Menu Zavřít

TAMARA V SRBSKU?

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zbrojní průmysl

Ministerstvo obrany podle mluvčího Milana Řepky vyšetřuje, zda pasivní radiolokační systém Tamara neunikl do Jugoslávie. „Ministr Vetchý dal pokyn, aby se zahájilo šetření zda systém Tamara neunikl z území bývalé ČSFR do Jugoslávské svazové republiky před rokem 1992, řekl Řepka týdeníku EURO. Podle něj bylo možné tuto techniku vyvážet před rokem 1992, kdy ještě proti Jugoslávii nebylo uplatněno embargo na vývoz zbraní. Před rokem 1990 se Tamary vyvážely do zemí Varšavské smlouvy, včetně bývalého Sovětského svazu.

EBF24

Původní zpráva o tom, že Srbové disponují Tamarou, přišla od německé televizní stanice ZDF, s odkazem na zdroje v americké tajné službě. Podle německé televize mohla srbská strana získat Tamaru od Ruska.

Bezpečnostní informační služba (BIS) o žádném prodeji lokátoru do Ruska neví. Mluvčí BIS Jan Šubert však dodává, že služba sleduje vývoz zbraní a vojenského materiálu až od roku 1994. „Naše služba vznikla až po roce 1989 a za minulého rež imu nic nebránilo výměnám techniky v celém východoevropském bloku, řekl Šubert pro ČTK. Podle zdrojů týdeníku EURO, se celý případ oživil proto, že se Srbům podařilo sestřelit americký stíhací bombardér F-117A Night Hawk (noční jestřáb). Ten je totiž vybaven technologií stealth, která má zaručit, že letadlo nezachytí radar protivníka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).