Menu Zavřít

Syrská vláda přistoupila na klid zbraní

8. 5. 2017
Autor: ČTK

Sýrie bude dodržovat klid zbraní, který platí od 6. května na základě dohody Ruska, Íránu a Turecka uzavřené v kazašské Astaně. Během tiskové konference to dnes řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Uvedl však, že je předčasné hovořit o tom, zda je dohoda úspěšná. Ministr podle agentury AP také řekl, že v Sýrii nebudou dohlížet žádné mezinárodní síly pod vedením OSN.

Dohoda z Astany podle ministra hovoří o rozmístění „vojenské policie“ v pozorovatelských střediscích v takzvaných zónách snižování napětí, Mualim však neupřesnil, kdo ji bude tvořit. Podle AP patrně mínil ruské pozorovatele, kteří už v Sýrii jsou.

Mualim také zdůraznil, že dohoda bude platit tak dlouho, dokud ji bude dodržovat i povstalecká strana. Povstalci zapojení do tohoto procesu podle něj musejí pomoci vyčistit oblasti, které kontrolují, od džihádistických frakcí včetně bývalé fronty An-Nusra.

Syrský ministr zahraničí se vyjádřil i k tomu, co označil za „zřejmou změnu postoje americké vlády vůči Sýrii“. „Zdá se, že Spojené státy, kde se prezident Donald Trump nechal slyšet, že se krize v Sýrii táhne příliš dlouho, patrně dospěly k závěru, že bez dohody s Ruskem se situace nevyřeší,“ řekl.


Přečtěte si esej o možné budoucnosti Sýrie:

Isláme, stát!

 Islámský stát - kresba


Ministr varoval, že pokud by do země vstoupily bez koordinace s Damaškem síly z Jordánska, které podporují povstalecké skupiny v severní Sýrii, bude to Sýrie pokládat za agresi.

Naopak boj syrských kurdských skupin proti takzvanému Islámskému státu (IS) v severovýchodní Sýrii Mualim označil za legitimní. Tato poznámka je dosud nejsilnější podporou, jakou Damašek syrským Kurdům vyjádřil - a rána pod pás uštědřená Turecku, které syrské kurdské milice označuje za teroristy, uvedla agentura AP.

Americký ministr obrany James Mattis dnes řekl, že Spojené státy návrh Ruska na vytvoření „bezpečných zón“ v Sýrii podrobně prostudují. Dluží to prý syrskému lidu. Šéf Pentagonu ale podle AP také upozornil, že plán vyvolává mnoho nezodpovězených otázek. Stále nejsou vymezeny hranice oblastí příměří a není jasné, jaký dopad bude plán mít na boj koalice v čele s USA proti IS, řekl Mattis novinářům, kteří s ním odletěli do Kodaně.

MMF24

„Kdo zajistí, že budou (zóny) bezpečné? Kdo za to bude zodpovědný? Kdo konkrétně má být držen mimo ně? Všechny tyto detaily je třeba vyřešit a my se tomu věnujeme,“ dodal Mattis.

Čtěte dále:

Výrobce cementu platil v Sýrii výpalné, ředitel firmy rezignoval

V Sýrii začala evakuace obléhaných měst a vesnic

Jak podržet Asada: Írán do Sýrie posílá šíity


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).