Menu Zavřít

Faltýnkův tah komunistou

2. 10. 2018
Autor: Redakce

Pokud někomu v hnutí ANO nebo ČSSD nebylo úplně zřejmé, jakou daň si vyžádá spřáhnutí se s komunisty, tak právě teď jim partaj Vojtěcha Filipa dává důkaz. Ač KSČM není členem vládní koalice, začala mluvit do toho, kdo bude a nebude ministrem. Dosud si nic takového v polistopadové éře netroufla.

Andrej Babiš, nejúspěšnější plod líhně KSČ, odpovídá v zahraničí na nepříjemné dotazy ohledně podpory komunistů vládě tak, že šlo o jednorázový akt, který nemá na podobu tuzemské politiky vliv. V tomhle případě ho není potřeba podezřívat z lhaní, protože on si to opravdu myslí.

Jeho lidem se podařilo KSČM zlomit k podpoře vládě a povede se podle všeho i podpora zákona o rozpočtu na příští rok. Oběť to nebyla velká. Populistická vláda by stejně rozhazovala, takže by s komunisty stejně průnik našla. Pokud to sečteme, povedlo se jí trefit do čtyř ze sedmi komunistických požadavků. Gratulace.

Víc Babiš nepotřebuje. Hlasovací koalice pro další své zákony stejně hledá ad hoc, pokud vypadnou komunisté, hodí se SPD.

Jenže AB nepočítal s tím, že se komunisté můžou pustit do vlastní akce. Řeč je o resortu dopravy a přímka je následující: Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek je ten, kdo zrežíroval hladký průběh dohody mezi KSČM a ANO. Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek je také ten, koho se snaží Babiš odstřihnout od jeho soukromých obchodů. A vzhledem k tomu, že se jeho byznys odehrává v oboru dopravy, nemusí se sáhodlouze vysvětlovat, proč komunisté vytáhli proti ministru dopravy Danu Ťokovi. Kdo za tím tuší Faltýnkovo vyřizování účtů, nebude daleko od pravdy.


Rozhádaní muži. Babiš a Faltýnek prožívají největší krizi svého politického spojenectví

 Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš


Ne, že by byl Ťok nejlepším ministrem dopravy v dějinách země. Ale z toho mála, co má ANO, nebo spíše Babiš, na výběr, je to ještě docela úspěch. Jenže teď musí z úst KSČM, na níž stojí podstata celé vlády, poslouchat věty, že Dan Ťok postupuje v rozporu s českými národními zájmy, když vyměnil vedení Českých drah. Silná slova.

A není to všechno. Komunisté ještě vyčítají Ťokovi podpis smlouvy na mýto s konsorciem CzechToll/SkyToll, které vyhrálo výběrové řízení. Prý se tak oddálila doba, kdy si mohl stát mýto vybírat sám. Šéf komunistů Vojtěch Filip naposledy v nedělních Otázkách Václava Moravce dokonce řekl, že je otázkou, jak dlouho Ťok ještě ministrem bude. Je možné, že komunisté podmíní jeho setrvání souhlasem s některým z klíčových zákonů. Tím by de facto začali vydírat vládu a rozhodovat o obsazení ministerského postu.

EBF24

Babišovi není co závidět. Pokud se mu vzpříčí ČSSD, ví jak na ně. Ale pokud se mu postaví vždy jednotná KSČM v pozadí s jeho vlastním člověkem, bude muset Ťoka obětovat. V opačném případě by riskoval příliš. Zatím jde o první případ, kdy si KSČM žádá přímý vliv na obsazení jednoho z ministerstev, kterým protečou stovky miliard korun. Jak komunisty známe z minulosti, budou chtít víc.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Když Trumpův poradce shání lepidlo

Sběrači funkcí a jejich hlídači

Rudé bububu

S tebou jo a s tebou ne aneb Zemanova volenka

Němý prezident, vzor 1968

Pozdrav ze superbu

Slibotechna tour

Senátní partie

Státní digitální džihád

Kalousek kontra Pospíšil

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).