Oč později se prosadili chilští vinaři do světové špičky vedle tradičních vinařských zemí, o to dynamičtěji nastartovali svůj rozvoj. Rozsáhlé plochy nově vysázených vinic, pečlivá práce ve vinohradě a ultramoderní zpracovatelské technologie, to je zhruba vzorec, který charakterizuje většinu moderních sklepů mezi Andami a Pacifikem.
Podnikem, který patří do skupiny mladých vinařství, je i společnost Cono Sur. Uprostřed údolí Colchagua zbudovala závod budoucnosti. Ovšem neznamená to, že by odhodili vše, co je kladem tradičního zpracování. Všechny prvky, které se v minulosti osvědčily, vinaři převzali a zakomponovali do dnešního zpracovatelského procesu. Výsledkem jsou vína, která maximálně zužitkují hrozen, koncentrují v sobě ryzí charakter odrůdy. Řeč je samozřejmě o řadách určených pro gastronomii a vinotéky. V nich právě Cono Sur je novátorem a úspěšným propagátorem současných trendů. Společnost zavedla - kromě jiného - projekt, který maximálně citlivě a s dobrými výsledky pracuje s burgundskou odrůdou pinot noir. A zcela v souladu s rostoucím zájmem o organicky pěstovanou révu zařadila tento způsob do svého pěstebního programu. Z hroznů vyrostlých za striktně ekologických podmínek se zrodilo i víno Cono Sur Cabernet Sauvignon. Na český trh se dostává v rámci segmentu vín, jež dováží a distribuuje společnost Maxxium Czech.
Cono Sur Cabernet Sauvignon / Carmenére 2003, Organically grown grapes. Výrazně tmavá barva jen sporadicky odhaluje temně rubínovou jiskru. Mimořádně obsažný buket se skládá z podílů tmavých lesních plodů, lehkého závoje dřeva a výrazných prvků živočišného původu. Vůně stáje plné skotu předběhne ovocitost a udává „nosu“ tón. Tyto valéry vedou také bohaté chuťové spektrum. Ovšem připojí se k nim i patrný tabákový nádech. Tahle partička téměř „uzemní“ vstup lesních bobulí a tmavého ovoce. To se jen z druhé řady přihlásí tu a tam o slovo a nabídne svou kompotovou variantu. Celek doznívá v hutných skrumážích chutí veskrze prodchnutých animalitou, podloženou neznásilňujícím, dobře však vnímatelným tříslem. Neobvyklé víno jen pomalu odhaluje své taje a žádá si vaší plné pozornosti. Zmínit se je třeba také o mimořádném vývoji ve sklence, kdy během chvíle kompletně „převlékne“ svůj háv do líbivějších, urovnanějších projevů.