Menu Zavřít

Sympatická zašívárna

3. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Spokojeni budete do první návštěvy toalety

To, že mušketýři šermovali, sváděli dámy a chránili krále, ví každý. Ale jak jedli? Zkusili jsme to zjistit u Mušketýra. V žádném případě nepočítejte s tím, že zde zaparkujete. Pivnice a vinný sklep se nachází v Mezibranské ulici, nejfrekventovanějším místě v Praze, mezi Národním muzeem a náměstím I. P. Pavlova. Jednoduše. U sochy svatého Václava zahnete vpravo a po několika desítkách metrů jste tam. Nebe a dudy, tak to působí v momentě, kdy vezmete za kliku. Příjemné prostředí s dokonalou klimatizací, členěné prostory, klenby, zdi ze zašlých cihel kombinované s pískovcovým kamenem a opukou. Přírodní dlažbu barvy okru doplňují stoly a tmavě mořené židle. V nikách a na stolech stojí tepané svícny a na zdech visí dýky, šavle i kordy, jako by si je tam právě odložili Athos, Porthos, Aramis a d´Artagnan. Vkusné je osvětlení na zdech, vypadá jako skutečné louče. V některých částech sklepení jsou na zdech i police s nádobím, ze kterého před mnoha lety debužírovali naši předci. Nejhezčí kout je s funkčními krbovými kamny poblíž baru, ten byl také plně obsazen, takže nás vrchní usadil v odlehlejší části. Byl milý a jeho pomoc jsme s kolegyní potřebovaly: pokud si dáte u Mušketýra schůzku přímo ve sklípku, vezměte si kompas, labyrint by vás mohl zaskočit. Ale jinak je to sympatická zašívárna.
Jídelní lístek byl na stole rychlostí blesku, upravený a skutečně bohatý. I když zde preferují českou kuchyni, zabrousí v nabídce i do jiných zemí. Můžete si dát třeba lovecký klokaní biftek za 190 Kč nebo pikantní klokaní steak za 110 Kč. Od této možnosti jsme rychle upustily, protože bychom se nemohly podívat klokanovi Skippymu do očí. Spolustolovnice si objednala smažené šunkové rolky plněné nivou a ořechy za 85 Kč a já krabí tyčinky smažené ve vinném těstíčku za 69 Kč. Rolky byly skvělé, teplá niva s ořechy dělá divy vždycky, ale moje tyčky byly chuti mdlé. Bohužel patřím k těm, kteří když si pořídí trpaslíka, tak jim zaručeně vyroste. A to potvrdil i případ hlavního chodu. Já zvolila mysliveckou roštěnou – česnek, žampiony, cibule, rajčata, sýr za 145 Kč. Roštěnka ovšem byla suchá a nevýrazná, přestože byla tak květnatě nazdobena. Přítelkyně zůstala věrná své oblíbené nivě, jež společně s ořechy prý udělala z vepřové panenky přímo lahůdku za 220 Kč. Obě jsme vyzkoušely jako přílohu pravěké brambory na slanině s cibulí a žampiony za 49 Kč. Jak předkrmy, tak hlavní jídla zdobily dva druhy chutných zelných salátů a čerstvé zeleniny. Nad dezerty jsme váhaly. Jejich škála byla skromná a běžná, ale nakonec jsme si sladký závěr neodpustily. Já vanilkovou zmrzlinu s horkým ovocem za 68 Kč a moje kolegyně palačinku také s horkým lesním ovocem, zmrzlinou a šlehačkou, to za 79 Kč. K pití jsme si daly průměrné svatovavřinecké, protože jiné červené nerozlévali. Kvalita byla přímo úměrná ceně, deci za jedenáct korun.
Nehledejte v jídelním lístku jídla typu d´Artagnanův šleh, Aramisovy šátečky či hadí jazýčky kardinála Richelieua, neuspějete. V nabídce jsou sice mušketýrská masíčka a česneková prsíčka zrádné Mylady, ale toť vše z romantiky Tří mušketýrů. Kuchyně je prozaická, nechcete-li experimentovat, můžete si dát babiččinu bramboračku, pivovarský guláš a pivo, ale i pestrost se cení.
Velkou skvrnu na našem dojmu zanechaly toalety. Styďte se! Člověk měl pocit, že se opravu vrátil do mušketýrských časů – a navíc jako by se tudy přehnala celá kardinálova garda. Jedna mísa ucpaná, ve druhé kabině se nesvítilo, zásobník mýdla byl poškozený a po ručnících ani stopy. Doufejme, že jde o stav dočasný.
Škoda, celkový dojem by byl bez této temné skvrny mnohem lepší. Zaplatily jsme 760 korun a i přes drobné výhrady (až na to WC) jsme se shodly, že Mušketýr je příjemné místo, kam se určitě vrátíme.
Olga Brettová

PIVNICE VINNÝ SKLEP MUŠKETÝR
ADRESA:
Mezibranská l3, 110 00 Praha 1
Tel: +420 296 001
Fax: +420 296 000
E-mail umusketyra@quick.cz
OTEVÍRECÍ DOBA:
Pondělí – sobota 10.30-01.00
Neděle – 12.00-24.00
POČET MÍST:
cca 200
DRUH KUCHYNĚ:
Tradiční česká a jiné speciality
JÍDELNÍ LÍSTEK:
angličtina a němčina na požádání
JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU:
Angličtina
NABÍZENÁ VÍNA:
Morava – oblast Mikulov
HODNOCENÍ RESTAURACE:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 48 bodů ze 60

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU:
Česnečka „Mušketýr“ (brambory, sýr, uzené) 35 Kč
Tygří krevety na jehle v anglické slanině 290 Kč
Svíčková á la Bedřich Smetana, houskový knedlík 120 Kč
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta (s tvarohem,
cukrem, máslem a šlehačkou) 95 Kč
Beefsteak na červeném víně s olivami 240 Kč
Beefsteak „Casanova“ s kaviárovým přelivem
(jídlo je určeno pro dvě osoby) 590 Kč
Teplý jablkový závin se šlehačkou 39 Kč
Obsluha je povinna přijmout objednávku 30 minut před
zavírací hodinou.

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU:
Veltlínské zelené 2001 130 Kč
Veltlínské červené ranné 190 Kč
Muškát moravský 2001 250 Kč
Tramín červený – výběr z hroznů 490 Kč
Rulandské šedé 250 Kč

MMF24

PIVO
Pivo se točí v míře 0,4 l Královský pivovar Krušovice
Světlé „Mušketýr“ 12° 18 Kč
Černé 10° 18 Kč
Lahvová třetinka „Plzně“ 29 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).