Víno
Vína nejvyšších jakostních kategorií se objevují na repertoáru velkých i malých producentů stále častěji. S větším či menším sukcesem. Výběry z bobulí, vína slámová či ledová jsou atraktivním doplněním sortimentu a vzácným douškem, jenž rozhojní smyslové prožitky o další zajímavý rozměr.
Jedněmi z těch, kdo v kategorii přírodně sladkých vín vyšších jakostních kategorií vykazují stále lepší výsledky a „ledovky“ a „slámovky“ opravdu umí, jsou vinaři ve Vinných sklepích Lechovice. Než okusíme něco z jejich sortimentu, připomeňme si, jak tato vína definuje vinařské právo.
„Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tří měsíců a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru“ (27 kg cukru ve 100 litrech moštu). Průvodcem po praktickém poznání takového vína nám budiž jedno z těch, které patří nejvydařenějším v tuzemské produkci vůbec.
Veltlínské zelené 2003 - slámové víno sladké, Vinné sklepy Lechovice. Už sama barva naznačuje, že nás čeká něco neobyčejného. Žhoucí tóny roztaveného zlata s proskakujícími zelenkavými pablesky, z hlubin vystřelující gejzíry jisker. Vysoká hutnost vína, pomalé „válení“ po skle svědčí o viskózním, přebytkem cukru obtěžkaném moku. Vůně je široká, plná tónů rozkvetlých luk a variací medových valérů, s patrným spodním tónem odrůdové pikantnosti. V chuti dominují cukry, ale cukry noblesní, bravurně vyladěné, postrádající mdlou, umírající cukrkandlovou tíži. Chuť je živá, s výrazným medovým charakterem, oživená znatelným partem kyselinek. rozevírají se v ní rysy znojemských luk a trav, které dokreslují a ozvláštňují sladkou kompozici vína. Někde uprostřed nastoupí i pepřovo-paprikové vstupy, jimiž je typická tato odrůda. Ovšem jsou drženy ve spodních patrech, celkovou stavbu chuťového spektra jen lehce rozhojňují, aniž by ohrozily hegemon espritní, živé až hravé sladkosti. V závěru se přidávají zvláštní trávově- slámové aspekty, které hrozny nabraly dlouhým ležením na rákosovém loži. Dlouhá, živá dochuť a dokonalá harmonie ozřejmují důvod, pro který vinaři v sousedním Rakousku nazývají tato vína „tekutým zlatem“.