Menu Zavřít

Tanec na špičce

30. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Na obědě v červeném domě, který je spíše modrý

Taky vás někdy napadne, že byste to v práci nejraději zabalili a odjeli relaxovat do exotických krajin? Bohužel, našinec častěji cestuje s atlasem než s letenkou. „Nebuď smutný, amigo, i ty můžeš mít doma Mexiko.“ Přesně tímto sloganem láká hosty restaurant a bar Casa Colorada. Je tak mexický, že mexičtější snad nemají ani v Mexico City.
V pražské Soukenické ulici, která nepatří zrovna mezi výstavní, stojí obyčejný dům. Dovnitř vejdete docela normálními dveřmi, avšak za nimi čekají samé neobyčejné zážitky. Interiér si nehraje na noblesu, ale je velmi vkusně a stylově zařízen. Po důmyslně instalovaných pergolách se pne vinná réva, jinde jsou zase citlivě zavěšeny kukuřičné klasy, česnek a cibule. To vše neodmyslitelně patří k základům mexické kuchyně. Stěny zdobí masky starých Mayů, naivní indiánské obrázky a samozřejmě originál sombrera. Nechybějí ani kaktusy, vždyť jsme v Mexiku. Všechny dekorace vyjma hroznového vína jsou zaručeně pravé, ale i to je k nakousnutí.
V Coloradu se o vás ihned postará sám majitel v zástěře omotané kolem pasu. Prostor restaurace je rozdělen do tří částí. V té hlavní je místo stropu velká průhledná skleněná kopule a v takovém prostředí je velmi příjemné posezení, protože když jdete na oběd, servírují vám oblohu jako předkrm zdarma. Jídelní lístek je dlouhý jako Jirásek a s ním přišel na stůl i košíček nachos, kukuřičných chipsů, s chutnou salsou. Není ani ostrá, ani mdlá. Výborně připraví jazyk na to, co má teprve přijít.
Zatímco jsme studovali bohatou nabídku jídel a ukusovali chipsy, naše chuťové pohárky rozhodly. Aperitiv: margarita. Všechny exotické názvy pokrmů jsou v lístku důkladně popsány včetně ingrediencí, takže jsme během chvilky získali dokonalý přehled. Aby nás netrýznila muka volby, rozhodli jsme se pro směs mexických specialit „pro dvě a více osob“, kde mělo být skoro všechno. K pití, jak jinak, mexické pivo Coronu, které se pije přes limetku přímo z lahve, aby bylo osvěžující.
Z kuchyně přišly nejdříve dostatečně předehřáté talíře a poté obří porcelánový tác s kuřecím stehýnkem v pestu (marinované a obalené sezamovým semínkem), vepřové plátky v chilli omáčce (velmi jemně marinovaná vepřová panenka), jehněčí na chilli fazolích (jehněčí steaky naložené v rozmarýnu), burritos de vaca (měkká pšeničná tortilla plněná pravou svíčkovou s fazolemi a cibulí), tacos con pollo (kukuřičná placka plněná kuřecími kousky, sýrovou směsí a zakysanou smetanou, servírované s čerstvou zeleninou), enchiladas con almejas (zapečené pšeničné tortilly se sýrovou směsí, plněné slávkami, rajčaty, cibulí, česnekem a rýží, zalité červenou omáčkou). K tomu všemu samozřejmě grilovaná zeleninová směs a dva obří kukuřičné klasy. Vše nazdobené čerstvým kadeřavým salátem, rajčaty a pórkem. I cena byla příznivá – 690 korun.
Talíř poskytl velmi zajímavou možnost experimentovat s chutěmi mexické kuchyně. Ukázalo se například, že grácie marinované vepřové panenky obzvláště vynikne po neutrálních fazolích. Jemná červená omáčka z rajčat se hodila téměř ke všemu. Škoda jen, že v tacos bylo o něco méně zakysané smetany, než bylo třeba. Ale to je jen drobná vada na kráse, nic, co si člověk pamatuje druhý den.
Ti, kdo se domnívají, že mexická pikantní kuchyně je ostrá jako žiletky, se mýlí. Plameny z úst nám nešlehaly. Naopak, chutě byly velmi měkké, oblé a příjemné. A bylo to tak správně. Mexičané žijící v Praze tvrdí, že když jedí v Casa Colorada, mají pocit, jako by byli doma pod Popocatepetlem.
Samostatnou kapitolou nabídky restaurace je vinný lístek. Nabízí téměř čtyřicet druhů vín, moravskými sklepy počínaje přes vína španělská, italská, francouzská, chilská a samozřejmě mexická. Objednat si můžete archivní vína a lahvově zralá, nebo sekty například Bohemia Regia suché či polosuché, případně Veuve Cliquot Ponsardin. Znalci vína si přijdou na své. A k tomu všemu vám do ucha hraje Paloma a nepřeberná směs mexických melodií výrazně říznutých ostrým tónem trubky. Císař Maxmilián, bratr našeho Franze Josefa, by se asi divil. Údajně když odjel vládnout do Mexika, vzal s sebou i vlastní kapelu, v níž hráli na trubky čeští muzikanti. Tato mise stála Maxmiliána hlavu, ale české trubky poznamenaly natrvalo původní mexické melodie.
Příslovečnou tečkou po dobrém obědě je samozřejmě moučník. Vybrali jsme si tiramisu s ovocem a čerstvé ovoce s hřebíčkovým sirupem, k obojímu mexickou kávu s tequillou a se šlehačkou. Čekali jsme na ni velmi dlouho, dokonce déle, než by bylo snesitelné. Ke cti obsluhy lze potom připsat, že se snažila zpoždění vysvětlit. Moučník nás ale odškodnil královsky. Tiramisu se rozplývalo na jazyku a ovoce vedle něj bylo naaranžováno lépe než japonská ikebana. Celý oběd byl zkrátka andělským tancem na špičce jazyka.
K dobru podnikavého majitele navíc nutno připsat donáškovou službu. Rozvoz jídel je do pěti kilometrů zdarma, dále se počítá kilometr za třicet korun. Samozřejmě si můžete večeři objednat, odvést domů sami a v klídku debužírovat. Ovšem není nad to posedět v příjemném prostředí. Celý oběd nás přišel se vším všudy na 1200 korun. Byla neděle a v Soukenické se dalo krásně zaparkovat. Jestli však přijmete dobře míněnou radu, nejezděte autem. Připravíte se o víno a třeba také o Coronu. A oběd či večeře bez nich, amigos, to je jako Mexičan bez sombrera.

Casa Colorada Restaurant, bar
Adresa: Soukenická 19, 110 00 Praha 1 / Tel: 2481 4118 / Tel/fax: 2231 0985
Otevírací doba: denně 11.00-23.00
Počet míst: 60
Druh kuchyně: Mexická
Platební karty: Ano, běžné typy
Jídelní lístek:
Čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu:
Angličtina, částečně španělština
Země původu nabízených vín:
Mexiko, Česká republika, Itálie, Francie, Chile

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, prostředí, estetická úroveň 9 bodů z 10
Servírování, prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídel a nápojů 17 bodů z 20
Celkem 50 bodů z 6O

EBF24

Výběr z jídelního lístku:
Sopa de frijol roja (polévka z červených fazolí) 45,-
Carpacio á la mexicana (předkrm z plátků svíčkové a chilli papričkami) 145,-
Ensalada de cámbaro con aceitunas (míchaný salát s krabím masem a olivami) 85,-
Con carne (měkké pšeničné tortilly plněné pravou svíčkovou 145,-
Plněná krůtí prsa svíčkovou s ostrou sýrovou omáčkou 179,-
Jehněčí kotletky na chilli fazolích se zakysanou smetanou 280,-
Dětské menu s překvapením cena neuvedena
Smažený banán v mandlovém těstíčku 65,-

Výběr z vinného lístku:
české Veltlínské zelené 175,-
archivní Sauvignon z Velkých Pavlovic 375,-
španělské Juana de Castilla 450,-
chilské Chardonnay – Araucano 690,-
mexické růžové Blanc de Zinfandel XA Baja Kalifornia 450,-
francouzské červené Chateau Fonplegade St. Emilion Grand Cru 1790,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).