Menu Zavřít

Zmínka o výhradním právu ČNB vydávat české dukáty vyplašila firmy vyrábějící sběratelské mince

27. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Česká národní banka má výhradní právo vydávat obchodní mince, které se nazývají české dukáty. Tato věta, která se objevila v novele zákona o ČNB platné od poloviny června, vyděsila firmy, které se zabývají výrobou a obchodováním s pamětními mincemi. Mezi ty nejoblíbenější totiž patří právě české dukáty.

Zlaté mince pod tímto názvem prodává Česká mincovna, Pražská mincovna či před dvěma lety založená firma České dukáty. Například v aktuální nabídce České mincovny lze nalézt sadu dukátů k výročí 100 let od vzniku Československa, Pražská mincovna nabízí k prodeji Svatováclavské dukáty.

Firmy jsou vyplašené, protože v novém zákoně hrozí sankce za porušení od jednoho do pěti milionů korun; jejich aplikace je přitom velmi nekonkrétní.

Podle vyjádření ČNB se jedná o nedorozumění a podnikání soukromých firem nebude novelou postiženo. „Novela zákona o České národní bance obnovuje možnost vydávání dukátů jako obchodních mincí, a to v kompetenci centrální banky. Dukáty jako obchodní mince vždy mohla vydávat jen zákonem stanovená emisní autorita,“ vysvětluje mluvčí banky Denisa Všetíčková. Monopol ČNB se má týkat pouze obchodních mincí, nikoliv pamětních či sběratelských medailí.

Podle Všetíčkové není nejbližších letech žádná emise obchodních mincí v plánu. O první emisi „oficiálních“ dukátů uvažuje centrální banka až v roce 2025, a sice u příležitosti 700. výročí zahájení ražby prvních českých zlatých mincí - florenů Jana Lucemburského.

Švédsko vyhlásilo válku hotovosti. Peněz v oběhu rekordně ubylo

 Dvacetikorunová švédská bankovka s portrétem spisovatelky Astrid Lindgrenové

Čtěte dále:

Vertikální bankovky jsou v módě. Po Švýcarsku a Kanadě je vydá i Severní Irsko

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Záhadný investiční trhák. Akcie Švýcarské národní banky strmě rostou

ebf - tip - debata

Absolutní moc nad tvorbou peněz. Švýcarská centrální banka ji odmítá

 Švýcarský frank (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).