Menu Zavřít

Tak trochu jiná pizzerie

8. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Jednoduchá úprava dala vyniknout přirozeným chutím

Posezení v italské restauraci Incontro může být pro leckoho příjemným překvapením tím spíše, že pod vlivem současné záplavy pizzerií má člověk sklon se italskému elementu raději instinktivně vyhýbat. Incontro najdete v samém centru Prahy na Jungmannově náměstí, kde ho lze vzhledem k úzkému vstupu, jenž vybyl mezi Deutsche Bank a obchodem Adidas, poměrně snadno přehlédnout. Navzdory vývěsnímu štítu inzerujícímu pizzu má do „profláknuté“ pizzerie opravdu daleko, bezpochyby už proto, že jakožto partner klubu Gusto Italia a Asociace italských restaurací v České republice si předsevzalo přísné dodržování kvality servírovaných jídel, k nimž patří extra panenské olivové oleje, sýry, vína a grappy.
Hendikep suterénního prostoru zdařile překonává nápaditě řešené osvětlení jakož i světlý nábytek meruňkového odstínu, který v kombinaci s dalšími barvami najdeme i na stěnách. Na té čelní se v duchu současného protivného trendu nalézá i televizní obrazovka. Celý interiér není příliš sofistikovaný, zato se tu naštěstí obejdou bez kašírovaných římských sloupů i obligátního rustikálního harampádí. Je zkrátka jasné, že do Incontra se chodí především za jídlem. To se na nás ostatně usmívá už ze samoobslužného studeného bufetu - avšak pozor: o víkendu byste jej hledali marně! Nad předkrmem tedy dlouho nehloubáme. Postupně se nám na talíři vrší gratinovaná kolečka cuket, sušená rajčata, různé druhy oliv, pečené červené papriky, grilované plátky lilku, závitky z téhož, artyčoky, peperonata, špalíky cuket plněné sýrovo-rajčatovou směsí, prosciutto, mozzarella s rajčaty, čerstvá salátová zelenina, tenoučké plátky lososa, marinované žampiony, kyselé houbičky a zapékané pečené cibulky s parmezánem. V doprovodu křupavých žemliček chutnají všechny antipasti výtečně, snad až na ony smažené závitky z lilku, které se při přípravě nevyhnuly olejové lázni a jako nádivkyprosté se už žádnou další chutí nevyznačují.
Druhé chody jsme si zvolily v podobě maltagliati al ragú di agnello e pomodoro (maltagliati s jehněčím a rajčatovým ragú) a filetti di branzino all’acqua pazza (filety z mořského vlka pečené s bílým vínem, bramborami, rajčaty a bylinkami).
Pod názvem maltagliati se skrývají větší nepravidelně nařezané domácí těstoviny. Jsou žluťoučké, voní i chutnají po vejcích a scezené přesně al dente se skvěle nabízejí k další úpravě. V Incontru je podávají s mletým jehněčím masem, rajskou omáčkou a parmezánem. Vynikající, hutné a hodné většího jedlíka - dámám by bohatě stačila poloviční porce, zvláště po předkrmu.
Filety z mořského vlka v počtu dvou kusů zabírají větší část bílého talíře s vytlačeným vlnitým dekorem na okraji. Plavou v bledě žluté tekutině a jsou pokladeny pár kousky na kolečka nakrájených rajčat a cibule, mezi nimiž tu a tam vykukují zelené bylinky. Toť vše, ovšem neznamená to, že bychom byly zklamané. Jednoduchá úprava totiž zachovává přirozené chutě použitých surovin, aniž by se některá z nich prosazovala nad míru. Mořský charakter jemné bílé ryby výborně doplňuje typická rajčatová chuť. Šťáva z bílého vína a patrně citronů se zpočátku jeví navinulá tak akorát, ke konci jídla už však máme pocit, že kyselá chuť je až příliš dominantní. (Asi je smůla, že jsme tento druh ryby v prakticky stejné úpravě loni ochutnaly v jedné chorvatské hospůdce, a i když samozřejmě přímořská atmosféra dělá svoje, byl ještě o něco lepší.) Přestože v jídelním lístku (kde jsme opět šťouralsky našly chyby - tentokrát v anglické verzi) tento pokrm figuruje pod názvem pečený, chutná jako dušený.
Dnešní hodování zakončujeme klasicky – dezertem. A jelikož jsme na italské půdě, bude to tiramisu, které lze jak známo vyšperkovat i zkazit na tisíc způsobů, a sorbetto di lamponi con vino prosecco (malinový sorbet s vínem prosecco). První z moučníků je podáván na obědovém talíři a poměrně bez žádných velkých štráchů: dvoupatrovou kostku, jejíž okolí je cikcak pojednáno čokoládovou polevou, zdobí kakaový poprašek a plátek čokolády. Zdejší „vlhká“ varianta není špatná, třebaže osobně dáváme přednost kompaktnější a jaksi mazlavější verzi vyhlášeného dezertu. Malinovému sorbetu s proseccem servírovanému v banální sklence na nožce zato nelze vytknout prakticky nic – je lahodný, až na pár ledových střechýlků správně rozmixovaný a zbavený dotěrných jadérek. Nakyslou chutí je tím pravým osvěžením a zároveň i odlehčenou protiváhou k hutnějšímu tiramisu. Doporučujeme tedy objednávat ve dvojici.
Celá hostina nás tentokrát stála 1250 korun. Sečteno a podtrženo, Incontro rozhodně stojí za návštěvu, ať už skutečně jako místo setkání (vzhledem ke znamenitému umístění) nad šálkem mimořádné italské kávy, či jako adresa kvalitní restaurace, kde si kromě italských krajových specialit můžete až do 17 hodin objednat i cenově zvýhodněné polední menu. Kdo si nepotrpí na designové nádobí, dotuha naškrobené ubrusy či puntičkářsky dotažené obklady na toaletách a touží se pouze najíst kvalitní domácí stravy, bude spokojen.

Incontro – Ristorante Italiano Adresa: Jungmannovo nám.19, Praha 1
Tel.: +420 224 948 650
E-mail: info@incontro.cz, www.incontro.cz

  • Otevírací doba: denně 11.00–24.00
  • Počet míst: 120
  • Druh kuchyně: regionální italská
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština
  • Země původu nabízených vín: Itálie

Value for money 8/10
+ velmi chutná domácí italská kuchyně
- neurotizující televizní obrazovka

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika: 8 bodů z 10
Prostírání: 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 8 bodů z 10
Chování personálu: 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 18 bodů z 20

Celkem: 51 bodů ze 60 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

MM25_AI

Výběr z jídelního lístku: Tři druhy brusket s rajčaty a mozzarellou, houbami a s paprikami 120 Kč
Plátky uzeného skotského lososa s křupavými toasty a máslem 170 Kč
Domácí nočky na sardenský z působ s koktailovými rajčátky a italskou klobásou 170 Kč
Cannelloni plněné špenátem a ricottou 190 Kč
Ochutnávka tří druhů těstovin pro minimálně dvě osoby (rosette all' emiliana, tagliatelle alla rustica, fusilloni pesto ) 230 Kč
Linguine s mečounem, koktailovými rajčátky a čerstvou bazalkou 290 Kč
Vepřová kotleta na grilu se šalvějí a rozmarýnem 220 Kč
Mořský vlk na grilu nebo pečený v solné krustě 340 Kč
Mandlové parfait-smetanová zmrzlina s mandlovým griliášem 80 Kč
Ananas s třešňovým likérem Maraschino 120 Kč

Výběr z vinného lístku: Gambellara Classico Primo Brume D.O.C.2003 Cantina sociale Gambellara 360 Kč
Verdicchio Superiore D.O.C. 2001 Umani Ronchi 630 Kč
Gavi di Gavi D.O.C.G. 2003 Bava 980 Kč
Bardolino Chiaretto L’infinito D.O.C. 2004 Santi 380 Kč
Valpolicella D.O.C. 2004 Tenuta St. Antonio 470 Kč
Amarone Valpolicella Campo dei Gigli D.O.C. 1999 Tenuta St. Antonio 2600 Kč
Chianti Classico Gallo nero D.O.C.G. 2001 Villa Cerna 850 Kč
Brunello di Montalcino Prime done D.O.C.G. 1998 Cineli Colombini 1890 Kč
Tenuta Sant’ Anna Prosecco extra brut 540 Kč
Krug - Grand cuvee brut 11 050 Kč

  • Našli jste v článku chybu?