Menu Zavřít

Tabákový průmysl chce od států podporu nehořlavých cigaret

12. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Cigareta, která nehoří, ale pouze se její tabák zahřívá, má být budoucností velkých tabákových firem. V ČR nabízí tento produkt Philip Morris pod názvem Iqos, British American Tobacco (BAT) nabízí Glo ve Švýcarsku a Japonsku. Manažer BAT Ralf Wittenberg tvrdí, že by alternativní tabákové produkty, jako jsou elektronické cigarety a zahřívací cigarety, měly státy podporovat, protože jsou zdravější než tradiční cigarety, které spalují tabák při teplotě 600 stupňů Celsia.

Nová cigareta, která nehoří, ale je speciálním zařízením zahřívána, má být budoucností tabákových koncernů. Prodej klasických cigaret a reklama na ně jsou v mnoha státech omezovány, navíc jsou cigarety zdaněny vysokou spotřební daní.

V České republice se prodává produkt firmy Philip Morris s názvem Iqos, který má tu výhodu, že jej člověk může kouřit i v restauracích a navíc není prozatím zatížen spotřební daní.

Státy v Evropě by podle manažera British American Tobacco (BAT) Ralfa Wittenberga, jenž firmu zastupuje v Německu, Rakousku a Švýcarsku, měly podporovat kouření cigaret nové éry. „Naše elektronické cigarety obsahují o 95 procent méně škodlivých látek než běžné cigarety. Tato výhoda musí mít vliv také na jejich regulaci,“ je přesvědčen Wittenberg.

Jak funguje zahřívací „cigareta budoucnosti“ Iqos?

Proto by státy v EU měly podporovat další výzkum o jejich menší škodlivosti. Jelikož se jedná o nový produkt, neexistují zatím studie, které míru škodlivosti nových cigaret kvantifikují. „Stát by měl požádat nezávislé instituce o dlouhodobé studie,“ prohlásil Wittenberg pro německý Die Welt.

Sama BAT na svých stránkách uvádí, že nabídka méně rizikových alternativ klasických cigaret je vhodná pro kuřáky, kteří nedokáží nebo nechtějí s kouřením přestat.

Stát má kuřáky vzdělávat

Manažer tabákového koncernu je přesvědčen, že je úkolem státu, aby kuřáky v dané zemi vzdělával a upozorňoval na rozdíly v tabákových výrobcích. Samotné tabákové koncerny potřebují více svobody v marketingu, aby mohly poukazovat na „příležitosti a rizika“ svých výrobků, tvrdí.

Jako příklad uvádí postoj Velké Británie, která má vysoké spotřební daně na běžné cigarety (krabička stojí deset liber, což odpovídá 290 korunám), ale přitom financuje výzkumy, jež poukazují na menší škodlivost elektronických cigaret. Na britském trhu alternativní tabákové produkty dosahují asi desetiprocentní podíl. V České republice to jsou asi dvě procenta.

Wittenberg navrhuje, aby se spotřební daně na cigarety v EU odvíjely od jejich škodlivosti. V ČR je nyní spotřební daň na cigaretu 2,63 koruny, na krabičku o dvaceti kusech to vyjde na 52,60 koruny.

Z cigaret Iqos se zatím v České republice neplatí žádná spotřební daň, i když náplně v podobě kratších cigaret stojí jako lepší cigarety okolo sta korun. V Poslanecké sněmovně nyní leží připomínkové řízení ke stanovení spotřební daně na zahřívané tabákové výrobky. Ministerstvo financí doporučilo zdanit nové cigarety podle váhy tabáku. To by pak znamenalo spotřební daň ve výši 13,42 koruny na krabičku. Loni stát vybral na spotřební dani za tabák 56 miliard korun.

EBF24

Dále čtěte:

Philip Morris zavede „zdravější“ cigarety – tabák se v nich jen zahřívá

Krabička minimálně za 284 korun. New York vyhlásil boj proti kouření

Pohoda za volantem. Colorado po legalizaci konopí trápí řidiči pod vlivem

Zákaz kouření a EET. Pivovary si stěžují na nižší prodej čepovaného piva

Tabák nebyl z restaurací v USA a Evropě vymýcen. Kuřáci jen vstoupili do odboje

Seriálový vlk je silným kuřákem, odvykání pro něj bude těžké


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).