Menu Zavřít

Tah Poldovkou: o zkrachovalou huť má zájem Rakušan Foltin

13. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kladenská huť, bývalá pýcha českého průmyslu a někdejší srdce socialistických Spojených oceláren, národního podniku Kladno, před loňskými Vánoci znovu zkrachovala. Výpověď dostalo posledních 150 zaměstnanců. O zkrachovalou Poldovku, jejíž majetek je především ve firmách Poldi a Poldi Trade, nicméně záhy projevila zájem rakouská firma Smart Stahl, kterou zastupuje neznámá postava jménem Peter Foltin.

„Označená společnost skutečně projevila zájem ucházet se o koupi majetku Poldi a Poldi Trade v rámci zpeněžení v konkursu. Insolvenční správce bude tohoto zájemce v dalším průběhu řízení informovat o průběhu zpeněžování a o možnostech účasti v něm,“ řekl týdeníku Euro Michal Žižlavský z AS Žižlavský, která je insolvenčním správcem Poldovek.

Záhadní majitelé

Firma Smart Stahl, která vznikla loni v dubnu, svůj zájem o Poldi už prezentovala věřitelskému výboru na začátku loňského prosince. Konkrétní nabídka ale ještě nepadla. „Konečná cena této akvizice je pro nás v tuto chvíli předmětem diskuse, avšak měla by být podle našeho názoru odvozena od posudku odborníků,“ stojí ve Foltinově dopise věřitelskému výboru.

Předloni ohodnotily poradci z PricewaterhouseCoopers a Equity Solutions Appraisals firmy Poldi a Poldi Trade na zhruba 330 milionů korun. Podle Žižlavského však nyní budou vyhotovovány posudky nové. Dá se předpokládat, že hodnota firmy klesá, jelikož od jara 2017 přestala vyrábět a jediným výnosem je pronájem jedné z budov za 30 tisíc korun měsíčně.


Svéráz ruských investic. V Česku neuspěly ani skupiny Lukoil a Gazprom

 Ruský kapitál v Česku - ilustrační foto


Pokud o majiteli firmy Smart Stahl mluvíme jako o neznámém, současní majitelé Poldovky také nejsou úplně zřejmí. Firmy Poldi a Poldi Trade podle obchodního rejstříku patří kyperské firmě Rucarto Limited. Podle lidí z oboru nicméně za hutěmi stojí bývalý viceprezident Gazprombanky Andrej Zokin. Ten byl podle ruské mutace časopisu Forbes ve vedení Gazprombanky ještě loni na začátku dubna. Pak ale najednou z firmy bez vysvětlení zmizel.

Podle reorganizačního plánu měly kladenské ocelárny po svém krachu loni na jaře postupně obnovit výrobu a začít splácet své dluhy, které dosahují kolem půl miliardy korun. Nic takového se však nestalo. Ani strategický partner hutí – firma Poldi Toll – nezabránila pádu, i když do nich nalila 4,5 milionu eur (asi 115 milionů korun). Poldi Toll má mimochodem přes kyperskou Annasette Investments Limited patřit také Zokinovi.

Krasnyj Okťabr

I rakouská firma má s Poldovkou spojitost. Smart Stahl spolupracuje se společností Poldi Toll od května 2017, kdy byl jako prokurista do všech hlavních firem Poldi jmenován Igor Važenin známý ze svého působení v Pilsen Steel (ta se mimochodem také potýkala s finančními problémy). Před příchodem do skupiny Poldi byl Važenin výkonným ředitelem Volgogradských metalurgických závodů Krasnyj Okťabr.

Dnešní hutě Poldi jsou srdcem někdejšího socialistického podniku SONP Kladno. Tento kolos zaměstnával ještě na počátku devadesátých let přes 22 tisíc lidí. Následně se rozdělil na patnáct firem, které stát rozprodával.

Nejcennější hutní část koupil architekt Vladimír Stehlík, který však s ocelí neměl zkušenosti, a firma pod jeho vedením skončila v roce 1998 poprvé v krachu. Ještě za Stehlíka ale nedali Kladeňané na fabriku, kterou založil roku 1889 průmyslník Karl Wittgenstein a dal jí jméno po své ženě, dopustit.

EBF24

Potíže firmy znovu začaly před devíti lety, kdy hutě prodala německá firma Scholz současnému majiteli, kyperské firmě Rucarto Limited. Ani stávky zaměstnanců nepomohly a poslední rok dostávala hrstka posledních jen osmdesát procent mzdy.

Čtěte také:

Rychlý pád Poldi. Zbývající zaměstnanci dostanou výpověď do konce roku

Ocelová města v ohrožení: vyžene Brusel těžký průmysl z Evropy?

Ruská bankovní ruleta. Kdy je soukromá banka státní a naopak?

Šéf Lukoilu počítá s tím, že protiruské sankce potrvají 10 let

Gazprom nahrazuje... Gazprom. Wingas zintenzivní činnost v Česku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).