Menu Zavřít

Tekutý svět

7. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Společnost představila svoji vizi prostupných sítí

Diář, telefonní seznam, fotografické album, rádio, dopisy, hudební nosiče a mnoho dalších běžných předmětů změnilo v několika uplynulých letech zásadním způsobem svůj charakter. Digitalizace umožnila jejich převedení do počítačů, notebooků, mobilů či MP3 přehrávačů. Žijeme v sítích, které nám umožňují kdykoli komunikovat s kýmkoli a mít přístup k informacím odkudkoli. Nová komunikační revoluce nás v blízké budoucnosti zřejmě nečeká, a IT firmy se proto stále více soustředí na uživatelský komfort spotřebitelů digitálního světa.

Zapomeňte na sekretářku.

Společnost Motorola přišla s konceptem Seemless Mobility, který sama do češtiny překládá jako mobilita bez hranic a jehož ideou je naprosto hladké propojení nejrůznějších sítí (třeba sítě mobilních operátorů a WIFI) a přístrojů (kupříkladu počítače a mobilní telefony) a jejich vzájemné komunikace. Generální ředitel Global Software Group - Rusko, vývojového střediska Motoroly v Petrohradu Vladimír Polutin definuje koncept Seemless mobility jako „soubor řešení, která poskytnou snadný a nepřerušovaný přístup nejen k informacím, zábavě a komunikaci, ale též k monitorování a ovládání předmětů ve fyzickém světě. A to kdykoli a kdekoliv a bez ohledu na právě užívaném přístroji a síti“. Posloucháte například cestou do práce rádio a když parkujete, právě hrají vaši oblíbenou písničku nebo vysílají zprávy. Nyní buď setrváte sedět v zaparkovaném autě a doposloucháte, co vás zajímá, s pocitem, že zmeškáte, anebo píseň či zprávy vypnete v polovině a vůz opustíte. Případně můžete běžet do kanceláře a tam si naladit rádio na stejnou stanici. Představou Motoroly je, že při vypnutí automobilu by se na stejnou rozhlasovou stanici automaticky naladil váš mobilní telefon, a pokud byste ho nevypnuli, tak při vstupu do kanceláře převzala jeho funkci vaše Hifi věž.
Nejste si jisti, zda jste před odjezdem na víkend vypnuli doma všechna světla a ztlumili topení? Podíváte se prostě domů přes mobilní telefon či počítač a světla a topení jednoduše na dálku vypnete.
Jiným příkladem mohou být data ve vašem domácím či firemním počítači, která jste si zapomněli přetáhnout před pracovní cestou do notebooku, nebo jste nemohli tušit, že zrovna tenhle soubor budete potřebovat. Dnes se většina obchodních cestujících bude přes telefon domlouvat se svojí sekretářkou či manželkou, aby mu ten zatracený soubor našla a poslala e-mailem. V příštích letech by už neměl být problém si pro potřebná data sáhnout na dálku, ať domů nebo do kanceláře.

EBF24

Na cestě k programům.

Vize Seemless mobility je nepatřičně široké sousto pro výrobce mobilních telefonů, jenže společnost Motorola posouvá své těžiště od strojů k jejich programům. Její generální ředitel Ed Zander na červencovém mítinku s finančními analytiky řekl, že „Motorola je softwarová společnost.“ A právě tuto větu několikrát zdůraznil Vladimír Polutin, generální ředitel vývojového střediska Motoroly v Petrohradu, koncem září na setkání s novináři. Polutinem vedená skupina přijímá stále nové a nové programátory, v několika měsících letošního roku dokonce jednoho nového zaměstnance každý den. V roce 2003 pracovalo v petrohradských kancelářích Motoroly 231 lidí, loni 318 a letos v srpnu již 423.
Co znamená klást důraz na software, ukázala Motorola na příkladu modemů. Klasické hardwarové analogové modemy pro vytáčené připojení přes telefonní linku mohou díky řešení petrohradského vývojového střediska nahradit výrazně lacinější „softwarové“ modemy, které nebudou obsahovat vlastní mikroprocesor. Výpočetní výkon mu poskytne procesor počítače, ke kterému je připojen.

Inteligentní handsfree do auta.

Prvním produktem, který naplňuje vizi Seemless mobility a je již na trhu, je Motorola Bluetooth Car Kit. Loni v listopadu byla uvedena na americký trh a tato uživatelsky velmi přívětivá handsfree sada, která umožňuje ovládání jedním tlačítkem a vytáčení hlasem (diktujete číslice, které má telefon vytočit), například okamžitě po nastartování automaticky přepne řidičův telefon na handsfree. Pokud telefonujete cestou k vozu, tak po usednutí za volant a nastartování můžete mobil odložit na palubní desku a pokračovat v hovoru. Užitečné je i automatické ztlumení autorádia v okamžiku zazvonění mobilu.
Až propojování přístrojů a sítí pokročí, měly by spolu stroje komunikovat samy. Například auto, které zaznamená nějakou překážkou na silnici, nebo jen námrazu, by mohlo tuto informaci předat nejbližšímu autu za sebou a to zase dalšímu. A výrazně rychleji, než kdyby informaci o dopravní nehodě či jiné nebezpečné situaci posílal první řidič, se ji dozvědí všichni ostatní řidiči.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).