Menu Zavřít

Systém budoucnosti

25. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Blade servery se podobají dílům stavebnice, lze je dokupovat a rozšiřovat dle potřeb

Pokud někdo řekne blade, většina lidí na toto slovo zareaguje, že film s Wesleym Snipesem byl skvělý, jeho druhé pokračování bylo možná ještě lepší a u třetího se báli. Menšině lidí, „víc v obraze“, se vybaví žiletky nebo průzkum pro nějakého výrobce elektrických holicích strojků. Jen několik zasvěcených pokývá hlavou a prohlásí, že blade servery a „tencí klienti“ mají budoucnost.

Domácnosti a firmy

Osobní počítače zná dnes téměř každý. V kancelářích i v domovech lze objevit stolní PC všemožných značek, často sestavené z částí od různých výrobců. V posledních letech si uživatelé počítačů namísto stolních pracovních stanic začali pořizovat i notebooky, které mohou vzít kamkoli s sebou. Počítač je odrazem majitele. Je přizpůsobený jeho potřebám pomocí programového vybavení. U několika počítačů v domácnosti zpravidla nezáleží, zda fungují na rozdílných verzích operačního systému, používají jiné balíky kancelářských programů a liší se v antivirové ochraně, zabezpečení proti spamu a tak dále. A v podstatě nezáleží ani na tom, začne-li rozbitý počítač fungovat příští den nebo až za týden. Ve firmách je situace jiná – různorodost operačních systémů a instalovaných programů není žádoucí. Prodlužuje totiž dobu opravy počítače o nezbytnou instalaci služeb a doplňků. Více programů také klade vyšší nároky na zabezpečení počítačové sítě, zálohování důležitých dat a na softwarový audit. Seznam povolených programů nikde nepřijímají s nadšením, zůstává však jedním ze způsobů, jak zachovat strukturu informačních technologií (IT) ve firmě snadno obnovitelnou a plně funkční. Nefunkčnost PC nejen kvůli poruše hardwaru, ale i špatné instalaci programu, zavirování či z jiných příčin několik dní a někde třeba jen hodin je většinou nemyslitelná.

Minimalizace prostojů

Blade systém je jedním ze způsobů, jak minimalizovat prostoje. Výhodou nasazení systému, v němž spolupracují servery blade s „tenkými klienty“ jednotlivých uživatelů, však nejsou jen vysoká dostupnost a akceschopnost. Firmy díky nim mohou získat výrazně snazší rozšiřitelnost systému, zvýšit zabezpečení dat, zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců a uspořit finanční prostředky.
Uživatelé budou namísto počítače používat „tenkého klienta“. Místo počítačové skříně, v níž jsou zabudovány procesor, paměť, pevné disky, grafická karta a podobné „haraburdí“, budou mít na stole krabičku, k níž budou připojeny klávesnice, myš, monitor a tak dále. Po zapnutí „tenkého klienta“ se na monitoru objeví prostředí některého známého operačního systému a všechny potřebné aplikace. Stačí jen sedět, psát, klikat, prohlížet, konstruovat… Stručně řečeno pracovat. A přitom se divit, že ona malá krabička není stejně teplá ani hlučná jako běžný počítač. Klimatizace v místnosti už nemusí fungovat na plné obrátky, a přesto se lze cítit komfortně. Procesy a aplikace pracují na vzdáleném místě a „tenký klient“ pouze zprostředkuje pracovní prostor. Pro cestující profesionály může „tenký klient“ vypadat jako notebook s vlastním diskem, procesorem, pamětí a grafickou kartou. Ve firmě funguje jako „tenký klient“, mimo ni jako laptop. Uživatel na něm pracuje běžným způsobem a data jsou ukládána pro pozdější synchronizaci se serverem.

Snadno a rychle

Běžní „tencí klienti“ nemohou pracovat bez blade serveru, v němž jsou data zpracovávána, zprostředkována a uchovávána. Prodleva mezi akcí uživatele a odezvou serveru je díky rychlému připojení k počítačové síti v podstatě nulová. Server, v němž jsou zabudovány vícejádrové procesory a dostatek operační paměti, je vybaven několika pevnými disky s redundant array of independent disks (RAID) připojením, chránícím data záložním obrazem. Nechybí ani záložní zdroj, který se okamžitě spustí v případě poruchy napájení.
Blade servery jsou jako díly stavebnice, kterou dokupujete a rozšiřujete dle svých potřeb. Do speciální skříně může být zapojeno více serverů, které sdílejí záložní napájení, chlazení systému, shodné nástroje vzdálené správy pro obsluhu, dohled, zálohování dat a tak dále. Blade servery lze najít ve velkých bankách, datových skladech a u společností, které poskytují technickou podporu a služby desetitisícům zákazníků. Blade systémy představují výkonnou a efektivní počítačovou technologii, kterou používají i filmová studia zabývající se digitálními efekty nebo 3D animací. Pracovníci IT oddělení přitom mají vše na dosah, práci mohou vykonávat v klidu, na jednom místě a v menším počtu. Stěhuje se firma? Bojuje s povodní, požárem, sněhovými přívaly nebo s písečnou bouří? Pomocí zálohovacích jednotek bude práce uložena na disky či pásky s využitím plné či rozdílové zálohy. Vše se odehraje snadno a rychle.

Návratnost nákladů

Pro malé firmy je řešení ve formě „tenkých klientů“ a serverů nadbytečné. Společnost s dvaceti až 50 zaměstnanci o něm už může uvažovat a firmy se stovkami pracovníků k takovému řešení dříve či později nepochybně přejdou. Prvotní vyšší náklady se začnou brzy vracet. K úsporám vede menší počet IT profesionálů, kteří se ve firmě starají o počítače, i menší energetická náročnost „tenkých klientů“, která je spojena s výrazně nižším tepelným vyzařováním.
Blade technologie lze použít i v místech, pro něž není běžná počítačová infrastruktura vhodná. Například v historické části města, ve které památkáři nesouhlasí s přestavbou místností na větší prostor pro server nebo se zabudováním klimatizace do každého okna. Hodí se také do moderních budov s řešením „otevřených kanceláří“. Blade systém je u uživatelů malý, skladný a nevydává tolik tepla, u serveru šetří díky konstrukci místo a vměstná se i do malé místnosti. A úspory za zachráněná data? Kdo někdy přišel o výkazy ročních uzávěrek, materiály z výzkumu, vývoje či o seznam klientů s údaji o jejich platbách, uvědomí si cenu rychlé aktuální zálohy, kterou může kdykoli použít.

Box 1:
Tenký klient

Bezdisková stanice neboli „tenký klient“ (anglicky thin client) je jednoduchý počítač nebo terminál sloužící k připojení k pracovnímu počítači či serveru, na kterém je vykonávána práce uživatele.

EBF24

Box 2:
Redundant array of independent disks (RAID)

Druh diskových řadičů, které pomocí speciálních funkcí zabezpečují koordinovanou práci dvou nebo více fyzických diskových jednotek. Zvyšuje se tím výkon a odolnost vůči chybám nebo ztrátě dat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).