Menu Zavřít

Tažení proti demonstrantům v Americe: za blokování silnice vězení

6. 2. 2017
Autor: ČTK

Po inauguraci Donalda Trumpa ve Spojených státech vyšlo do ulic mnoho Američanů. Vlna protestů je největší od demonstrací proti válce ve Vietnamu. Americké státy ovládané republikány chtějí zpřísnit postihy demonstrantů.

Republikáni v mnoha amerických státech předkládají zákony, které mají omezit práva demonstrantů a zpřísnit jejich postih. Přichází to v době, kdy podle agentury Bloomberg do ulic vychází nejvíce Američanů od protestů proti vietnamské válce. Demonstranti nesouhlasí s politikou Donalda Trumpa.

Jedná se minimálně o deset návrhů zákonů napříč státy v USA. Severní Dakota například zvažuje přijetí zákona, který má chránit motoristy, jež neúmyslně zabijí demonstranty, kteří blokují silnici.

Senátor ze státu Washington Doug Ericksen zase navrhuje potrestat ty, kteří „narušují“ americkou ekonomiku. Senátor se Severní Karolíny Dan Bishop navrhl zavírat lidi za to, že zastrašují bývalé úředníky amerických úřadů. Ve státě Iowa čeká na legislativní proces návrh zákona, který může toho, kdo bude blokovat silnici, poslat až na pět let do vězení.


Trump rozdělil Ameriku. Čtěte více:

Univerzitu v Berkeley ovládlo násilí. Seberu vám dotace, pohrozil Trump

Donald Trump s exekutivními příkazy, které zakazují vstup do USA ze 7 muslimských zemí


Část ze zákonů omezujících demonstrace - a podle kritiků omezujících ústavní práva Američanů - byla připravena v reakci na protesty, které se konaly ještě před zvolením Donalda Trumpa prezidentem. Například blokování výstavby ropovodu v Severní Dakotě.

Sám Trump o demonstrantech hovoří jako o profesionálních anarchistech a placených provokatérech, kteří mu hatí jeho slogan MAGA (Make America Great Again).


O heslu MAGA čtěte esej Lubomíra Hegera:

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?

Slogan MAKE AMERICA FIRST AGAIN, který provázel volební kampaň Donalda Trumpa


„Legislativu, která se týká svobody projevu, monitoruji více než deset let. Dosud jsem neviděla legislativu v jednotlivých státech USA, která je namířena proti protestujícím v takové míře, jako je tomu tento rok,“ postěžovala si Lee Rowlandová, advokátka neziskové organizace American Civil Liberties Union (ACLU).

ACLU se v poslední době proslavila tím, že zažalovala Trumpa kvůli jeho antiimigračnímu dekretu. Dekret minulý pátek zrušil soudce ze Seattlu James Robart, Trump jej následně kritizoval za ohrožení bezpečnosti země.

Roste agresivita

V posledních letech ve Spojených státech roste agresivita demonstrujících. Škody způsobené při nepokojích po zastřelení mladého Afroameričana místní policií v městě Ferguson v Missouri v roce 2014 stály místní radnici pět milionů dolarů a nepokoje v Baltimoru v Marylandu v roce 2015 minimálně dvacet milionů dolarů.

Předkladatelé přísnějších zákonů tvrdí, že chtějí chránit bezpečnost občanů, nikoliv omezovat svobodu projevu. „Představte si stovku lidí, kteří stojí na dálnici a odmítají vás pustit, protože jsou naštvaní na rozhodnutí soudu nebo na volební výsledek,“ uvedla Kathy Lohmerová, poslankyně místního parlamentu z Minnesoty.

Reagovala na protesty v červenci 2016, kdy asi tři sta demonstrantů blokovalo silnici v Minnesotě na protest proti zastřelení Philanda Castileho policií. Lohmerová podporuje zpřísnění zákona, kdy by protestujícím hrozil až rok vězení.

Další místní republikán Nick Zerwas tvrdí, že lidé mají být potrestáni, pokud úmyslně blokují dopravní provoz. „Pokud si myslíte, že nejlepším způsobem, jak prosadit svůj názor, je zablokovat nájezd na dálnici, pak si myslím, že byste měli jít do vězení,“ řekl Zerwas během jednání sněmovny reprezentantů v Minnesotě.

MMF24

Podobné zákony podle profesora práva Geoffreyho Stona z University of Chicago zřejmě neuspějí při stížnosti u Nejvyššího soudu. Jako příklad uvedl nerovnoměrnou ochranu motoristů na úkor protestujících.

Dále čtěte:

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Kolik má Donald vlastně peněz?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).