Menu Zavřít

Tawny, vintage, colheita ...

5. 2. 2008
Autor: Euro.cz

W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years, Porto

Na začátek drobné připomenutí: v minulém čísle jsme se detailně zabývali portským vínem Six Grapes Reserve, W. & J. Graham. A tak je na čase povědět si více o jednotlivých typech portských s tím, že sklepy, které sídlí na levém nábřeží řeky Douro v Portu, vykazují co do druhů zhruba stejný sortiment.

Druhy v oblasti
White Port je bílé víno, které může být extrasuché, suché či sladké. Protože posledně jmenované nevykazuje obyčejně takové kvality jako vína červená, zájem se soustřeďuje na bílá suchá a extrasuchá. U těch se cení především jemnost, ne až tolik intenzivní chuťový projev a charakteristická ořechově-dřevitá příchuť. Vína bývají užívána především jako aperitiv. Ruby jsou mladá, rubínově zabarvená vína, která si ponechala výrazný ovocitý charakter. Bývají až tříletá a vzhledem ke svému mládí nemají ještě tolik stigmat převzatých z dlouhého ležení v sudu. Jsou proto rozvernější, více „vínová“, a právě proto oblíbená. Tawny je tříleté a starší portské, u něhož se již projevují markanty delšího zrání. Vína vykazují patrný podíl dřeva v chuti, jejich výraz je širší, bohatší o vanilkově-ořechové stopy, plnější a širší v těle. Obecně platí, že čím starší, tím opulentnější a v chuti barevnější tawny bývá. Znalci dokážou určit, v jakém věku je lepší tawny z toho či onoho sklepa, a dle toho řídí svůj výběr. Vintage už názvem napovídá, že jde o víno jednoho konkrétního ročníku. Bývají to roky mimořádně kvalitních sklizní, kdy je předpoklad, že (stočeno do lahví po dvouletém zrání v sudu) si vintage ponechá svěží vlastnosti vína dřevem a lehkou oxidací jen málo dotčené. Proto jsou tato portská jemnější, obsažnější i hledanější. Poslední trendy producentů jsou takové, že se snaží o kategorii vintage každoročně. Kolísající kvalitu hroznů nahrazují důslednou redukcí jejich množství na keři, takže kvality vintage vín se snaží docílit i v nijak mimořádných ročnících. LBV je zkratka pro Late Bottled Vintage, víno s alespoň šestiletým zráním ve dřevě nebo tanku. Je temnější, hutnější a v těle plné. Zachovává si hodně z hroznovitého charakteru a jemněji se v něm definují rozdíly jednotlivých let. Vína s udáním stáří jsou určena tím, jaký je průměrný věk jednotlivých portských použitých v kupáži. Bývají deseti až čtyřicetiletá a jejich vlastnosti jsou dány právě věkem. Mladší jsou barevnější, více svěží a rozverná, stářím víno ztemní, ztěžkne a dostane „usedlý“ výraz, více se prosazuje dřevo a vliv působení vzduchu při zrání.
Colheita je ročníkové tawny, tedy obdoba kategorie vintage u ruby portských. Zráním v sudu přebírá chuťové vstupy dřeva, oxidací tmavne získává zvláštní příchuť stáří. Stočením do lahve se proces dalšího zrání víceméně zastaví a víno ve vývoji ustrne. Další ležení v lahvi mu na kvalitě spíše ubírá, je tedy lepší ho zkonzumovat do dvou let po nalahvování.
Každá z kategorií má své další speciality, jako je například Fine Tawny nebo Ruby, což jsou souběhy speciálních vydařených šarží jednotlivých portských vín.

EBF24

Doporučené víno
Ze škály produkce sklepa Graham´s nabízí společnost Neubauer & syn z kategorie tawny například W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years, Porto. Barva vína pomalu přechází z veselé rubínové do ušlechtilých zlatě jantarových valérů. Vůně preferuje ořechově-karamelový charakter, ke kterému se stále ještě připojují patrné stopy po ovoci. Dalším vnímatelným znakem „nosu“ je alkohol, který občas vyrazí z druhého plánu. V chuti se o slovo hlásí stále ještě hodně důrazný hrozen, který však už je objímán vanilkovou a ořechovou příchutí po dřevě. To vše je oděno v župánek, utkaný z chtěné lehké oxidace a alkoholových partů. Proti mladším vínům je již noblesní a usazené, v porovnání se staršími ještě stále mírně rozverné a pocuchané. Jako každé portské má však i toto svůj charakter, jedinečný a mnohými konzumenty preferovaný.

Volba pokrmu
W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years je vhodné pít samotné po malých sklenkách pro povzbuzení chuti i nálady. Pěkně se však setkává s dezerty na bázi čokolády a umí také doprovodit sušenou šunku s kantalupským nebo honeydew melounem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).