Menu Zavřít

TELECOM OPĚT ZPOCHYBŇOVÁN

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ústavní soud

PRAHA – Pět let po vstupu strategického partnera do Českého Telecomu (dříve SPT Telecom) se česká justice znovu zaobírá legálností kroků, které k tomu vedly. Brněnský Ústavní soud minulou středu uznal stížnost Martina Mosingera, drobného akcionáře největší české telekomunikační firmy, a zrušil předchozí rozsudky Nejvyššího soudu ČR a Vrchního soudu v Praze. Ty před třemi lety platnost valné hromady potvrdily. První tak učinil 25. února 1997, druhý 17. prosince téhož roku.

Ústavní soudce Vojen Güttler se domnívá, že soudy dostatečně neobjasnily základní otázku. A to zda tehdejší ministr hospodářství Karel Dyba na příslušné valné hromadě vystupoval jako soukromá fyzická osoba, nebo jako reprezentant ministerstva.

Martin Mosinger v rozhovoru pro týdeník EURO uvedl, že je stále přesvědčen o tom, že Dybova plná moc, kterou se na valné hromadě prezentoval, byla koncipována jako plná moc pro soukromou osobu. „Rozhodnutím soudu jsem sám překvapen a neskrývám, že mile, uvedl Mosinger. Myslí si, že rozhodnutí soudu by v konečném důsledku mohlo zpochybnit celý vstup strategického partnera, nizozemsko-švýcarského konsorcia TelSource.

EBF24

Český Telecom se k věci zatím nechce vyjadřovat, ale poukazuje na to, že napadená valná hromada (z 13. února 1995) pouze schvalovala obecný vládní záměr ohledně vstupu strategického partnera. Samotný vstup vítěze výběrového řízení byl schválen až následující valnou hromadou, 11. srpna 1995. Středeční rozhodnutí znamená, že o věci bude muset znovu jednat pražský Vrchní soud.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).