Menu Zavřít

Takže válka

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Odvaha je potřebná, ale rozumná míra strachu také

Zachovejte klid, jednejte, jako by se nic nedělo. Takové výzvy slyší Londýňané i po dalších teroristických útokcích, které se ve čtvrtek 21. července naštěstí obešly bez obětí na lidských životech. Panika by vše jen zhoršila, je nutné ukázat teroristům, že nemají šanci. To je pravda. Ale všichni vědí, že se něco děje. V metru, ale i v myslích lidí.
Druhý atak teroristů - přesně po dvou týdnech po prvním - sice nezabíjel, přesto je ale také děsivý. Objevila se hrozba, že teror v britské metropoli může být permanentní. Přijde série atentátů v relativně krátkých časových odstupech? Výraz válka proti terorismu používají spíše Američané než Evropané. Londýňanům však současná situace také může připomínat válku. Přinejmenším v tom, že útok mohou očekávat kdykoliv a že - na rozdíl třeba od Prahy - to už skutečně pocítili na vlastní kůži. Někteří řidiči metra po čtvrtečních útocích nechtěli pokračovat ve své práci. Je možné je označit za zbabělce? Sotva. Odvaha je zapotřebí, ale rozumná míra strachu také.
Londýn má zkušenosti s teroristickými útoky Irské republikánské armády. Není pochyb o tom, že zvládne i nynější řadění vrahů. Ale nemá smysl si nic namlouvat. Příjemné to nebude. Doplatí na to také ekonomika. I kdyby byl tento teroristický čin poslední, je nutné počítat s tím, že poklesne zájem turistů o město nad Temží. Více či méně. Série dvou útoků je horší než ojedinělý čin, byť hodně krvavý. Tím spíše, že i druhý útok měl zřejmě zabíjet.
Ve stejný den jednali američtí kongresmeni o prodloužení vlasteneckého zákona (Patriot Act), kterému kritici vytýkají, že omezuje lidské svobody. Londýnské útoky posílily argumentaci amerických advokátů pojetí „války proti terorismu“. Sněmovna reprezentantů navrhla, aby se platnost zákona prodloužila o deset let.
Takže válka? Mají to konečně pochopit i Evropané? Pomiňme teď spor, zda je toto slovo přesné, a zamysleme se nad tím, jaký má jeho používání smysl. Vyhlášení válečného stavu může pomoci mobilizovat lidi, připravit je na možné oběti, sjednotit úsilí v boji proti nepříteli. Na druhé straně se za slovem „válka“ může skrývat i nepřiměřené omezování lidských svobod či hledání nepřítele také tam, kde žádný není. Hrdinný odpor Británie proti nacistům za druhé světové války by měl inspirovat i dnes. Válčit za každou cenu však smysl nemá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).