Menu Zavřít

Tatra má nového šéfa. Strouhal střídá Bednarze

26. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Novým generálním ředitelem automobilky Tatra bude od února dosavadní ekonomický ředitel Radek Strouhal. Ve funkci nahradí Martina Bednarze, jehož další působení zatím není jasné.

„Tatře přeji do budoucna další růst, ke kterému byly položeny i během mého působení dobré základy. Co se týče mé osoby, jsem otevřený novým manažerským výzvám v oblasti českého i světového průmyslu,“ uvedl pouze Bednarz.

Čtyřiatřicetiletý Strouhal je absolventem Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava v oboru finance. Od počátku působil v týmu odpovědném za vlastnické převzetí a záchranu kopřivnické automobilky. Od října 2013 zastával funkci ekonomického ředitele.

„Radek Strouhal je součástí manažerského týmu Tatry již od vstupu dosavadních vlastníků. Hrál klíčovou roli při záchraně podniku po stránce řízení financí a vyjednávání s bankami a dalšími finančními partnery; obě tyto role zvládnul a zvládá vynikajícím způsobem,“ řekl k jeho jmenování předseda představenstva Tatra Trucks Petr Rusek.


O Tatru projevili zájem Číňani. Přečtěte si rozhovor s Jaroslavem Strnadem:

Zbrojař Strnad: Nejsem překupník. Tatru Číňanům neprodám

 Jaroslav Strnad


Kopřivnická automobilka loni vyrobila 1326 vozidel. Meziročně tak zvýšila produkci o 56 procent a poprvé od roku 2008 překročila tisícovku vyrobených aut za rok. Všechny vyrobené vozy automobilka i prodala. Letos má v plánu vyrobit i prodat 1700 automobilů.

Podle Andreje Čírtka, mluvčího společnosti Tatra Trucks, tak Tatra po skokovém navýšení výroby z loňského roku vstupuje do období, kdy bude kladen důraz na optimalizaci nákladů, zvyšování produktivity práce a s tím spojených investic do klíčové podnikové infrastruktury. „Proto do pozice generálního ředitele nastupuje Radek Strouhal, který realizaci těchto priorit do značné míry řešil a zastřešoval již v dosavadní funkci,“ uvedl Rusek.

Podle Strouhala je pro něj jmenování do čela třetí nejstarší automobilky na světě obrovskou ctí i zodpovědností. „Tatru čeká další zvyšování výroby, vedle toho ale musí růst produktivita. Její růst podpoří stamilionové investice, mezi nimi i projekt rekonstrukce středního traktu podniku, který po stránce vnitřního vybavení i vnějšího vzhledu promění Tatru v moderní průmyslový objekt. Velký důraz budu klást na personální práci a pozitivní motivaci zaměstnanců nejen ve výrobě, ale i v obchodě a dalších úsecích,“ řekl Strouhal.

Tatra Trucks
Akciová společnost Tatra Trucks převzala kopřivnickou automobilku v roce 2013. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí Tatra i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka.

Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka zaměstnává 1350 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství.

Čtěte také:

ebf - tip - debata

Výroba aut stoupla za necelý rok o osm procent na 1,25 milionu

Strnadův Czechoslovak Group vydal dluhopisy za více než miliardu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).