Menu Zavřít

Tajemník Realistů Moroz: Dospivu jsem možná oslovil já

24. 1. 2017
Autor: Hynek Glos/Euro

Centrálním mozkem Robejškovy nové politické strany je bývalý náměstek ministra vnitra za Věci veřejné Michal Moroz.

Michal Moroz už nepůsobí tak mladě jako před sedmi lety. Tehdy jako třicetiletý byznysmen z bezpečnostní branže nastupoval za Věci veřejné na ministerstvo vnitra na pozici klíčového náměstka ministra Radka Johna. Konflikt jeho vlastního bezpečnostního byznysu s působením v exekutivě byl v té době obrovským problémem, který se řešil mediálně několik měsíců. Tehdejší premiér Petr Nečas kvůli tomu dokonce Moroze označil za „bezpečnostní hrozbu“.

Dnes je Michal Moroz tajemníkem, tedy „centrálním mozkem” nové politické strany Realisté. Ta vznikla na sklonku loňského roku za výrazné podpory jednoho z nejbohatších Čechů, spolumajitele investiční skupiny Penta Marka Dospivy. A Moroz nevylučuje, že to byl on, kdo miliardáře před čtyřmi lety oslovil ke spolupráci na projektu nové pravicové politické síly.

„Domnívám se, že mu záleží na budoucnosti země, v níž podniká a vychovává své děti,” tvrdí Moroz o Dospivově motivaci podpořit nový politický projekt, který někdejší náměstek ministra vnitra přirovnává ke startupu.

Proč jste jako startup? Co je podobného na rozjezdu nového byznysu a nové politické strany?

V nadsázce se startupu podobáme. Jsme sice noví a malí, ale jsme dynamičtí a pohotoví. Rosteme velmi rychle a organicky, každý pomáhá, s čím se dá. Dělá pro nás spousta dobrovolníků. Všichni investujeme svůj čas, znalosti i peníze do toho, aby byli Realisté úspěšní. A hlavně nás to baví.

Kolik lidí aktuálně chce do strany Realistů vstoupit a jak tyto lidi budete prověřovat?

Máme necelé tři tisícovky zájemců o spolupráci. Z toho zhruba dvě třetiny jsou zájemci o členství. Při přijímání budeme přihlížet k více faktorům, klíčové bude stanovisko místního realistického klubu.

Kde chcete hledat své voliče?

Hlavní cílovou skupinou je člen střední třídy se středním nebo vyšším vzděláním, který pracuje a pečuje o děti nebo rodinu plánuje. Dnes tito lidé nemají koho volit, ačkoli volit chtějí a tak hledají alternativu. Částečně určitě přetáhneme i voliče, kteří dosud z nouze volili některou z parlamentních stran.


Čtěte komentář Petra Holce o české epidemii nespokojenosti s elitami:

Jste neschopní a utekla vám žena? Hoďte to na elity

Petr Holec


Budou to především současní voliči ODS či hnutí ANO?

Bude to zejména zklamaný pravicový volič, který si po rozčarování z ODS a TOP 09 zaexperimentoval v roce 2013 s Andrejem Babišem. Ten jej rovněž zklamal, protože ANO předvádí s ČSSD velice levicovou politiku plnou zákazů, kontrol a regulací.

Proč je podle vás současná atmosféra příznivá pro vznik nové politické strany?

Situace je příznivá, protože v našem pravém spektru chybí solidní nabídka. Stávajícím politickým stranám chybí vize, jsou reprezentovány necharismatickými lídry a nedokážou být silné levici důstojnou opozicí.

Pracujete nejraději jako analytik, baví vás sociologické průzkumy. Čím tedy podle vás společnost aktuálně žije?

Lidé jsou zklamaní z vlády, která nevládne, ale přežívá. Chvíli to možná vypadalo jako stabilita, jenže časem se z toho stala stagnace. Přitom žijeme v době rychlých a nečekaných změn. Musíme se na ně připravit, ať budou bezpečnostního, ekonomického nebo kulturního rázu. Buď je zachytíme včas a stanou se naší konkurenční výhodou, nebo nám ujede vlak a my za to draze zaplatíme. Nejde jen o bezpečnostní hrozby, svět prochází i novou technologickou revolucí. Realisté ji chtějí využít ve prospěch českého národa.

Zatím ale na sociálních sítích prezentujete jako své hlavní téma především migraci, proti které ostře vystupujete. Nesnažíte se jen svést na populární vlně odmítání uprchlíků?

Realistický program bude velmi komplexní. Klíčové budou například nízké daně, dostavba páteřní infrastruktury, posílení obranyschopnosti a zlepšení vymahatelnosti práva. Migrace je jen jedno z mnoha témat, kterému se pochopitelně v dnešní Evropě nelze vyhnout. Naše stanovisko je jasné – odmítáme jakoukoli ilegální migraci.

Projekt Realistů mohl vzniknout i díky velkorysé finanční podpoře miliardáře a spolumajitele investiční skupiny Penta Marka Dospivy. Kdy se Dospiva začal o projekt Institutu 2080 a později strany Realistů zajímat a kdo ho oslovil?

Dnes už těžko říci přesné datum, myslím že to bylo někdy v průběhu roku 2013.

Znal jste se s ním již z minulosti?

Já ho tehdy znal jen společensky.

Můžete vyloučit, že jste to byl vy, kdo ho s nabídkou spolupráce oslovil?

Nemohu, protože je to mnoho let a znalo se s ním vícero z nás. Nevím, kdo s ním tehdy hovořil první. Každopádně jej zaujaly naše myšlenky, jeho zájem časem rostl a postupně se změnil v aktivní podporu.

Proč má podle vás Marek Dospiva zájem Realisty podporovat?

To se musíte zeptat pana Dospivy. Já se domnívám, že mu záleží na budoucnosti země, v níž podniká a vychovává své děti.

Váš otec Ivan Moroz působil před rokem 1989 jako elitní rozvědčík komunistické tajné Státní bezpečnosti v Ženevě. Jak se na jeho minulost dnes díváte? Považujete ji za problematickou?

Kádrovat děti podle práce rodičů bývalo zvykem za komunismu. Já se také nechal na vysoké škole zblbnout pokřivenou ideologií. Nebudete tomu věřit, ale já jsem byl zase eurofederalista. Asi v rodině dostáváme rozum až po třicítce. Každopádně si vše táta po revoluci ve službě demokratickému státu více než odmakal. Je to skvělý chlap, přál bych každému dítěti takové rodiče, jako mám já.


Co vydal archiv StB a o čem psal Robejšek rigorózní práci? Čtěte:

Robejšek v hledáčku StB: Platon chtěl milost

Petr Robejšek

Robejšek je jako „univerzální rozpouštědlo“ korektních postojů. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera:

Vyhánění čerta Robejškem

 ilustrace


Z jakého důvodu vás samotného oblast bezpečnosti a bezpečnostních agentur začala po maturitě zajímat?

Začala mne zajímat až na vysoké škole. Právo, které jsem studoval, mne moc nebavilo. Jsem spíš analytik. A vyšetřování bankovních nebo zaměstnaneckých podvodů byla neskutečně zajímavá a intelektuálně náročná práce. Také mne bavilo zavádět u nás služby, které jsou běžné v USA či západní Evropě, ale u nás byly v té době naprosto neznámé. Třeba pre-employment screening. Ušetřili jsme tím našim klientům hromady peněz a nepříjemností.

Čím jste se zabýval v období po odchodu z ministerstva vnitra a dopravy do vašeho angažmá v Institutu 2080 a straně Realisté? Pro jaké společnosti jste pracoval?

Po odchodu ze státní správy jsem krátce pracoval jako analytik pro soukromé klienty, kteří nemají žádný vztah k mému stávajícímu politickému angažmá. Vzhledem k tomu (i s ohledem na doložku mlčenlivosti) jsou jejich jména důvěrná. Poslední dva roky jsem se věnoval víceméně jen Institutu 2080 a od léta 2016 plně jen Realistům.

Jaké oblasti se vaše analýzy pro soukromé klienty týkaly?

Šlo o běžné právní a tržní analýzy. Vše mimo bezpečnostní segment, který vás tak zajímá.

Budete kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Kandidátkami se zatím vůbec nezabýváme, teď připravujeme program a zakládáme realistické kluby.

Jak vyvrátíte tvrzení, že jste byl či můžete znovu být jako dlouhodobý představitel soukromých bezpečnostních agentur a privátního bezpečnostního sektoru ve střetu zájmů při působení v exekutivě? Připomínám, že aktivním v této oblasti je stále i váš otec i bratr.

Spekulativní, manipulativní a nesmyslné otázky se nevyvracejí, ty se ignorují. Notabene otírají-li se o mé příbuzné, kteří dělají velmi užitečnou práci, která nemá nic společného s tím, co dělám já.

Tuto otázku nepovažuji za spekulativní, manipulativní či jinak nesmyslnou. Nemůžete ignorovat vaše dlouhodobé zapojení do soukromého bezpečnostního sektoru, který vydělává především na informacích. Nejlepším místem, jak tyto informace získat, je státní správa a veřejné bezpečnostní sbory. Můžete tedy vyloučit, že se při vašem případném návratu do politiky znovu dostanete k informacím, které by mohly být využitelné v soukromém podnikání?

Předjímáte, že uspějeme ve volbách, což mne velmi těší. Ale abyste měl klid v duši, mohu vám slavnostně slíbit, že když se někdy v budoucnu dostanu k nějakým informacím, neposkytnu je ani časopisu Euro, ani žádnému jinému soukromému subjektu.

MMF24

Dále čtěte:

Miliardář Sehnal obnovuje ODA, chce působit hlavně komunálně

Obnovitel ODA Sehnal: Stranu zakládám podobně jako firmu

Nová role Petra Nečase: expremiér radí Sehnalově ODA

 Miliardář Pavel Sehnal


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).