Menu Zavřít

Technologie

16. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Sitronics TS v Moskvě

Česká společnost Sitronics Telecom Solutions (TS), bývalý Strom telecom, získala významnou zakázku od jednoho z největších telekomunikačních operátorů v Rusku, společnosti MGTS. Sitronics TS implementuje v síti operátora speciální řešení, které umožní propojit a vzájemně využívat již postavenou infrastrukturu MGTS s nově budovanou vysokokapacitní internetovou sítí. Díky tomu bude možné dohromady integrovat více než 70 tisíc různých přípojných bodů k síti s vysokorychlostním připojením, což umožní čtyřem milionům zákazníkům MGTS využívat nové služby, například sledovat televizi přes pevnou linku.

Češi tisknou víc

V loňském roce došlo v České republice k osmiprocentnímu nárůstu prodejů barevných laserových a LED tiskáren (na více než 20 tisíc kusů) a dvouprocentnímu nárůstu prodejů černobílých laserových tiskáren a zařízení tisknoucích pomocí technologie LED (s prodejem téměř 108 tisíc kusů). Sedmiprocentní pokles prodejů na 5,5 tisíce kusů zaznamenaly naopak jehličkové tiskárny.

Dvojnásobný Xerox

Česká pobočka společnosti Xerox představila novou růstovou strategii, která má firmě do konce roku 2008 zajistit zdvojnásobení současného obratu na hodnotu sto milionů dolarů. Xerox navazuje na třicetiprocentní nárůst tržeb v loňském roce a stoprocentní navýšení obratu mezi lety 2003 až 2006, což z českého zastoupení koncernu udělalo nejvýkonnější pobočku v regionu střední a východní Evropy.

WT100

Levnější roaming až na podzim

Evropská unie se již smířila s tím, že by ceny roamingu, tedy využívání mobilního telefonu v zahraničí, mohly klesnout před letošními letními prázdninami. O regulaci cen roamingu od června letošního roku usilovalo zejména Německo, jež v současnosti Evropské unii předsedá. Nyní je jisté, že návrh nařízení vstoupí v platnost v říjnu letošního roku. Německo chce stanovit horní hranici pro volání domů ze zahraničí a pro volání v navštívené zemi na 30 centů za minutu, což v přepočtu činí necelých devět korun, zatímco europoslanci usilují o 25 centů, v přepočtu asi 7,50 koruny. Za příchozí hovory, tedy přijatý telefonát v cizině, by se mělo platit maximálně 25 centů.

Technologická revoluce nebude

V roce 2010 bude na světě 1,3 miliardy počítačů, které budou k internetu připojeny necelým půlmilionem mobilních vysokorychlostních přípojek. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte, kterou firma vypracovala poté, co absolvovala více než pět tisíc rozhovorů s topmanažery velkých podniků, analytiky a oborovými experty. Objem hlasové komunikace přes telefon vzroste ze současných devíti na dvanáct miliard minut ročně, přičemž pevné linky se na tomto provozu budou podílet 30 procenty, 60 procent připadne na mobilní telefony a zbývajících deset procent se uskuteční přes internet (VoIP). Autoři studie však upozorňují, že žádná technologická revoluce nenastane a změny, které přinese rozvoj informačních a komunikačních technologií, přijdou nenápadně a zvolna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).