Menu Zavřít

Tajemství trvá. Kimova Korea má asi 20 jaderných hlavic, uvedl švédský institut

18. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nová zpráva institutu SIPRI o stavu jaderného arzenálu na světě konstatuje, že není jasné, jak velkým jaderným arzenálem disponuje Severní Korea pod vedením Kim Čong-una, jenž se sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a hovořili o denuklearizaci korejského poloostrova.

Pracovníci švédského mírového institutu SIPRI varují ve své nové zprávě před modernizaci jaderných arzenálů po celém světě a s tím souvisejícím nárůstem vojenských výdajů. Navíc panují stále nejasnosti ohledně zbrojního programu Severní Koreje.

I když se na světě počet jaderných hlavic snížil v roce 2017 o 470 na 14 465 kusů, jaderné mocnosti své jaderné arzenály modernizují, zejména jejich nosiče. Dalším rizikem je i to, že není možné přesně vyčíslit počet severokorejských jaderných hlavic.

SIPRI odhaduje jejich počet na deset až dvacet, což je více než v předchozích letech. I když se na summitu v Singapuru setkal prvně v historii americký prezident s vůdcem KLDR, a slíbili plnou denuklearizaci poloostrova, konkrétní kroky zatím na stole nejsou a není ani jasné, kolik jaderných hlavic má severokorejský komunistický režim k dispozici.

V roce 2013 švédský institut odhadoval jadernou sílu totalitního státu na šest až osm hlavic, nyní to je více než dvojnásobek, deset až dvacet. „Odhadujeme, že Severní Korea má menší arzenál, který by mohl vést k výrobě až dvaceti jaderných hlavic,“ řekl deníku Die Welt expert na jaderné zbraně SIPRI Shannon Kile. Jedná se o konzervativní odhad. Teoreticky by režim mohl mít dostatek plutonia na výrobu až třiceti hlavic. Výrobní kapacity jsou ale podle výzkumníků omezené.


Jak podporuje KLDR hackery z Číny:

Svědectví dezertéra: Pro raketového Kima pracuje armáda hackerů

Severokorejští hackeři, ilustrační foto


Kile nechtěl spekulovat nad otázkou, jak dlouho by severokorejskému režimu trvalo, než by se svých jaderných zbraní zbavil. Záviselo by to na konkrétní dohodě s americkou stranou, například, že by jaderné hlavice byly na místě demontovány a odvezeny do Spojených států. Zaznívají pochyby, že by se severokorejský režim úplně vzdal svého zbrojního arzenálu, na kterém má založenu svou bezpečnostní doktrínu.

Po setkání Trumpa s Kimem bez konkrétních závazků se odborníci přou, zda setkání hodnotit jako úspěch. Trumpova administrativa hovoří o úspěchu. Profesionální vyjednavač a psycholog Moty Cristal z izraelské společnosti Nest Consulting tvrdí, že Trump setkání prezentoval zejména přes Twitter jako úspěch. Podle Cristala se jednalo o setkání dvou velmi těžko čitelných osobností s velkým egem.

Promyšlená mocenská hra

Kim Čong-un mohl být Trumpovým jednáním oslněn, ale to ještě neznamená, že osobní setkání povede ke konkrétním výsledkům ohledně jaderného odzbrojení. Stále se jedná o promyšlenou mocenskou hru. „Trump chce na jedné straně obejmout Kima, na druhé straně mu do očí říct, že je parchant,“ prohlásil Cristal.

Proto je i další jednání o odzbrojení velmi křehké a nemusí vést k úspěchu. Severokorejský vůdce chce především navázat vztah s amerických prezidentem a započít celý proces vyjednávání, míní izraelský odborník.

SIPRI počítá do jaderných mocností devět států. Kromě Spojených států a Ruska, které disponují 92 procenty všech jaderných zbraní, je mají ještě Velká Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea.

Související články:

MMF24

Konflikt se Severní Koreou by mohl mít až dvě miliardy obětí. Kvůli hladomorům

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?

Povolání: žena diktátora. O manželce Kima svět moc neví

Korejská hra na kuřátko

Luxusní tabák, delikatesy a sexuální otrokyně: tak si žije neomezený vládce Severní Koreje


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).