Menu Zavřít

Ta podoba!

11. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Nenápadně překonaný český lokálpatriotismus

Již deset let se rakouští vinaři pokoušejí alespoň částečně dobýt naše trhy. Když neuspěli s masivními nájezdy, kdy s bohorovným nadhledem sázeli na vše řešící - jak se domnívali - kvalitu své produkce, zkusili to jinak. Mohutně podporováni marketingem zvolili cestu nenápadné infiltrace stopových množství svých vín, umísťovaných hlavně mimo obchodní řetězce. Tento postup se ukázal být schůdnějším. Netřeba připomínat, že většina z nás tamní vína šmahem odmítala. Pravda, cenový rozdíl byl před rokem 2004 dramatický, ale hlavní roli přece jen hrál lokální patriotismus a skutečnost, že naše vína jsou těm z Rakous odrůdově a stylově velice podobná. Po přistoupení České republiky k Evropské unii se změnily podmínky pro převoz vína k nám a hlavně se změnila cena. Sami Rakušané za oněch deset let postoupili v kvalitě hned o několik stupňů výše. A jejich podobnost s víny moravskými? Mezi tamními vinaři, jejichž počet osciluje okolo 7000 subjektů, nejsou samozřejmě jen velká, světu známá jména. Nejširší záběr je v segmentu poblíž středu, jak množství, tak i úrovně produkce. A tam se, i když zatím zdaleka ne plošně, můžeme s Rakušany bez uzardění popasovat. I když jakost, čistota zpracování a akcent na odrůdový charakter tak, jak jej prezentují rakouští vinaři, zůstávají pro většinu těch našich stálou výzvou. A tak stejně jako občas sáhneme do nabídky vín italských, častěji než dříve okusíme něco z produkce francouzské i španělské, stále častěji se obracíme i k vínům rakouským.

CIF24

Riesling Heiligenstein ´04 Qualitätswein - Brigit Eichinger, Kamptal - nabízí oku víno slámové barvy, excelentně čiré s bohatou jiskrou. V nose se otevře obsažná kytka seskládaná z prvků letních peckovin s lehkou převahou meruněk a lehkým limetkovým nádechem. Z pozadí se prosazuje minerální akcent. Chuť už nemá takovou šíři, je jednodušší a bohužel ne tolik malebná. Ovoce se vytrácí do pozadí, žezlo převezme až nežensky tvrdý minerální projev. Víno je středního těla, v závěru trochu „rohaté“ s mírným přiznáváním sotva patrné citrusové dochuti, která se však přes kovově drsný, strohý part minerálů a kyselin jen těžko prosadí.

Guter Roter Blaufränkisch ´02 Qualitätswein - Weingut Giefing, Neusiedlersee-Hügelland - tato temně rubínová frankovka se představuje potemnělou barvou s fialovými pablesky. Buket přináší valéry lesních bobulovin, lehýnký nádech višní, to vše podloženo jemnými tóny dřeva a vanilky. V chuti se projeví výrazněji především taniny, teprve těsně za nimi přicházejí ke slovu akordy ovocných podkreseb. Poměrně mocné tělo nabízí dlouhý doběh, který je postaven na vyhrané přítomnosti kyselin, bohaté vyzrálosti a již zmíněných taninech, jimž hladivý výraz tmavého ovoce vedle vanilkových nádechů a espritních doteků dřeva jen zezadu přiznává.

  • Našli jste v článku chybu?