Menu Zavřít

Tam, kde kralují bílá

26. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Oblast Badacsony těží z výhodné polohy v pánvích Tapolca a Káli

ebf - tip - debata

Území Badacsony, našim uším znějící známým zvukem, je vklíněno mezi dvě podoblasti minule navštívené, jižním cípem se přitom dotýká hladiny Balatonu a obemyká město Tapolca.
Asi sedmnáct stovek hektarů, kterými oblast disponuje, se nezdá být mnoho. Každý z nich ale slyne slávou, jež zastíní většinu ostatních vinařských míst v zemi. Zvláště značka Badacsony Szürkebarát patřila k těm, které držely ve změti špatných a horších vín laťku těch maďarských na slušné výši.
Současnost oblasti, která těží jednak ze svého věhlasu, jednak z výhodné lokality v pánvích Tapolca a Káli, kde vinaři využívají rozličných podmínek, lze charakterizovat jako intenzivně se rozvíjející. Vedle tradičních domácích odrůd, kterými jsou Furmint, Badacsony 31. a 36., Leányka nebo Kadarka, tam stále větší prostor získávají osvědčené „světové“ sorty. K nim na tamních vinicích patří Sauvignon, Pinot blanc nebo Tramín z bílých, z modrých potom Cabernet sauvignon, Pinot noir či v sousedním Rakousku rozšířená a úspěšná Frankovka. Na rozmanitých typech půd, od tufových spraší přes jílovité zeminy až po diluviální podloží, které mají společné submediteránní klima, originálně dotvářené vlivem jezera, se daří zejména bílým révám. Vedle jmenovaných se v Badacsony uplatňují velice dobře vyzrávající Ryzlink vlašský a Müller-Thurgau. Originalitou oblasti je ojediněle pěstovaná, ve viničních tratích jiných regionů téměř neviděná odrůda Kéknyélű. Vína z ní připravená mají nezaměnitelný charakter, mocné tělo a kořenitý dozvuk s patrnou stopou alkoholu. Před vlivem nepříznivých severních větrů chráněné planiny dovolují vínům v dobrých ročnících vyzrát až k hodnotám výběrů. Chladnější podzim a počátek zimy potom umožňují připravit i stále populárnější vína ledová, jež si v ničem nezadají se svými jistě věhlasnějšími bratranci z rakouských břehů Neziderského jezera.
Mezi sklepy, které se mohou chlubit produkcí převyšující průměr oblasti, patří Szent György Borház, Nyári Pince, sídlící v obci Hegymagas. Z nabídky ročníku 2000 stojí za pozornost především Szentgyörgyhegyi Chardonnay. Opomenut by neměl být ani Szürkebarát ´00, který objevíme v produkci sklepa Első Magyar Borház Kft. Raritou, již tento sklep nabízí, je vydařené, originální víno, vzniklé z málo známé a jen místně rozšířené odrůdy Zeus. Přestože je oblast doménou bílých, můžeme v sortimentu sklepa zaznamenat i potěšující víno červené, Tihanyi Kékfrankos. Zajímavá je také produkce vinařství Biovitis Pince v Tapolce, které se specializuje na přípravu biovín.
Vzorky pro dnešní nabídku jsem připravil hned dva, oba z produkce firmy Boranal Kft. Kiskőrös v oblasti Kunság. Chardonnay ´00 Selection je víno na tuto odrůdu velmi atypické. Zlatavou barvou s výrazným zelenkavým „štychem“ připomíná lán rozkvetlé řepky. Komponenty vůně jsou pro odrůdu charakteristické, nedosahují však zdaleka intenzity, jakou tato vína vykazují, zejména ta z Nového světa. Má to jistý půvab, neboť víno neslibuje bohatou kytkou zážitek, který potom chuť u většiny Chardonnay není schopna poskytnout. Nečekáte tedy výrazný nárůst chuti a ten se také nedostaví. Je úměrná vůni, ale obsahuje všechny elementy, které mít má. Objevíme v ní tóny jižního ovoce, které kompletuje svěží nota letních jablek a patrný podíl kyselin jdoucích proti zvyklostem v prvém sledu. Výsledkem je zvláštní, zajímavá skladba chuti, připomínající „jablka v županu“. Ovšem v noblesním županu z marcipánového těsta.
Cabernet Franc Selection ´00 je víno temné barvy a buketu složeného z „kompotovaných“ višní, dokresleného do sametova lehkým kouřovým akordem. Chuť je lepší vůně, uhlazená, bez ostrého konce a ač lehká, nepostrádá „tah“. Překvapí dojmem o to zajímavějším, že Cabernet Franc není většinou monoodrůdovým vínem, častěji bývá součástí kupáží společně s Merlotem a Cabernetem Sauvignon. V tomto případě ale jde o víno plnohodnotné a interesantní s překvapujícími vlastnostmi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).