Menu Zavřít

Taveno pálavským sluncem

25. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Vína firmy Vinselekt Michlovský spojuje původ hroznů z katastrů cejchovaných výrazným otiskem terroiru

Neexistuje snad vinařský trend, který by tým vedený zakladatelem společnosti Milošem Michlovským neprozkoumal. A shledal-li jej v našich podmínkách životaschopným, nerealizoval. Díky mimořádným viničním polohám na žírné Pálavě a za pomoci progresivních technologií se sortiment firmy Vinselekt Michlovský rozrostl od jejího vzniku v roce 1993 na nespočetně položek ze všech kategorií a druhů vín.

Léto po italsku

Na počátku byla stěžejním programem vinařství příprava vín coby základní suroviny pro produkci sektů. Po krátké epizodě, kdy se Michlovského vína – stejně jako téměř všech ostatních vinařů – objevovala ve stejném kabátě na prodejních místech od trafik po interhotely, se situace začala obracet. Po dvou letech, kdy Michlovský začal svá vína lahvovat pod vlastními etiketami, se v portfoliu sklepa objevila vína rozdělená do řad podle úrovně a cíle určení. Ať už to byla řada Standard, k níž se postupně přidávaly známky jako Vinum Palaviense, Château Dowina, Harmony či Latitude 49, všechny spojuje původ hroznů z nejlepších poloh Pálavy, hlavně z katastrů obcí Perná a horní Věstonice cejchovaných výrazným otiskem terroiru.
Ač je nabídka společnosti Vinselekt Michlovský v současné době více než široká, nepřestává její zakladatel sledovat dění v celém vinařském světě. „Chytá“ vše, co by tuzemský trh mohlo obohatit, a posléze to „posadí“ do našich podmínek, odrůdy upraví způsobem co nejbližším vkusu českého konzumenta. Posledním počinem v tomto směru je víno Semi Sparkling. Přírodní cestou zpracované šumivé víno, ovšem odlehčené, dá se říci.
S omezeným tlakem – do 2,5 baru – a alkoholem nepřekračujícím jedenáct procent vznikl produkt nastavený pro horké letní klima. Produkt, který v nabídce tuzemské provenience chyběl a v sortimentu byl zastoupen lehkými víny, především italskými frizzante nebo frizzantino. V současné chvíli produkce společnosti dosahuje 25 tisíc lahví, hranicí pro letošní rok je sto tisíc.

Perličky nesou život

Terrasso Cuvée Müller Thurgau Semi Sparkling 2011 ukazuje, jak chutná lehce perlivé víno z typických moravských odrůd, připravené klasickou metodou. Víno lehké, plné chuti, „šťavnaté“ a mimořádně osvěžující.
Na pohled nabízí lehký odstín světlého zlata, jiskrnou hladinou prostupuje éterický závojíček drobných perliček. Po zapojení čichu se představí svěží kytka, v níž se objevuje mírný muškátový nádech, ovoce hroznu a bublinkami vzhůru vynesený dotek kyselinek jen s nepatrnou, kdesi v poslední řadě přítomnou stopou cukru.
Mimořádně živá chuť akcentovaná perlením se v prvním plánu prezentuje svěží ovocitostí. Muškátový valér trochu ustoupí ataku cukru, ten se však prosadí jen v momentě prvního kontaktu se senzory. Ač je víno deklarováno jako polosuché, onen první drobný výpad cukru je jediným projevem nasládlosti. Vzápětí jej totiž potlačí uměřený, živoucí part kyselin, kterým se nese celé, poměrně bohaté odeznívání doušku na patře. V samém závěru odkudsi „zamává“ sotva patrná přítomnost hořčinky a celý dojem vyzní v ryze svěžím, přívětivém tónu. Stálé, velmi jemné perlení vínu potom vtiskává dlouho dobíhající efekt mimořádné živoucnosti.

WT100

Terrasso Cuvée Müller Thurgau Semi Sparkling 2011, polosuché, Vinselekt Michlovský, a. s.

Použité odrůdy 100 % Müller Thurgau – různé partie z různých tratí podle charakteristických vlastností hroznů
Školení primární kvašení v nerezu, druhotné v autoklávu metodou charmat cca 14 dnů; poté ihned lahvování a prodej
Alkohol 11 %
Vývojový potenciál víno k okamžité spotřebě především pro letní osvěžení
Producent www.michlovsky.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).