Menu Zavřít

Tajemný upisovatel

22. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

PRAHA (hns) - Česká spořitelna vydala minulý týden zbytek emise pětiletých hypotečních zástavních listů z 8. listopadu 2002 za 700 milionů korun. Celková nominální hodnota emise tak dosáhla tří miliard korun a banka naplnila maximální možný objem této emise. Česká spořitelna uvedla, že hypoteční zástavní listy byly prodány skupině silných institucionálních a bankovních investorů. Týdeníku EURO se podařilo zjistit, že transakce z minulého pondělí byla vlastně jen vypořádáním a celá tranše za 700 milionů byla prodána jedinému investorovi. To potvrdila i Markéta Mühlhoferová z Finančních trhů České spořitelny: „Je to jediný upisovatel, ale jeho jméno vám nemohu sdělit.“ Mühlhoferová jen upřesnila, že jde o blíže neurčenou banku.
Transakce zůstává zahalená tajemstvím – kdo měl dostatek volných prostředků a mohl si dovolit umístit celých 700 milionů u jediného subjektu? Je zřejmé, že tranše byla připravena na „objednávku“ – 8. listopadu již banka umístila první část tranše za 2,3 miliardy a zbylá částka znamená dorovnání na maximální možný objem emise.
Přední české finanční domy Wood&Company, Conseq Finance i Patria Finance svorně potvrdily, že jde o investici velmi bezpečnou a atraktivní. Trhem běží neověřená spekulace, že se cílovým přístavem zajímavé a lukrativní tranše mohla stát i samotná Česká spořitelna, respektive její skupina. I když to Mühlhoferová rozhodně odmítá, může tato úvaha mít reálný základ. Na trhu je evidentní přebytek likvidity, což platí i pro Českou spořitelnu a zhodnocení prostředků pomocí hypotečních zástavních listů je určitě pro členy skupiny banky zajímavé.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).