Menu Zavřít

Taxi bez řidiče. Uber začne testovat autonomní vozidla

20. 5. 2016
Autor: Uber

Alternativní taxislužba Uber se v rámci dalšího rozvoje chystá testovat autonomní vozidla. První jízdy bez řidiče vyzkouší v americkém Pittsburgu.

O svém úmyslu informoval americký startup prostřednictvím příspěvku na svém blogu, kde zveřejnil i podobu testovaného auta. Půjde o hybridní Ford Fusion. V ulicích Pittsburghu bude testovat jízdní vlastnosti a také sbírat detailní infromace o jednotlivých lokacích.

Během testování bude na vše dohlížet trénovaný řidič, který bude v případě potřeby schopen zasáhnout. Auto je vybaveno radary, laserovými skenery a kamerami s vysokým rozlišením, které mu pomohou získat data z okolního prostředí.

Základem je bezpečnost

Uber na vývoji aut bez řidiče pracuje už dva roky a základnu má právě v Pittsburghu. Místní obyvatelé mohli podobná auta vídat v ulicích už v několika uplynulých měsících. Uber však tvrdí, že žádné z nich nebylo řízené autonomně, ale přesto pomáhalo s výzkumem.

V oficiálním prohlášení Uber zdůrazňuje důležitost vývoje autonomních vozidel, které podle něj mohou zachraňovat lidské životy. V nejbližší fázi se tak zaměří hlavně na bezpečnost v okolí testovaného vozidla – na chodce, cyklisty a ostatní řidiče.

CIF24

Přečtěte si, na čem ztroskotal „Uber pro děti“

„Uber pro děti“ končí. Na další provoz nesehnal peníze

 Shuddle

„Pittsburgh má na poli inovací dlouhou historii. Nyní činíme další krok vpřed, když poskytujeme domov technologickému centru Uberu, kde se přední světoví inovátoři snaží tvořit budoucnost dopravy,“ pochvaluje si starosta Pittsburghu William Peduto.

Na poli vývoje autonomních vozidel se angažují i konkurenti Uberu. Například společnost Lyft už navázala spolupráci s General Motors a společně s Uberem se podílí i na výzkumu automobilek Ford a Volvo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).