Menu Zavřít

Tak vypadá vize sdílení vozidel budoucnosti

16. 10. 2017
Autor: Euro.cz

Autonomní koncepční vozidlo smart vision EQ fortwo Smart představuje novou vizi městské mobility a individualizované, velmi flexibilní a maximálně efektivní hromadné dopravy v podobě studie smart vision EQ fortwo. Koncepční vůz, schopný autonomní jízdy, vyzvedne cestující přímo na požadovaném místě. Uživatel pozná pomocí nových možností individualizace, že se jedná o „jeho“ vozidlo. Smart vision EQ fortwo umožňuje maskou chladiče s displejem Black Panel na přídi a velkými bočními projekčními plochami individualizaci vozidla, v oblasti sdílení vozidel dosud nevídanou. Cestující, zbaveni úkolu řídit, mohou v prostorném interiéru odpočívat. Studie se jako první vozidlo koncernu Daimler důsledně vzdala volantu a pedálů.

Smart vision EQ fortwo zároveň ideálním způsobem vzájemně propojuje jednotlivé kompetenční oblasti CASE, aby umožnil uživatelům ve městě intuitivní mobilitu s maximem individuality.

Zkratka CASE je odvozena od následujících strategických pilířů: síťového propojení (Connected), autonomní jízdy (Autonomous), flexibilního využívání (Shared & Services) a elektrických pohonů (Electric).

Shared

Smart vision EQ fortwo je novou vizí sdílení vozidel. Cílovou skupinou pro budoucí koncepty sdílení vozidel značky smart budou především města a obce, protože z plynulosti městské dopravy budou profitovat nejen uživatelé, ale také veřejnost. Aktuálně si již každé 1,4 sekundy pronajme někdo na světě vozidlo car2go. V současnosti má car2go více než 2,6 milionu zákazníků na celém světě a jejich počet neustále roste. Nejnovější studie předpovídají, že se celosvětový počet uživatelů sdílení vozidel do roku 2025 zpětinásobí na 36,7 milionu. Car2go je tak oblíbené mimo jiné i proto, že nabízí spontánní a flexibilní sdílení vozidel. Automobily není nutné vyzvedávat ani vracet na pevně stanovených místech. Uživatelé si je mohou pronajímat a vracet kdekoli ve stanovené obchodní oblasti.

Autonomous

Koncepční vozidlo smart vision EQ fortwo ukazuje, jak by mohlo být sdílení vozidel díky autonomní jízdě v budoucnosti ještě komfortnější, jednodušší a ekonomicky efektivnější. Smart vision EQ fortwo otvírá novou éru sdílení vozidel, které bude založeno na kolektivní inteligenci a autonomní jízdě. Uživatelé si již nebudou muset hledat nejbližší volný automobil, protože objednaný vůz sám vyhledá a vyzvedne své cestující přímo na požadovaném místě. A díky kolektivní

inteligenci a z ní vyplývající předpovědi příslušné poptávky se pravděpodobně bude už nacházet v jejich bezprostřední blízkosti. Cesta za pronajímaným automobilem se stane minulostí. Vzájemně síťově propojená vozidla budou neustále na cestách. Vytížení vozidel vzroste a zároveň se sníží intenzita dopravy i obsazenost parkovacích míst ve městech.

Connected

Zákazník si přivolá vozidlo smart vision EQ fortwo prostřednictvím mobilního zařízení. Uživatel pozná, že se jedná o „jeho“ vozidlo, na základě nových možností individualizace.

Automobil může být totiž individualizován pomocí displeje Black Panel na přídi a velkých bočních projekčních ploch.

Displeje LED místo světlometů ukazují jak klasická provozní grafická zobrazení (od sportovního až po neutrální), tak i očím podobné tvary, jejichž prostřednictvím může vozidlo komunikovat na lidské úrovni.

Také zadními svítilnami lze kromě klasické podoby předávat podrobné informace – například upozornění nebo zprávy o dopravě. Přední maska slouží na jedné straně k individualizaci a na druhé straně ke komunikaci s okolím (např. informace pro chodce při přecházení ulice). Dveře studie jsou potaženy elektronicky ovládanou fólií. Neobsazené vozidlo tak může zobrazovat údaje o místních akcích, předpověď počasí, zprávy nebo čas. Na masce s displejem Black Panel lze rozpoznat, zda uvnitř smartu cestuje jedna, nebo dvě osoby.

Electric

EBF24

Smart vision EQ fortwo disponuje lithium-iontovými akumulátory s kapacitou 30 kWh. Není-li automobil používán, vyhledá automaticky nabíjecí stanici, aby doplnil zásobu elektrické energie. Alternativně se mohou tyto automobily připojit k elektrické síti indukčně, vracet do ní elektrický proud, a v roli „kolektivního akumulátoru“ tak přispívat k překlenování špiček ve spotřebě. Smart tím přebírá důležitou funkci pro realizaci potřebných změn v oblasti energetiky.

O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).