Menu Zavřít

Tekuté zlato z Rakouska

20. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

MM25_AI

Oblast Neusiedlersee na jihovýchodě Rakouska při maďarské hranici představuje zhruba osm tisíc hektarů. Převaha bílých odrůd - nejrozšířenější jsou zde rulandské bílé a ryzlink vlašský - a přírodní podmínky umožňují, aby tamní vinaři prosluli jako znamenití producenti především výběrů nejvyšších jakostních stupňů. Ausbruchy, Trockenbeerenauslese, slámové, ledové a díky rákosím obrostlým jezerním břehům i víno rákosové, to jsou významné položky nabídky většiny zdejších sklepů. Především mladí vinaři, kteří nastoupili k „veslům“ po generační výměně, se postarali o to, že rakouská vína patří v této třídě ke světové špičce. Místa jako Illmitz, Mönchhof a Gols jsou pevně zakotvena na mapě významných vinařských měst na celém globu. Například „leďáky“ ze sklepa Münzenriederů jsou vyhlášenými reprezentanty svého segmentu a jsou exportovány do osmnácti zemí světa. Do Česka je dováží společnost AustriaWein z Prahy.
Díky báječným podmínkám, optimálnímu klimatu a přírodě blízkému způsobu pěstování se Johannu a Johannesi Münzenriederům daří připravit tu nejlepší vstupní surovinu, tedy hrozny. Z nich potom ve spojení tradice a zkušenosti staršího z nich, invence a odvahy mladšího a dokonalé technologie připravují vína, o něž je mezi konzumenty stále větší zájem. Na osmnácti hektarech ze sedmdesáti procent osázených bílými odrůdami se objevují i takové rarity, jako jsou Sämling či Bouvierův hrozen.
Grüner Veltliner Eiswein 2002 Münzenrieder, Neusiedlersee. Víno se představí sytou barvou tmavého zlata, z níž se prodírají k hladině jiskřivé ostrůvky. Hutné, olejovité víno charakterizuje bohatá kytka, v níž hluboko za hroznovitou vyzrálostí a výraznou stopou cukru snaživě vyráží do popředí odrůdový charakter veltlínu. Živost a lehká kořenitost zůstanou ale v pozadí, celkové vůni jen „přiznávají“. Chuť je pro ledová vína od Neziderského jezera typická. Těhotná cukrem, ale „nelepivá“, ona často vnímatelná cukrkandlová tíže se zde neprojeví. Hned za cukrem totiž atakují chuťové buňky výrazné party kyselinek a odrůdy. Paprikovo-pepřové tóny jsou k zachycení, nijak ovšem výrazně. Celkově působí doušek při vší své mohutnosti svěže a předlouhé, obmyslně pointované odeznění dává svou harmonií tušit, proč naši sousedé přiřkli těmto vínům přídomek „tekuté zlato“.

  • Našli jste v článku chybu?