Menu Zavřít

Tchajwanští zástupci vadili Číňanům, z jednání s ministryní Novákovou museli odejít

28. 3. 2019
Autor: čtk

Zástupci Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit středeční setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu (MPO). Ministryně Marta Nováková (za ANO) podle vyjádření MPO požádala reprezentanty Tchaj-wanu, aby setkání opustili, v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu.

Tchaj-wan nemá v Česku oficiálně velvyslanectví, ale právě hospodářskou a kulturní kancelář. Chung-I Wang je ale podle serveru považován za člena diplomatického sboru a je běžně zván například na jednání s ministerstvem zahraničí.

Čínský velvyslanec podle informací webu Hlidacipes.org o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, jež je naplánována na 24. až 28. dubna.

Je potřeba bránit evropské firmy před čínským kapitálem?

„Ministryně Marta Nováková se setkala s reprezentanty kanceláře Tchaj-wanu a v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu je prostřednictvím náměstka Bärtla požádala, aby setkání opustili. Vzhledem k tomu, že akce byla určena pro diplomaty, kterými členové Ekonomické a kulturní kanceláře Tchaj-wanu nejsou, tchajwanští zástupci následně vyslyšeli žádost paní ministryně. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR tato situace velice mrzí,“ napsalo MPO.

„Jsem ráda, že se podařilo zabránit diplomatické roztržce. Česká republika uznává politiku jednotné Činy, která je také v souladu se zahraniční politikou EU a Severoatlantické aliance. Stejné stanovisko zastávají i všichni naši významní západní spojenci jako Německo, USA, Francie či Velká Británie. Ráda bych poděkovala i zástupcům kanceláře Tchaj-pej za jejich pochopení naší situace,“ uvedla Nováková. Chung-I Wang pro Hlidacipes.org uvedl, že událost kancelář velmi mrzí.

Podle pirátského poslance Jana Lipavského se Nováková „chová jako slon v čínském porcelánu.“ Tchaj-wan je podle něj větším investorem v Česku než Čína. „Od roku 1993 u nás vytvořil 23 tisíc pracovních míst, zatímco Peking si koupil televizi, stadion a pár politiků,“ uvedl na twitteru.

[yop_poll id="2824"]

Setkání se členy diplomatického sboru každoročně připravuje sekce zahraničního obchodu MPO, kterou vede Bärtl. Ministryně před více než 100 diplomaty probrala mimo jiné ambice české ekonomiky a růst exportu a hrubého domácího produktu za loňský rok.

V říjnu 2016 nejvyšší ústavní činitelé země v návaznosti na setkání několika českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou ve společném prohlášení uvedli, že to není výrazem změny oficiální politiky Česka. Pod textem byli podepsáni prezident Zeman a tehdejší předsedové Senátu, Sněmovny a vlády. Vztahy Česka a Číny v prohlášení popsali jako velmi přínosné a užitečné s tím, že je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Letos v lednu se shodli zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL), že chtějí ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Podle politiků byl Praze článek vnucen a ve smlouvě mezi dvěma městy je zcela nadbytečný.

MMF24

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

 Po Mao Ce-tungově vládnutí ti, kteří ho přežili usoudili, že po této zkušenosti bude lepší přejít na kolektivní vedení, upřednostnit před třídním bojem hospodářský rozvoj, otevřít se investicím z kapitalistického světa.

Dále čtěte:

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).