Menu Zavřít

Tawny, vintage, colheita ...

5. 2. 2008
Autor: Euro.cz

W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years, Porto

Na začátek drobné připomenutí: v minulém čísle jsme se detailně zabývali portským vínem Six Grapes Reserve, W. & J. Graham. A tak je na čase povědět si více o jednotlivých typech portských s tím, že sklepy, které sídlí na levém nábřeží řeky Douro v Portu, vykazují co do druhů zhruba stejný sortiment.

Druhy v oblasti
White Port je bílé víno, které může být extrasuché, suché či sladké. Protože posledně jmenované nevykazuje obyčejně takové kvality jako vína červená, zájem se soustřeďuje na bílá suchá a extrasuchá. U těch se cení především jemnost, ne až tolik intenzivní chuťový projev a charakteristická ořechově-dřevitá příchuť. Vína bývají užívána především jako aperitiv. Ruby jsou mladá, rubínově zabarvená vína, která si ponechala výrazný ovocitý charakter. Bývají až tříletá a vzhledem ke svému mládí nemají ještě tolik stigmat převzatých z dlouhého ležení v sudu. Jsou proto rozvernější, více „vínová“, a právě proto oblíbená. Tawny je tříleté a starší portské, u něhož se již projevují markanty delšího zrání. Vína vykazují patrný podíl dřeva v chuti, jejich výraz je širší, bohatší o vanilkově-ořechové stopy, plnější a širší v těle. Obecně platí, že čím starší, tím opulentnější a v chuti barevnější tawny bývá. Znalci dokážou určit, v jakém věku je lepší tawny z toho či onoho sklepa, a dle toho řídí svůj výběr. Vintage už názvem napovídá, že jde o víno jednoho konkrétního ročníku. Bývají to roky mimořádně kvalitních sklizní, kdy je předpoklad, že (stočeno do lahví po dvouletém zrání v sudu) si vintage ponechá svěží vlastnosti vína dřevem a lehkou oxidací jen málo dotčené. Proto jsou tato portská jemnější, obsažnější i hledanější. Poslední trendy producentů jsou takové, že se snaží o kategorii vintage každoročně. Kolísající kvalitu hroznů nahrazují důslednou redukcí jejich množství na keři, takže kvality vintage vín se snaží docílit i v nijak mimořádných ročnících. LBV je zkratka pro Late Bottled Vintage, víno s alespoň šestiletým zráním ve dřevě nebo tanku. Je temnější, hutnější a v těle plné. Zachovává si hodně z hroznovitého charakteru a jemněji se v něm definují rozdíly jednotlivých let. Vína s udáním stáří jsou určena tím, jaký je průměrný věk jednotlivých portských použitých v kupáži. Bývají deseti až čtyřicetiletá a jejich vlastnosti jsou dány právě věkem. Mladší jsou barevnější, více svěží a rozverná, stářím víno ztemní, ztěžkne a dostane „usedlý“ výraz, více se prosazuje dřevo a vliv působení vzduchu při zrání.
Colheita je ročníkové tawny, tedy obdoba kategorie vintage u ruby portských. Zráním v sudu přebírá chuťové vstupy dřeva, oxidací tmavne získává zvláštní příchuť stáří. Stočením do lahve se proces dalšího zrání víceméně zastaví a víno ve vývoji ustrne. Další ležení v lahvi mu na kvalitě spíše ubírá, je tedy lepší ho zkonzumovat do dvou let po nalahvování.
Každá z kategorií má své další speciality, jako je například Fine Tawny nebo Ruby, což jsou souběhy speciálních vydařených šarží jednotlivých portských vín.

bitcoin školení listopad 24

Doporučené víno
Ze škály produkce sklepa Graham´s nabízí společnost Neubauer & syn z kategorie tawny například W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years, Porto. Barva vína pomalu přechází z veselé rubínové do ušlechtilých zlatě jantarových valérů. Vůně preferuje ořechově-karamelový charakter, ke kterému se stále ještě připojují patrné stopy po ovoci. Dalším vnímatelným znakem „nosu“ je alkohol, který občas vyrazí z druhého plánu. V chuti se o slovo hlásí stále ještě hodně důrazný hrozen, který však už je objímán vanilkovou a ořechovou příchutí po dřevě. To vše je oděno v župánek, utkaný z chtěné lehké oxidace a alkoholových partů. Proti mladším vínům je již noblesní a usazené, v porovnání se staršími ještě stále mírně rozverné a pocuchané. Jako každé portské má však i toto svůj charakter, jedinečný a mnohými konzumenty preferovaný.

Volba pokrmu
W. & J. Graham´s Tawny Port aged 20 Years je vhodné pít samotné po malých sklenkách pro povzbuzení chuti i nálady. Pěkně se však setkává s dezerty na bázi čokolády a umí také doprovodit sušenou šunku s kantalupským nebo honeydew melounem.

  • Našli jste v článku chybu?