Menu Zavřít

Tajemství kvérů odhaleno

4. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Česká zbrojovka nabídne novou útočnou pušku a škorpion

Uherskobrodská zbrojovka dokončuje v Uherském Brodě vývoj útočné pušky pro českou armádu. „Zbraň oficiálně představíme, až výzkum a vývoj ukončíme. Zástupci české armády ji viděli, jsou seznámeni se všemi jejími technicko-taktickými parametry, takže už víme, že se setkala s velkým ohlasem, a předpokládáme, že bychom mohli být úspěšní,“ sdělil týdeníku EURO generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík.
„Sériová výroba se rozběhne během několika let. Záleží na tom, jak zbraň projde vojskovými zkouškami, na jejichž základě se vytvoří finální dokumentace a začne proces ověřovací série, kde prokážeme, že jsme schopni vyrobit ji v běžných podmínkách. Po dlouhé době jsme totiž vyvinuli automatickou zbraň,“ dodal šéf firmy a bývalý vojenský pilot Lubomír Kovařík.

Retro na skladu Česká armáda je aktuálně vyzbrojena útočnou puškou VZ. 58, o které si drtivá většina lidí myslí, že se jedná o samopal kalašnikov, což je obojí omyl. Kovařík se mračí pokaždé, když redaktor nazve VZ. 58 samopalem. Podle něj se nejedná o samopal, a o kalašnikov už vůbec ne. „Je to zbraň naprosto přesná, kvalitní a spolehlivá, vypadá jako kalašnikov AK 47, ale je to naprosto jiná koncepce. Česká zbraň, je lehčí, vyrábí se z…“ spustí šéf zbrojovky lavinu odborné terminologie. Česká armáda jich má ještě několik desítek tisíc. „Ve výzbroji armády je v současné době přes 80 tisíc zbraní VZ. 58 všech modifikací. Více než polovina jich je uložena v zásobách. Pořízení nových zbraní bude pravděpodobně zahájeno v roce 2010. To však nevylučuje, že část těch současných nebude dále používána nebo uložena v zásobách ozbrojených sil,“ konstatovala Monika Machtová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Popularita staré pušky Česká útočná puška VZ. 58 však slaví úspěchy i mezi civilisty – například mezi nimrody a sportovními střelci v USA pod označením CZ 858 Tactical. Pravda, hlaveň je sice kratší, ale útočná puška je stejně přesná jako každá jiná kulovnice. Pro civilní účely se z ní odstraňuje spoušťový mechanismus pro střelbu v dávkách. „V amerických obchodech lze najít civilní verze útočných pušek M 16, ruských AK, německých G 3 a G 36 a v této společnosti se CZ 858 Tactical rozhodně neztratí,“ tvrdí zbrojní expert Ivan Chludil. Sportovní střelba klade na zbraň mnohem vyšší nároky než v armádě a policii. Ve srovnání s moderními zbraněmi z lisovaných plechů, lehkých slitin a plastů lépe vyhovuje „zastaralá“ ocelová konstrukce. Také náboje 7,62 x 39 jsou levné a k sehnání zejména v zemích bývalého sovětského vlivu. Upravenou útočnou pušku s pevnou i sklopnou pažbou lze koupit i v Česku. Podniková prodejna České zbrojovky ji v pražské Opletalově ulici nabízí za 5950 korun, což je polovina ceny nejlevnějších loveckých pušek v okolních vitrínách. „Je to v Česku nejrozšířenější zbraň,“ komentuje prodejní výsledky jeden z prodavačů a dodává: „Já ji mám také doma. Pro svoji osobní ochranu.“ Není třeba běžet. Ve skladech jich leží ještě dost.

Proč musí armáda přezbrojit? Útočná puška VZ. 58 se začala vyrábět v roce 1958 a v programu České zbrojovky byla až do devadesátých let. Je nezničitelná, ale „morálně zastaralá“. Co to znamená? Vedení bojových operací klade důraz na jiné věci než v minulosti. Útočná puška by měla mít přehršli přídavných zařízení, jež slouží k osvětlování cíle, ke zvětšení cíle, k lepší viditelnosti v noci, podvěs na granátomet a řadu dalších „vychytávek“ umožňujících účinnější střelbu. To současná armádní zbraň v pěchotní verzi nemá. Nemá nejen lišty, na které se přídavná zařízení dají přichytit, nemá ani rozkládací rukojeť na kulometné nožičky, teleskopickou sklopnou opěrku, kterou si může voják upravit délku zbraně, průhledový zaměřovač k prosvětlení cíle, prostě nemá toho hodně z toho, co moderní armády používají. Navíc v NATO jsou standardem náboje ráže 5,56 milimetrů, naši vojáci mají střelivo 7,62. Současný trend také směřuje k využívání plastů, což vede k nižší váze zbraní. „Předpokládáme, že naše nová zbraň bude mít širší využití než staré útočné pušky. Má například tři vyměnitelné hlavně, což umožňuje z pušky udělat jak lehký kulomet, tak lehkou odstřelovací pušku pro náboje ráží 7,62 a 5,56 milimetru. V případě, že aliance přezbrojí, jak se o tom mluví, i budoucí ráži 6,8 milimetru,“ prozrazuje ředitel zbrojovky. „Naše armáda směřuje k vizi Voják 21. století, kde se na rozdíl od minulých let kladou větší důrazy na vzájemnou koordinovanost, mnohem větší přesnost, orientaci a komunikaci, což VZ. 58 neumožňuje, a proto by armáda měla na přezbrojení, dejme tomu v horizontu pěti let, přistoupit,“ dodává Kovařík. To potvrzuje i mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek: „Základním požadavkem je, aby nová útočná puška a lehká podpůrná zbraň (kulomet – pozn. red.) byly včlenitelné do připravovaného kompletu Vojáka 21. století a splňovaly standardy NATO i české obranné normy. Z důvodu kompatibility musí mít oba typy zbraní stejnou ráži 5,56 x 45.“ A jak to bude s financováním? „O konkrétnější představě vlastního přezbrojení je v současné době předčasné hovořit vzhledem ke každoročnímu krácení rozpočtu. Konkrétní typy zbraní, jejich počet, předpokládané finanční náklady, ale i časový horizont přezbrojení se bude dále časově odvíjet od rozpočtu a priorit ministerstva obrany,“ napsala týdeníku EURO Monika Machtová.

CZ S 805 nemá jméno Nová zbraň v současné době prochází testováním. „Armádních zkoušek už máme několik, a než zbraň veřejně představíme, projde českými vojskovými zkouškami, které jsou všeobecně považovány za jedny z nejtvrdších na světě,“ doplnil Kovařík. Útočná puška zatím nemá jméno a pracovně se označuje jako CZ S 805. „Na to, kolik bude zbraň stát, je ještě brzo. Záleží na technologii plastových částí, ale myslím, že budeme naprosto srovnatelní se zbraněmi, které se dají koupit od naší konkurence,“ domnívá se šéf uherskobrodské zbrojovky. Česká zbrojovka předpokládá, že jich naše armáda bude potřebovat několik desítek tisíc v řádu několika stovek milionů korun. CZ S 805 však není určena jen pro tuzemské odběratele, protože zbrojovka má zájemce i v zahraničí a počítá, že po rozběhnutí sériové produkce pro export vyrobí několik desítek tisíc těchto zbraní.

Evo místo škorpiona Neméně slavnou zbraní z Uherského brodu je samopal Škorpion VZ. 61E. Je menší, skladnější a používá pistolové střelivo 7,65, které je k mání na celém světě, snad s výjimkou Severní Ameriky. Škorpion je možná nejslavnějším českým samopalem, protože je určen spíše speciálním oddílům policie, ale i vojáci jich mají přes tři tisíce například pro posádky tanků a letadel, z toho polovinu v zásobách. I přesto, že škorpiony nestárnou, dokončuje firma zbrusu nový model pod názvem Evo. Ten by mohl být možná ještě větším trhákem než CZ S 805. Ministerstvo vnitra sice přezbrojení nechystá, přesto měla zbrojovka ještě před začátkem armádních zkoušek zájemce o zhruba 40 tisíc těchto samopalů v zahraničí. Příslušníci tuzemské policejní ochranné služby Evo již testovali a údajně byli nadšeni. „Zbraň splňuje požadavky zejména na ochranu ústavních činitelů, samopal je velmi přesný a rychlý,“ potvrdil anonymně jeden z nich. „Zahraniční zákazník má tak velký zájem, že spěšně dokončujeme dokumentaci,“ dodal Kovařík.

KL24

TABULKA Tržby České zbrojovky v roce 2007 (v milionech Kč)
USA – 291 ČR a SR – 110 Zbytek světa – 738 Celkem – 1139 Pramen: Česká zbrojovka

BOX Expanze České zbrojovky • 1993 – založení dceřiné firmy Union CS na Slovensku.
• 1997 – v Kansas City vznikla dceřiná firma CZ-USA.
• 2005 – česká firma získala stoprocentní kontrolu nad americkou zbrojovkou Dan Wesson (syn zakladatele firmy Smith & Wesson), čímž rozšířila svou nabídku o pistole Colt a revolvery.
• 2006 – část produkce přenesla Česká zbrojovka do Turecka.
• 2008 – zbrojovka koupila firmu Brno Rifles (nástupce Zbrojovky Brno) včetně zaměstnanců a strojního vybavení na výrobu brokových zbraní.

  • Našli jste v článku chybu?