Menu Zavřít

Skrytá hrozba: tání ledovců může uvolnit radioaktivní částice z atomových testů a havárií

18. 4. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Radioaktivní částice se ukrývají v ledu od Arktidy přes Alpy až po Antarktidu. Mezinárodní tým vědců tvrdí, že jejich koncentrace je desetkrát vyšší než v okolní přírodě. Radionuklidy plutonia, cesia nebo americia pocházejí z poválečných jaderných testů atomových zbraní nebo havárií elektráren v Černobylu a Fukušimě.

Tající ledovce kromě zvyšování hladiny moří mohou rovněž způsobit uvolnění radioaktivních látek, které se nastřádaly během atomové éry lidstva, tedy po roce 1945. Výzkumníci se zabývali množstvím radionuklidů pocházejících ze zkoušek jaderných zbraní a z havárií jaderných elektráren, jež se uvolnily do atmosféry a následně kontaminovaly ledovce.

Badatelé zkoumali ledovce v Grónsku, Islandu, Švédsku, na Špicberkách, v Alpách, na Kavkazu, v Britské Kolumbii a Antarktidě. Nalezli koncentrace radioaktivních látek desetkrát vyšší než v okolní přírodě. Výsledky tým prezentoval na shromáždění Evropské geofyzikální unie, jež se konalo ve Vídni.

Radionuklidy byly detekovány na 17 místech v těchto lokalitách na povrchu ledovců, jenž se nazývá kryokonit. „Jsou to jedny z nejvyšších úrovní koncentrace radioaktivních látek, jež můžete vidět v přírodě mimo uzavřené zóny po jaderných haváriích,“ prohlásila vedoucí výzkumu Caroline Clasonová z univerzity v Plymouth, jež zkoumá ledovce.


Jak dlouho se hovoří o globálním oteplování:

O globálním oteplování se ví 50 let. CO2 v atmosféře za tu dobu výrazně přibylo

Emise skleníkových plynů, ilustrační foto.


Podle sedimentů na povrchu ledovců je možné identifikovat období jaderných testů z 50. a začátku 60. let a pak také jaderné havárie elektráren v Černobylu a Fukušimě. Například velké množství radioaktivních částic pocházející z jaderné elektrárny Fukušima byly nalezeny na ledovcích v Tibetu.

Radioaktivní látky mohou v atmosféře cirkulovat několik let, dokonce i desetiletí, než se postupně usadí. Radioaktivní spad obsahuje radioaktivní izotopy plutonia 241, americia 241, cesia 137, stroncia 90 a jódu 132. Nejnebezpečnějším je uměle vytvořené americium, jež má poločas rozpadu 432,6 roku. Radionuklidy se pak mohou s tím, jak ledovce tají, dostat prostřednictvím vody do okolních ekosystémů.


Jak se zrychluje oteplování Země?

 Infografika, oteplování


Vědecký tým doufá, že se následující výzkum zaměří na rizika, jak by se tyto radioaktivní látky mohly dostat do potravinového řetězce a způsobit druhotnou kontaminaci životního prostředí mnoho let po jaderných haváriích. „Náš výzkum ukazuje, že naše jaderné dědictví ještě nezmizelo,“ zdůraznila Clasonová.

Nedávná studie publikovaná v časopise Nature upozorňuje, že každým rokem ledovce na Zemi přijdou o 335 miliard tun ledu. To je trojnásobek veškerého ledu v Alpách. Tání ledovců tak probíhá rychleji, než se dosud uvádělo. Ledovce budou do konce tohoto století například v Evropě minulostí, pokud se nepodaří jejich tání zpomalit, prohlásil vedoucí studie Michael Zemp z univerzity v Curychu.

EBF24

Dále čtěte:

Víte, kde se natáčel velkolepý seriál Game of Thrones?

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Trumpovo městečko. Hrozí jim zaplavení mořem, na oteplování stejně nevěří

Ledovce v Alpách umírají, proces se už nedá zvrátit

Lyžařské středisko Kaprun a vrchol Kitzsteinhorn se stejnojmenným ledovcem. Oblíbené místo Čechů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).