Menu Zavřít

Tady bylo Krakonošovo

30. 5. 2002
Autor: Euro.cz

České politiky krach známého horského střediska nezajímá

Tolik zájmu o městské záležitosti krkonošské horské středisko ještě nezažilo. Na radnici v Rokytnici nad Jizerou si minulý týden podávaly dveře štáby českých i zahraničních televizních stanic a zástupci města opakovaně odpovídali na dotazy desítek novinářů. Předlužená Rokytnice získala zvláštní primát – je vůbec první českou obcí, jejíž majetek skončil v dražbě.
O nedobrovolnou dražbu nemovitostí z majetku města požádala Česká konsolidační agentura (ČKA), která je získala jako propadlou zástavu za nesplácené úvěry. Do dražby dala 71 objektů včetně provozovny technických služeb, klíčového parkoviště a sběrného dvora pro třídění odpadů. Někteří obyvatelé Rokytnice si nedovedou představit, jak bude město bez tohoto majetku hospodařit. „Dražby považuji za likvidaci,“ tvrdí například starosta Stanislav Šedý. Upozorňuje, že město nebude mít příští zimu na údržbu komunikací a s prodejem Sběrného dvora ztratilo rovněž dohled nad udržováním čistoty.

Zase ta Praha.

Lidé z Rokytnice neradi vidí, že se majetek obce draží v Praze. Mnozí z nich však neváhali a do hlavního města přijeli. Místostarosta Miroš Hanč se těsně před zahájením dražby ještě pokusil tento krok zvrátit. „Chtěli jsme zástupcům ČKA vysvětlit, že dražbu považujeme za protiústavní,“ uvedl pro týdeník EURO. Ostatní přijeli z Krkonoš hlavně proto, aby se dražby aktivně zúčastnili. Zdaleka však neuspěli všichni. „Současný nájemník mohl dát nanejvýš dva miliony,“ komentoval jeden z obyvatel Rokytnice dražbu bytového domu, jehož cena nakonec tuto částku převýšila zhruba o milion.
První série tří dvoudenních dražeb, která proběhla minulý týden v aukční síni Naxos, potvrdila velký zájem o komerční nemovitosti a bytové domy. Kino na náměstí se vydražilo za 3,77 milionu korun, což je více než dvojnásobek vyvolávací ceny. Velký boj svedli zájemci rovněž o areál a zařízení technických služeb, vyvolávací cena se zvedla v průběhu aukce o 1,3 milionu na konečných 3,61 milionu korun. Počáteční cena některých bytových domů se v příhozech zvýšila na trojnásobek. Během dvou dnů se dražilo jednadvacet objektů a všechny se prodaly. Například v úterý 28. května, kdy byly v nabídce hlavně bytové domy a drobné provozovny, se do dražeb zapojilo 142 účastníků. „Takový zájem předčil i naše očekávání,“ uvedl za Naxos licitátor Libor Nevšímal. Majetek s vyvolávací cenou necelých 16 milionů korun se vydražil za téměř 33 milionů.
Zatím se ovšem konalo jen první kolo dražeb, nelze předpokládat, že by další kola přinesla stejné výnosy, protože v nich se již budou nabízet jen pozemky. S napětím se nicméně očekává souboj o největší záchytné parkoviště pod lyžařskými vleky. Jeho vyvolávací cena necelé dva miliony korun se údajně může zvýšit až na patnáct milionů.

Co tady bude?

Zastupitele Rokytnice potěšilo, že Technické služby získal v dražebním souboji nynější nájemce tohoto zařízení Petr Štěpánek. „Obávali jsme se, že by to někdo mohl vydražit jen jako lukrativní pozemek, nebo aby zničil konkurenci. Na fungujícím svozu odpadů a údržbě komunikací je přitom závislá nejen Rokytnice, ale i další obce z okolí,“ řekl pro týdeník EURO místostarosta Miroš Hanč. Co však bude například s kinem na dolním náměstí? „Je to hned vedle školy a určitě bychom tam nechtěli mít erotický salón nebo vykřičený dům,“ říká Hanč.
Nájemníci sedmi vydražených bytových domů se bojí, že se jich noví majitelé budou chtít zbavit, aby mohli z bytovek udělat lukrativní penziony. Po ukončení dražeb se v Rokytnici rozneslo, že bytovky získali Rusové nebo majitelé z Kypru. Libor Nevšímal však tvrdí, že se mezi vítězi neobjevily žádné podezřelé firmy. „Ani v jednom případě to nebyl ruský kapitál,“ řekl.
Město se už dříve pokoušelo nájemníkům byty prodat, avšak neúspěšně. „Jsou to většinou lidé, kteří tam bydlí už přes padesát let a nejsou v takové finanční situaci, aby si je mohli dovolit koupit,“ domnívá se místostarosta. „Teď s obavami čekají, zda a za jakých podmínek budou moci v bytech zůstat,“ dodává.
Vítězka aukce o dům Vendulka se čtyřmi jednopokojovými byty si údajně chce v půdních prostorách vybudovat rekreační podkrovní byt. Když dům v aukční síni vydražila za 475 tisíc korun, odmítla cokoli komentovat. Její průvodce však pro týdeník EURO uvedl, že nečeká okamžitý výnos. „To není investice na zítra, to je investice pro děti,“ řekl. Dům Dobrman se třemi třípokojovými a jedním dvoupokojovým bytem získala v dražbě soukromá společnost Costruzioni Manghi, která má podle výpisu z obchodního rejstříku italské majitele.

Ospalé pozdvižení.

Odvysílané televizní reportáže mohly vzbudit dojem, že celé město kvůli dražbám truchlí. Při návštěvě Rokytnice je však vidět, že dál žije svým životem a mimo sezonu působí spíše ospalým dojmem. Zcela pusto je například na novém horním náměstí, které bez lidí vypadá jako futuristický model ve vitríně. „Tady to žije jen v zimě,“ připouští místostarosta Hanč. Pro trvalé bydlení slouží na náměstí jediný byt, ostatní se využívají k rekreaci a koupili je hlavně Pražáci.
Pusto je také u nejdelší a nejmodernější české lanovky – na Lysou horu. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) jí odmítá povolit letní provoz, protože horní část zasahuje do prvního pásma ochrany. Rokytničtí se domnívají, že je to velká škoda. Lanovka by mohla přilákat stovky lidí a město by i v létě ožilo. Ideální by byla například pro skupiny zahraničních turistů, kterým by nabídla pohodlnou cestu k pramenům Labe. „Věřím, že by to pro ně byla větší nebo přinejmenším stejná atrakce jako výlet na Sněžku,“ říká Hanč.
Sněžka a turistika kolem ní může být klíčem k problému. KRNAP sídlí ve Vrchlabí, tedy v oblasti, která žije z turistické přitažlivosti a dostupnosti nejvyšší české hory. Pokud by cestovní kanceláře místo ní v létě zařadily do svých tras výlet k pramenům Labe, mohli by tamní podnikatelé přijít o část svých letních příjmů. „KRNAP je stále neoblomný, přestože ministr životního prostředí Miloš Kužvart slíbil, že s povolením letního provozu lanovky nebude problém,“ stěžuje si Hanč.

ebf - tip - debata

Možná přijde oživení.

Někteří místní podnikatelé věří, že nynější prodej obecních pozemků může poklidné vody ospalé Rokytnice trochu rozhýbat. „Nebereme dražby nijak tragicky,“ řekl pro EURO majitel penzionu. Informace o tom, že do Rokytnice přijdou divní lidé s cizím přízvukem, považuje za nadsazené. „O záchytné parkoviště má vážný zájem hodně místních. Určitě tedy nejen ruská mafie, jak se objevilo v televizi,“ vysvětluje. Jak se dražba projeví na chodu města, ukáže až čas. Noví majitelé se mohou o objekty starat lépe. Možná budou i dravější a dokážou svým vlivem zajistit Rokytnici lepší pozici v konkurenci krkonošských středisek. Proti dražbě se nicméně v podpisové akci vyslovilo přes devadesát procent občanů města.

Marné volání.

Starosta i místostarosta tvrdí, že celé funkční období nedělají nic jiného, než se snaží vypořádat s nynějším téměř čtyřsetmilionovým zadlužením, které za sebou nechalo minulé vedení města složené ze zástupců ODS. Po jeho odchodu se město s příjmy kolem patnácti milionů korun ročně dostalo do situace, kdy mělo jen na úrocích platit čtyřicet milionů. „Marně jsme opakovaně žádali o úpravu splátkového kalendáře nebo o zmrazení nabíhajících úroků a sankčních poplatků,“ vzpomíná Šedivý. Je dlouholetým členem ČSSD, a tak ho ještě více mrzí, že žádné pochopení ani vstřícnost nenašel ani u nynější vládní garnitury. Představitele dozorčí rady státní agentury i jednotlivé členy vlády oslovil osobním dopisem, v němž se jim snažil celou situaci vysvětlit a místo dražeb nabídnout podobné řešení, jaké povolili městu Liberec. V jeho případě agentura rozhodla, že miliardovou pohledávku odprodá městu za přibližně čtyřicet procent nominální hodnoty (EURO 1/2002). Z vlády odpověděl jen ministr Špidla. V dopise ze 24. dubna 2002, který má týdeník EURO k dispozici, však pouze sdělil, že žádost předává k vyřízení do Lidového domu. Předseda dozorčí rady ČKA a předseda rozpočtového výboru Parlamentu Vlastimil Tlustý (ODS) odpověděl, že nemá možnost žádosti vyhovět. „Dluh Vašeho města vznikl na základě platných závazků legálně zvolených představitelů města a závazky je potřebné plnit, či zákonným způsobem vyrovnat,“ píše v odpovědi ze 13. května 2002.
Z pohledu Rokytnice dražby nic neřeší. Pokud se z jejich výtěžku umaže padesát milionů, zůstane stále 350 milionů. Příjmy města se přitom sníží o nájmy z prodaných provozoven. Ty sice představovaly vloni jen čtyři miliony korun, ale i tak budou chybět. Městu zůstane něco přes deset milionů korun, což dosud na zajištění jeho chodu nestačilo. „O nějakém splácení zbývajícího dluhu už nemůžeme ani uvažovat,“ říká starosta. ČKA přesto dosud městu nesdělila, co bude dál s dluhem dělat. „Další postup zatím není stanoven,“ uvedl minulý týden mluvčí agentury Jiří Pekárek i pro týdeník EURO.
Lidé z Rokytnice se domnívají, že je politici hodili přes palubu. „Většina statutárních měst má větší zadlužení a přesto na ně nikdo neútočí. Rokytnice má smůlu, protože je pro politické zájmy příliš malá,“ domnívá se místostarosta Hanč. Nynější zájem tisku ho však těší. „Takovou reklamu jsme tady ještě neměli,“ říká.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).