Menu Zavřít

TAJEMNÝ KUPEC

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zájemcem je údajně investor z Evropské unie

Akcie Unipetrolu mění v posledních dnech majitele. Pro zatím neznámého investora skupuje zhruba desetiprocentní podíl regionální brokerská firma Able. O tom, kdo za těmito nákupy stojí, se dosud jen spekuluje.

Že se „něco děje , potvrdil týdeníku EURO jeden z aktérů, ředitel firmy Able ze Dvora Králové Roman Hrubý: „Ano, skupujeme větší balík pro investora. O jaký podíl jde, však nesdělil. „Jedná se o zahraniční firmu z Evropské unie, do dal bez bližších podrobností.

Tou by mohla být firma Shell, která podle zatím nepotvrzených informací hodlá vstoupit do Slovnaftu a v dlouhodobých plánech uvažuje o propojení českých rafinérií s tímto slovenským výrobcem. Tuzemské rafinérie patří do holdingu Unipetrol a v nich Shell už má vedle dalších zahraničních firem šestnáctiprocentní podíl. Šéf firmy Shell pro Českou republiku Pavel Šenych ale o žádném nákupu akcií Unipetrolu neví. „Nic mi o tom není známo, a kdyby se něco dělo v londýnském ústředí, asi bych o tom měl být informován, sdělil.

Nepotvrdila se prozatím ani další možnost, podle níž by měl desetiprocentní balík připadnout ruské pobočce ropného koncernu Lukoil. Výkonný ředitel firmy Lukoil Prague Mark Gluzman zájem o akcie popřel. Domnívá se, že za přesuny akcií jsou zájmy tu zemských makléřů. „Informace o nákupu akcií společnosti Unipetrol je podle našeho názoru prostředkem hry lokálních brokerů, uvedl Gluzman. Spekulativní informace považuje za prostředek, jak zvýšit letošní rekordně nízký kurs akcií Unipetrolu.

Nákup akcií odmítla i skupina Agrofert, jejíž jméno se v souvislosti s Unipetrolem také často skloňuje. „Ty fámy mě už opravdu nebaví. Vážně nevím, z čeho bychom to kupovali, argumentuje šéf skupiny Andrej Babiš. Agrofert, který už vlastní podíly v lovosické Lovochemii a v přerovské Precheze koupil letos v květnu také majoritní podíl v akciové společnosti Deza Valašské Meziříčí (EURO 23/1999). Na jeho nákup potřeboval více než 600 milionů korun.

Dohady o Babišovi se objevily proto, že jeho vliv v Unipetrolu se údajně oslabuje. Počátkem letošního roku se mu sice podařilo přes ministra financí Iva Svobodu prosadit do managementu této petrolejářské firmy svoje lidi, vztahy obou mužů ale nyní ochladly. S desetiprocentním akciovým podílem by však Agrofert svou pozici zakotvil, protože by se stal neopomenutelným vlastníkem.

Jasné tedy v tuto chvíli je jen to, že 63 procent firmy vlastní stát prostřednictvím Fondu národního majetku a podle aktuálních údajů Střediska cenných papírů zde zatím není žádný další více než desetiprocentní vlastník.

„Ostatní podíly budeme znát asi za měsíc, až obdržíme úplný výpis ze Střediska cenných papírů, říká tiskový mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund s tím, že informace o tom, kdo nyní akcie kupuje, firma nemá. „Nedomníváme se však, že zvýšený zájem i nvestorů je projevem kompletace co největšího balíku, ale má spíše spekulativní charakter, dodal.

Balík akcií může být v budoucnu zajímavý i v souvislosti s další dosud nepotvrzenou informací. Představitelé ministerstva průmyslu, které vykonává v Unipetrolu vlastnická práva státu, prohlásili letos na jaře, že se stát v první fázi plánovaného dokončení privatizace zbaví zhruba třinácti procent akcií tak, aby si ještě před dalším rozhodnutím zachoval těsnou majoritu. O tomto prodeji se podle předběžných zpráv uvažuje ještě v letošním roce.

Ministerstvo se jak k přesunům akcií, tak i k plánovanému prodeji třináctiprocentního balíku prozatím odmítlo vyjádřit. Stejně tak není dosud jasné, jak bude probíhat další privatizace Unipetrolu.

Podle schválené koncepce energetické politiky, kterou kabinetu předložil letos v červnu ministr Miroslav Grégr se nejprve dokončí privatizace dceřiných společností a poté se přistoupí k prodeji akcií holdingu. V případě společností C hemopetrol, Kaučuk, Benzina a Česká rafinérská by mělo být jasno do konce letošního roku, o mateřském Unipetrolu se má rozhodnout až v příštím roce.

MMF24

Analytici se víceméně shodují na růstovém potenciálu akcií Unipetrolu, a to především v delším časovém horizontu. Akcie vyšplhaly během posledních tří měsíců ze 42 na 65 korun. „Kurs je skutečně velmi nízký, a neodpovídá tak skutečné hod notě společnosti, tvrdí například Zdeněk Šafka z ČSOB. Některé firmy, jako tuzemský Atlantik či zahraniční investiční banka Flemings, doporučují akcie k nákupu až do ceny 80 korun za kus.

Rafinérsko-petrochemický holding Unipetrol vykázal za loňský rok konsolidovaný zisk po zdanění 1,35 miliardy korun při tržbách 34,85 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).