Menu Zavřít

TELECOMU ZISKY NEPOMOHLY

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

OČEKÁVANÁ KOREKCE se na akciových trzích dostavila minulý týden. Technologické tituly zamířily dolů po několika růstových seancích v řadě. Pražskou burzou zahýbaly čtvrtletní výsledky společností Český Telecom a ČEZ. Energetickému koncernu navíc přitížily další problémy v Jaderné elektrárně Temelín.

Americké trhy, které v poslední době velkou měrou ovlivňují dění na všech vyspělých burzách, zatím zastavily mírné oživení po hlubokých propadech od začátku roku. Index Nasdaq Composite ve čtvrtek oslabil o 3,3 procenta a klesl zpátky pod úroveň 2200 bodů. Indikátor ale stále zůstává více než o třicet procent nad hodnotami z počátku dubna. Investoři vyprodávali svá portfolia také vlivem náznaků ekonomického oslabování v USA. Americké ministerstvo práce oznámilo, že počet lidí žádajících o nové zaměstnání vyšplhal na pětileté maximum. Navíc se opět objevila varování od významných společností. „Zprávy od počítačových společností Dell a Compaq naznačily, proč by experti neměli věřit v pokračování předchozího růstu, prohlásil pro agenturu Bloomberg Miles Seifert z investičního domu Gray, Seifert.

WT100

„Zhoršování ziskovosti Českého Telecomu se očekávalo. Je již znát vliv nových konkurentů. Hlavní roli ale hraje privatizace. Jestliže se nepovede, tak akciím firmy žádné hospodářské výsledky nepomůžou, komentoval zveřejněné zisky Českého Telecomu Jan Slabý z Wood & Company.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).