Menu Zavřít

TELEFONY V GENECH

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nový generální ředitel RadioMobilu je technik a rozumí UMTS

Už zhruba měsíc se v čele společnosti RadioMobil zabydluje nový generální ředitel Roland Mahler. Se svým jménem by se asi dobře uživil i v oblasti umělecké, ale německý manažer prohlašuje, že již od mládí má vřelý vztah k technice a telekomunikacím. „O tvorbu svého jmenovce, skladatele Gustava Mahlera, jsem se sice zajímal a jeho hudbu znám, ale ne proto, že bych jí byl nějak zvlášť uchvácen. Hlavně proto, že mi lidé tuto spojitost stále připomínají. Osobně mám radši dílo Beethovena, Bacha či Brahmse, reaguje na často kladenou otázku.

Roland Mahler se narodil 28. května 1949. Jeho rodiště, město Worms, není zrovna centrem turistického ruchu a nalézt je na mapě vyžaduje úsilí. Leží na řece Rýn v jihozápadním Německu, poblíž Ludwigshafenu a Mannheimu. Kladný vztah Mahlera k telekomunikacím je dědičně založen. „Otec v této oblasti také působil. Měli jsme dokonce byt v budově, kde se nacházely telefonní ústředny. Častokrát jsem jako malý kluk otce doprovázel při jeho obchůzkách, a získával tak poznatky o technických detailech, vzpomíná. Více času však Roland a jeho dvě sestry trávili s matkou, která zůstala s dětmi v domácnosti.

Když se v době dospívání měl mladý Mahler rozhodnout pro budoucí povolání, uvažoval spíše o studiu medicíny. Nakonec však vlohy po otci zvítězily. „V době, kdy jsem složil abiturientské zkoušky, nebylo totiž jisté, zda budu moci medicínu začít studovat okamžitě. Hrozilo, že budu muset celý další rok čekat na přijetí. Byl jsem však velmi netrpělivý a chtěl jsem na univerzitu okamžitě, což u oboru telekomunikace možné bylo. Proto jsem se rozhodl pro tuto oblast. Mahler tvrdí, že svého rozhodnutí nikdy později nelitoval.

Absolvoval Technickou univerzitu v Darmstadtu. V roce 1975 nastoupil k Deutsche Bundespost, kde se věnoval správě rádiových frekvencí. Roku 1980 přešel na federální ministerstvo pošt a telekomunikací, kde dostal na starost holdingy provozující satelitní komunikace Inmarsat a Eutelsat. Na ministerstvu se v roce 1985 stal osobním sekretářem náměstka. V roce 1989, po privatizaci německých telekomunikací se stal v Deutsche Telekomu odpovědným za radiotelefonní služby. Tato odpovědnost mu zůstala i poté, co Deutsche Telekom na začátku devadesátých let vytvořil samostatnou dceřinou společnost pro mobilní telekomunikační služby – firmu T–Mobil. Od roku 1998 byl v T–Mobilu výkonným ředitelem oddělení strategie a vývoje.

K nedávnému přesídlení do Prahy a převzetí řízení českého RadioMobilu jej prý nikdo nutit nemusel. „Byla to vlastně souhra náhod. Po jedenácti letech práce v německých telekomunikacích jsem spolu s rodinou začal uvažovat o tom, že by nebylo od věci přijmout nyní nějaké pracovní místo s mezinárodním přesahem. Zrovna v době, kdy takovéto myšlenkové pochody u Mahlera nabíraly na intenzitě a kdy o nich informoval i svého zaměstnavatele, se v pražském RadioMobilu uvolnilo místo – po čtyřech letech se vracel do Německa generální ředitel Klaus Tebbe. „Nabídku převzít jeho funkci jsem s nadšením uvítal. Česká republika a Praha je totiž obecně považována za velmi dobré a příjemné místo pro práci a život. Přechod z Deutsche Telekomu do RadioMobilu byl možný hlavně proto, že německá firma má v české skrze konsorcium C Mobil významný majetkový podíl. Mahler měsíc po svém nástupu do funkce vidí před sebou dva základní cíle: pokračovat v budování RadioMobilu jako „profitabilní a efektivní společnosti a dokázat firmu připravit na příchod nových moderních technologií.

V Praze je Roland Mahler zatím sám, bez nejbližších. Manželka je učitelka a stále ještě váhá, zda se přestěhovat do ciziny a vzdát se práce, kterou má nesmírně ráda. „V minulých dnech v Praze byla, velmi ji okouzlila a nyní řeší dilema. Manželé Mahlerovi si ale v Praze pořídili byt dosti velký na to, aby se do něj oba bez problému vešli a mohly je o prázdninách navštěvovat i jejich dvě již dospělé děti, které v Německu studují.

MMF24

Výměna vrcholových manažerů v čele RadioMobilu může být vnímána i tak, že Klause Tebbeho, odborníka především na marketing, střídá muž, který se vyzná i v technických nuancích této branže. Mahler je expertem na mobilní systémy třetí generace – UMTS, což se firmě nyní, kdy se o jejich zavedení začíná hovořit, určitě hodí. Nový generální ředitel technicistní a systematické myšlení při rozhovoru nezapře – je zřejmé, že je zvyklý hovořit přímočaře, čistě k tématu. Jeho předchůdce Tebbe byl znám jako člověk, který od diskutované problematiky často odbíhal a dokázal dlouhé minuty mluvit o jiných věcech. Klaus Tebbe byl ale také manažer, který si dokázal své okolí získat určitou nonkonformitou. Ani Mahler, navzdory letitému působení na ministerstvu, se však nejeví jako upjatý úřednický suchar.

Nový generální ředitel RadioMobilu ve volném čase velmi rád jezdí na koni, o letní dovolené jachtaří, o zimní lyžuje. V Německu vlastní dům s velkou zahradou, a jak sám říká, i běžné domácí a zahradnické práce patří k jeho koníčkům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).