Menu Zavřít

Taktika pátečního podvečera

12. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Města a obce riskují, možná budou vracet peníze

Starosta Všetat Miroslav Baloun říká, že mu v poslední době přicházejí na mobil anonymní vzkazy, že se nemá do ničeho plést. Doufá, že anonymy skončí s nadcházející mimořádnou valnou hromadou Vodáren Kladno-Mělník (VKM). Pro region bude klíčová, protože se na ní rozhodne, zda skupina kolem francouzské Veolie Water (dříve Vivendi Water) vyšachuje z rozhodování o VKM drobné municipální akcionáře.
Baloun hájí jejich zájmy. Je předsedou Svazku měst a obcí VKM, které si hodlají zachovat ve vodárnách vliv: „Chceme být minimálně rovnocenným partnerem,“ uvedl pro týdeník EURO. Obce zastoupené ve svazku mají většinou ve vodárnách menší než jednoprocentní podíl. Největší Neratovice drží 4,5 procenta akcií. Společně však mohou mít podíl až 30 procent.
Skupina Veolia již skoupila od ostatních měst a obcí regionu akcionářská práva, která jí zaručují při rozhodování valné hromady VKM většinu. Ve svých prohlášeních tvrdí, že nehodlá být vlastníkem vodárenského majetku a že se chce stát pouze provozovatelem podniku vodovodů a kanalizací. K uskutečnění tohoto cíle jí brání jediné - nakoupené vodárenské akcie nejsou podle stanov VKM volně převoditelné, takže se zatím nemůže stát jejich skutečným vlastníkem.
Mimořádná valná hromada, svolaná na pátek 20. června, má na programu jen jeden důležitý bod, a to změnu stanov společnosti. Svazek obcí je pevně rozhodnutý, že ji zablokuje. „Veolia s námi už dnes jedná z pozice síly. Těžko můžeme věřit, že nás bude po těchto změnách respektovat,“ vysvětluje Baloun.
Většinový vlastník navrhuje zrušení omezené převoditelnosti akcií, posílení své pozice zrušením patnáctiprocentního hlasovacího maxima pro jednoho akcionáře a zrušení institutu zlaté akcie. „Při pohledu na tyto změny je zjevné, že jsou navrhovány ve prospěch firmy Veolia a jejích snah o ovládnutí společnosti,“ říká za dalšího člena Svazku měst a obcí VKM místostarosta Hořína Aleš Donner.

Většina na vodě.

ČTK minulý týden uvedla, že Veolia má na majetku VKM podíl více než 60 procent a vlastní přes 50 procent hlasovacích práv. Poslední údaj z databáze podniků Ariadna říká, že disponuje 54 procenty. Ke změně stanov ovšem potřebuje víc: kromě 75 procent „přítomných“ akcionářů s ní musí souhlasit i majitel zlaté akcie, tedy zástupce státu (EURO 23/2003). Ministerstvo zemědělství, které je v podnicích vodovodů a kanalizací pověřeno výkonem akcionářských práv, v minulých dnech opakovaně potvrdilo, že zlatou akcii použije. „V monopolním odvětví není možné, aby se na jedné valné hromadě rozhodlo, že momentální většina s definitivní platností převálcuje menšinu,“ potvrdil týdeníku EURO náměstek ministra Karel Tureček. Zlatá akcie má sice právo veta, ale hlasování neovlivní, pokud se zástupce státu na valnou hromadu z nějakého důvodu nedostaví. Veolia rovněž může kalkulovat s tím, že se její hlasovací podíl zvýší, když podobně jako minule nedorazí ani řada drobných akcionářů. Valnou hromadu svolala na pozdní páteční odpoledne, od 17 hodin do kladenského sídla společnosti VKM.
Baloun připouští, že svazek měst a obcí vznikl letos na jaře hlavně proto, aby shromáždil dostatečný počet protihlasů. Minulý týden měl 27 členů a dalších 46 obcí poskytlo předběžný souhlas. „Pokud se připojí všichni, měli bychom mít přes 30 procent,“ říká Baloun, který doufá, že v krajním případě pomůže zástupce státu se zlatou akcií.

ebf - tip - debata

Precedens.

Výsledek valné hromady VKM bude klíčový i pro další regiony. Skupina Veolia již akcinonářská práva nakoupila nebo nakupuje také na střední a východní Moravě nebo na Mladoboleslavsku (EURO 7/2003). Její strategie pro ovládnutí vodáren je následující: lidé ze skupiny obcházejí jednotlivé obce a nabízejí jim, že od nich koupí akcionářská práva. Začínají největšími městy a tvrdí, že jde o výhodný prodej. Menší obce se přidávají, protože se obávají, že jde o časově omezenou nabídku, která přestane platit, jakmile investor získá potřebnou většinu. Ve Vodárnách Kladno – Mělník jako první prodalo město Kladno, poté několik menších obcí a letos prodej schválili i radní Mělníka a Mšena.

Silnější kafe.

Vláda nedávno rozhodla, že se pokusí prodejům akcionářských práv zabránit. Minulý měsíc ustavila meziresortní komisi, která má do konce roku připravit pravidla pro posílení dohledu nad monopolními vodárenskými podniky. Týdeník EURO má informace, že komise nyní obcím rozesílá dopisy, v nichž jim doporučuje, aby akcie neprodávaly.
Konzultant Radek Novotný, který s komisí spolupracuje, už delší dobu upozorňuje, že města při prodeji akcionářských práv porušila některé zákony. Jeho firma Compas Capital Consult již připravila žaloby na neplatnost smluv, které uzavřelo Kladno, Odolena Voda či Mělník. Svazek měst a obcí VKM pro EURO potvrdil, že se k žalobám připojí. „Podáme je nejpozději v pondělí 16. června,“ řekl Baloun. Obcím, které akcie prodaly, tak hrozí, že budou muset peníze vrátit.
Města často prodávají vodárenský majetek ukvapeně. Neobvyklou rychlost například vyvinuli radní z Kladna. Městská rada rozhodla o obecném záměru prodat akcie vloni 6. května a už 3. června souhlasila s tím, že je prodá skupině Veolia v ceně odpovídající 170 korunám na akcii. „Od záměru o budoucím prodeji akcií, včetně oslovení případných zájemců a vyhodnocení jejich nabídek, jí stačilo pouhých 44 dnů,“ říká Novotný. Miroslav Baloun, který byl do listopadu 2002 v dozorčí radě VKM, připomíná, že Kladno v roce 2000 vkládalo do VKM svou čistírnu ve Vrapicích a dostalo za ni tisícikorunové akcie: „Nechápu, jak je možné, že si nyní stejné akcie cení na pouhých 170 korun.“ Svazek si nechal udělat tři nezávislá ocenění akcií VKM, v nichž vyšly ceny od 950 do 1500 korun. „Nebyli bychom dobří hospodáři, kdybychom kývli na to, že je prodáme za 170 korun“, dodává Baloun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).