Menu Zavřít

Telekomunikační konsolidace pokračuje

29. 12. 2006
Autor: Euro.cz

eTel/Volný

CIF24

Společnost Telekom Austria, dominantní operátor na trhu rakouských pevných linek, se těsně před Vánoci dohodl na koupi stoprocentního podílu v telekomunikační společnosti eTel. Hodnota akvizice dosáhla přibližně 90 milionů eur, tedy přibližně 2,5 miliardy korun. Investoři eTelu tak prodali veškeré aktivity operátora v Rakousku, České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku.
V roce 2005 utržil eTel zhruba 100 milionů eur (necelé tři miliardy korun), odhady pro rok 2006 se pohybují na úrovni 115 milionů eur. V pěti pobočkách operátora pracovalo 450 zaměstnanců. „Telekom Austria je skvělý partner a prodej nabízí podstatné příležitosti pro další rozvoj našich dceřiných společností,“ prohlásil Bernard Somers, šéf skupiny eTel.
Telekom Austria vlastní v České republice alternativního operátora Volný, do jehož struktur by se měla česká odnož eTelu začlenit. „Pro celou skupinu transakce znamená rozšíření činnosti ve střední a východní Evropě, Volný tím navíc posílí pozici na českém telekomunikačním trhu. Jde o příležitost, jak zvýšit podíl jednak v segmentu malých a středních firem, ale i v oblasti velkoobchodních služeb,“ říká Clemens Wohlmuth, generální ředitel firmy Volný.
Na českém trhu tím pokračuje konsolidace a vzájemné pohlcování operátorů. Koncem roku 2004 koupila společnost GTS Novera konkurenční Aliatel, v roce 2005 pak získala další operátory: Contactel, Nextra a Telenor Networks. Loni převzaly Radiokomunikace českou divizi operátora Tele2 i jejích zhruba 400 tisíc klientů. Finální převzetí skupiny eTel rakouským operátorem se očekává v prvním letošním čtvrtletí, jakmile transakci schválí evropské regulační orgány.

  • Našli jste v článku chybu?