Menu Zavřít

ŠVÝCARSKÝ NÁKUP V USA

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

UBS a PaineWebber

NEW YORK (CNN) – Největší švýcarská bankovní skupina UBS se rozhodla koupit americkou makléřskou společnost PaineWebber. Transakce ji přijde na zhruba patnáct miliard dolarů, z toho bezmála jedenáct miliard zaplatí napůl v hotovosti a napůl akciemi. Zbývající čtyři miliardy jsou převzaté dluhy PaineWebberu.

Americká společnost přijala podle zdrojů blízkých jednání nabízených 73,50 dolaru za akcii, což představuje šestačtyřicetiprocentní bonus nad nynější tržní cenou akcií kolem padesáti dolarů. Přijetí nabídky Švýcarů potvrdil mluvčí americké PaineWebber.

„Na trhu kolovalo několik spekulací, zda Švýcaři chtějí koupit PaineWebber, nebo Merrill Lynch, či Lehman Brothers, uvedla analytička Amy Butteová ze společnosti Bear Stearns.

ebf - tip - debata

PaineWebber, založená v roce 1879 v Bostonu, je dnes čtvrtou největší brokerskou společností v USA obsluhující drobnou klientelu s více než dvaceti tisíci zaměstnanci a s tržní kapitalizací kolem sedmi miliard dolarů. Výše klientských aktiv, která spravuje, dosahuje 452 miliard dolarů a klientů má na 2,7 milionu. Švýcarská UBS nákupem silného makléřského domu posílí investiční aktivity dceřiné UBS Warburg a dostane se k bohatým americkým zákazníkům, shodují se analytici.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).