Menu Zavřít

TEFLONOVÝ COLIN

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Jan Kavan si to pěkně zavařil. Dostal se do sporu s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem, hrdinou války v Zálivu! Všichni čeští amerikanofilové jsou na nohou: Zieleniec, Kühnl i Žantovský. Odpor vůči muži přezdívanému „Kato na chvíli spojil dokonce Václavy Havla a Klause. Jak to Kavan dokázal? Dovolil si navrhnout text rezoluce OSN odsuzující porušování lidských práv na Kubě, v němž konstatuje, že hospodářské sankce proti Castrově režimu se míjejí účinkem. Jen kvůli tomu zvedl před týdnem Powell telefon a stěžoval si na drzého spratka Kavana u českého prezidenta.

Potíž je v tom, že nedůvěra ve smysl hospodářských sankcí vůči Kubě není ani v Americe žádnou novinkou. Ale Colin Powell se tváří, jako by americký Kongres před časem neschválil zákon o uvolnění přísného embarga proti Kubě a dalším totalitním režimům (EURO 7/2001). Jako by Američany nelákala představa vývozu potravin a léků na ostrovní trh, který má v těchto dvou segmentech roční hodnotu více než půl druhé miliardy dolarů.

A dále: kde se v šéfovi americké diplomacie bere pocit, že práci českého ministra zahraničí zvládá jen Václav Havel? Proč svůj problém neřešil penzionovaný generál nejprve se svým protějškem?

Možná proto, že mu přechod od armády k diplomacii dělá problémy. Od začátku března na to upozorňuje i americký tisk, k Powellovi jinak velmi loajální. Americký ministr zahraničí nejprve naznačil ochotu Bushovy administrativy uvolnit zčásti sankce proti Iráku, což okamžitě vyvolalo odmítavou reakci viceprezidenta Dicka Cheneye.

O týden později Powell oznámil, že Bushova politika vůči Severní Koreji „naváže tam, kde skončil Bill Clinton, tedy jednáním. O den později to ovšem důrazně popřel sám prezident Bush. Další Powellovo faux pas se odehrálo při slyšení v Kongresu, když šéf diplomacie USA hovořil o Tchaj–wanu jako o „Čínské republice . Použil tak sousloví, které komunistická Čína odmítá uznávat, a Spojené státy to dosud respektovaly.

Také v pověsti Colina Powella jako hrdinného generála se v posledních týdnech objevují jisté trhliny.

Americký týdeník Newsweek zveřejnil před dvěma týdny informace, z nichž vyplývá, že při přípravě vojenské operace na záchranu Kuvajtu v roce 1990 se Colin Powell dostal do ostrého sporu s tehdejším ministrem obrany a současným viceprezidentem Dickem Cheneyem. Powell totiž zcela chybně navrhoval Kuvajt obětovat a hájit pouze

MMF24

Saúdskou Arábii.

A byl to opět Powell, kdo stál v roce 1993 za dalším americkým vojenským fiaskem v Somálsku. Osmnáct mrtvých vojáků ze speciálních jednotek stálo křeslo Clintonova ministra obrany Lese Aspina. Ale Powell kráčí dál s aureolou národního hrdiny. „Je teflonový, řekl o něm v Newsweeku jeden z jeho bývalých armádních kolegů. Uvidíme jak dlouho.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).