Menu Zavřít

Tahanice o hektary

13. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Investoři se druhé industriální zóny v Liberci zatím nedočkali

Ostrý spor se rozhořel v Liberci o padesát hektarů půdy, na nichž by měla vyrůst průmyslová zóna. Liberecké zastupitelstvo koncem února vypovědělo společnosti Eurocentrum Plus smlouvu o pronájmu pozemků, protože developer prý za více než deset let neudělal pro vybudování zóny téměř nic. Ředitel a majitel Eurocentra, Čechoameričan Lubomír Hodan, však oponuje, že mu město od doby podepsání smlouvy hází klacky pod nohy a z prodlev viní magistrát. Konflikt bude patrně řešit soud.

Severočeská specialita.

Základem střetu je fakt, že od jiných průmyslových zón se ta na severu Čech liší v tom, že developer neukončí svou činnost jejím rozprodejem po pozemcích a halách jednotlivým investorům, ale zůstane majitelem všech parcel i postavených objektů, které bude pronajímat. Hodanova firma by měla mít většinu pozemků, 52 z celkem 69 hektarů zamýšlené zóny, minimálně do konce roku 2004 pronajatou od libereckého magistrátu. Po tomto datu může být dohoda za nesplnění podmínek vypovězena, či naopak prodloužena, nebo se mohou jednotlivé strany dohodnout na odprodeji pozemků. Hodan tvrdí, že chce v Liberci prostavět minimálně 3,6 miliardy korun. O tom, že by u tamního letiště měla vyrůst industriální zóna označovaná jako Liberec–Růžodol se začalo uvažovat v roce 1991, kdy město s Hodanem uzavřelo exkluzivní kontrakt o jejím zřízení. Až o tři roky později se magistrát stal majitelem zhruba padesáti hektarů pozemků a do roku 1998 se připravovala změna územního plánu, převedení orné půdy na nezemědělskou. „Tato neobvyklá délka příprav však v žádném případě nebyla zaviněna laxností naší firmy, ale především pomalostí úředních procesů,“ říká Hodan.

Ruka pro a proti.

Zastupitelstvem a úřady byla v roce 1998 odsouhlasena změna územního plánu, na jejímž základě podepsali tehdejší liberecký primátor Jiří Drda a Lubomír Hodan smlouvu o nájmu a koupi najaté věci, zmiňovaných padesáti hektarů plochy. „Pak ale přišla rána. V době, kdy jsme pracovali na vyřízení územního rozhodnutí, se zastupitelstvo usneslo, že ruší platnou změnu územního plánu. Našli si nějakou obezličku a my jsme byli v autu,“ vzpomíná Hodan.
Dodává, že územní plán byl projednán a schválen znovu, jeho definitivní platnost se datuje od 1. září 2000. „Ta nově schválená verze ale byla do puntíku stejná jako ta první. A schválilo ji to samé zastupitelstvo, které předtím zvedlo ruku pro zrušení té první,“ řekl týdeníku EURO Hodan. Náměstek libereckého primátora pro rozvoj a územní plánování Jiří Veselka však tvrdí, že chybovalo Eurocentrum Plus. „Developer si nechal dát do územního plánu podmínku, že magistrát někde najde 27 hektarů průmyslové plochy, které se výměnou převedou do Zemědělského půdního fondu. Na to město nemohlo přistoupit. V Liberci je problém najít tolik volných pozemků, a kdyby byly, proč z nich v tomto (nezemědělském) regionu dělat zemědělskou půdu,“ říká Veselka. Potíže údajně nakonec vyřešil právě magistrát, který vyjednal s ministerstvem zemědělství, že od podmínky upustí. Hodan však oponuje: „To je nesmysl. Jediný, kdo si do územního plánu nemůže dávat žádné podmínky, je právě developer.“
Šéf Eurocentra Plus tvrdí, že teprve až od února 2001, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o umístění stavby, bylo možné začít jednat o stavebních povoleních. „Zatímco všechna správní řízení o průmyslové zóně v Růžodole trvala až nepřiměřeně dlouho, stejné orgány ve stejné době vyřizovaly všechna povolení potřebná pro rozvoj druhé liberecké zóny neobyčejně rychle,“ říká Hodan. V roce 2000 totiž začala růst na opačném konci Liberce, ve čtvrti Doubí, druhá 120hektarová industriální zóna, která je v současnosti již téměř naplněna. Vybudovala ji společnost Investorsko Inženýrská, jež je součástí regionální podnikatelské skupiny Syner Group.

EBF24

Nedorozumění pokračují.

Liberecký náměstek tvrdí, že již loni v březnu požádal Hodana, aby město informoval o stavu příprav. „Dostali jsme dle mého názoru vyhýbavou odpověď, že vše je obchodním tajemstvím a vše jde podle plánu. Přesto se ale podařilo dohodnout harmonogram prací,“ vysvětluje Veselka. První konkrétní termíny plnění byly podle něj naplánovány na loňský říjen, ale developer je prý ve zpoždění. „S ohledem na faktické neplnění předmětu smlouvy, ztráty důvěry v serióznost a schopnosti i finanční možnosti developera, jsme začali uvažovat o vypovězení smlouvy,“ řekl Veselka týdeníku EURO.
Materiál byl prý připraven pro zasedání zastupitelů loni v říjnu, ale k odstoupení od smlouvy se zastupitelstvo města odhodlalo až na konci minulého měsíce. Zrušení kontraktu považuje Hodan za protiprávní. „Ve smlouvě je jasně uvedeno, že ji město může vypovědět pouze ve dvou případech – jestliže nebude uhrazeno nájemné do roku 2004, což jsme zaplatili pár dní po podpisu smlouvy, anebo nebude-li do konce příštího roku dokončena infrastruktura a alespoň 25 procent objektů. Jak ale mohou zastupitelé dnes vědět, že tam za 22 měsíců nebude nic stát?“ ptá se Hodan.

Louka na sekání.

Veselka je přesvědčen, že město má právo od dohody odstoupit. „Kromě uvedených důvodů jsem si také téměř jist, že kdybychom nechali uplynout termín do konce příštího roku, tak nám zůstanou jen louky na sekání. O Liberec je velký zájem a já se obávám, že si investoři během té doby najdou působiště jinde,“ uvažuje Veselka.
Čechoameričan Hodan tvrdí, že do zóny investoval již přes milion dolarů. „Jedinou právní zbraň, kterou proti magistrátu mám, je projednání u soudu. Usnesení zastupitelstva totiž není nad zákony České republiky, nebo dokonce ústavu, navíc mám v ruce několik právních posudků, které jasně říkají, že taková výpověď je porušením smlouvy,“ vysvětluje. Město prý nyní očekává reakci Eurocentra Plus a je připraveno na vše. „Na jednání, i soudní spor,“ uzavírá Veselka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).