Menu Zavřít

Technika nepomůže, známky se vracejí

18. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Elektronické mýtné

PRAHA (tpk) – Šest a půl miliardy eur se rozhodla oželet německá vláda a ukončila smlouvu s konsorciem Toll Collect na provozování systému elektronického mýtného. Ministr dopravy Manfred Stolpe rozhodnutí oznámil minulý týden v úterý po dlouhém jednání. Toll Collect při nich přišel s nabídkou, že do konce letošního roku spustí značně zjednodušený systém, a teprve koncem roku 2005 se měla objevit plně funkční verze.
Příčinou neúspěchu projektu využívajícího ke sledování nákladních vozů mobilních sítí byly technické problémy. „Považuji to za velmi tragické,“ uvedl Stolpe, „znamená to technologický krok zpět a značné poškození image systému.“ Při rozhovorech z minulého týdne však nabyl dojmu, že Toll Collect nemá dostatek důvěry ve vlastní technologii. Ministr dopravy prohlásil, že Německo znovu zavede dálniční známky pro nákladní automobily, zrušené koncem loňského srpna, a vláda začne pracovat na přípravě nového tendru. Přece jen ale konsorcium definitivně neodepsal. Vláda prý by možná mohla přistoupit na novou dohodu s Toll Collectem v následujících dvou měsících, pokud jeho nabídka vyhoví vládním požadavkům.
Konsorcium, tvořené společnostmi Deutsche Telekom, DaimlerChrysler Services Mobility Management a francouzskou Cofiroute, mělo elektronické mýtné začít vybírat počátkem září loňského roku. Poté se termín přesunul na listopad, ale ani toto datum nebylo dodrženo (EURO 37, 44/2003). Projekt měl být financován na bázi partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Stát uzavřel s Toll Collectem smlouvu na dvanáct let, během nichž mělo konsorcium hradit náklady na zavedení systému a investice a inkasovat od státu pevnou, předem domluvenou částku. Využití německého systému se zvažovalo také v případě elektronického vybírání mýtného v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).