Doufáme, že to má většina jakžtakž progresivnějších pivařů stejně. Zatímco v průběhu roku se často smíří s chudobnou nabídkou polic obchodů, o Vánocích jsou schopni do piva zainvestovat o něco víc času a peněz a koupit si i nějaké svátečnější lahve. Kdy jindy vychutnávat a poznávat možnosti českých sládků než právě během prázdnin klidu a míru. Tady je naše letošní doporučení.
Pondělní rozjezd
Znají to asi všichni. Pojídat čerstvě napečené cukroví ještě před začátkem Vánoc maminky a babičky příliš rády nevidí.
Maximálně tak nějak minimalistickou ochutnávku na dezertním talíři. To platí i pro 23. prosinec, kdy gradují přípravy na svátky a zdobí se stromeček. Vhodným parťákem je tak speciál Vanilkový rohlíček z plzeňského podniku Raven. Ochucený Vanilla Pale Ale se 6,2 procenta alkoholu má pomerančovou barvu a voní vanilkou. V chuti je pivo lehké se slabší hořkostí a nasládlostí. Vanilkový rohlíček není kdovíjak velkým experimentem, jednoduše dobře přístupné pivo na začátek něčeho většího.
Klášterní dárek
Jestliže se stále v českých, moravských a slezských domácnostech dodržuje během Štědrého dne střídmost a pokorné očekávání večerního příchodu vánočního zázraku, tenhle čas je dobré strávit s Godšalkem 12°, což je svrchně kvašené pivo stylu Abbey Ale z Klášterního pivovaru Želiv. Ejl světle mandarinkové barvy voní citrusy, v lehké strohé chuti se výrazně prezentuje hořkost a mírně i bylinková kyselost. Svěží Godšalk má navrch vynikající pitelnost.
Zákusek na Boží hod
Dopoledne prvního svátku vánočního přímo nabádá k ochutnání něčeho těžšího, což je ideální čas pro polotmavé Pacovské pokušení 15°. Čokoládový Bock s kakaovými boby a bourbonem s 5,8 procenta alkoholu vzniká ze čtyř sladů (bavorský, karamelový, plzeňský a pražený) a tří chmelů (Bohemie, Harmonie, Vital). Tmavě rudé pivo doprovází sladový odér, v chuti rezonuje výrazná a hořká čokoládovost, praženost a pronikavost silné kávy. Sváteční atmosféra dýchá z každého loku.
Štěpánské prozření
Aby povánoční přistání nebylo úplně tvrdé a člověk se do reality vracel postupně, na Štěpána si může otevřít speciál Maxximum 14° z přerovského Zubra. Pivo jantarové barvy voní sladem, v plné a syté chuti není příliš místa pro hořkost. Spodně kvašený speciál se 6,5 procenta alkoholu má dobrou pitelnost a je schůdný i pro většinového pijáka. Prostě návrat do všedních dnů.
Tak dej Bůh štěstí i o Vánocích!
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz