Menu Zavřít

Temelín mocnější Paroubka

29. 2. 2008
Autor: Euro.cz

ČEZ chce stavět v Dukovanech, požádal kraj o změnu územního plánu

V tom, co se dlouhé měsíce nedaří šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi - rozštěpit vládní koalici -, bude možná úspěšná jaderná energetika. Nejsilnější vládní strana ODS chce vyškrtnout z programového prohlášení koalice pasáž, která zakazuje výstavbu nových jaderných elektráren. ODS tvrdí, že se Česko bez výstavby jaderných zdrojů neobejde. Naopak další vládní strana, zelení, která zákaz jádra do programového prohlášení prosadila, trvá na svém. Tvrdí, že Česko žádné nové jaderné elektrárny nepotřebuje. Ve vládní koalici se proto schyluje k velkému názorovému střetu. Občanští demokraté spoléhají v boji za jádro na komisi předsedy Akademie věd Václava Pačese. Kabinet zadal jeho týmu úkol - vypracovat studii, která určí, z jakých zdrojů Česká republika pokryje své energetické potřeby v následujících desetiletích. A ODS věří, že komise dospěje k jasnému závěru - bez dalších jaderných elektráren se republika neobejde. Je to však poněkud alibistické očekávání. Pačes totiž již v minulosti několikrát upozornil na to, že takové závěry vládě neposkytne. Tvrdí, že verdikt o budoucí energetické koncepci je politickou záležitostí, o které musí rozhodnout vláda. „Komise pouze vypracuje alternativní scénáře vývoje. Nejen jaké jsou jejich přínosy, ale i rizika,“ vysvětlil již dříve Pačes.

Postavíme nové Dukovany

Podaří-li se ODS prosadit další rozvoj jaderné energetiky, bude to dobrá zpráva pro polostátní ČEZ. Manažeři firmy při neformálních rozhovorech tvrdí, že bez nové jaderné elektrárny se česká energetika neobejde. Oficiálně sice již tak otevření nejsou. A není se čemu divit, jestliže majoritní balík akcií firmy kontroluje stát. Přesto společnost podniká několik kroků, které v případě politického souhlasu, umožní spustit výstavbu „jaderek“ v relativně krátkém čase. ČEZ již požádal kraj Vysočina, aby do svého územního plánu zahrnul výstavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech. Elektrárenský koncern počítá s následujícím scénářem. S rozšířením současného areálu elektrárny a výstavbou zcela nového jaderného zdroje. Ten má po roce 2026 nahradit dnešní elektrárnu Dukovany. Na provoz dvou jaderných zdrojů v této lokalitě není k dispozici dostatek vody. ČEZ plánuje i výstavbu dvou bloků v prostorech Jaderné elektrárny Temelín. Tuto variantu Jihočeský kraj ze svých územních plánů zhruba před rokem vyškrtl. Počítají s ní však územní plány obce Temelín. „Kraj o zahrnutí dvou nových bloků do svých plánů žádat nebudeme. Pokud s tím počítá obec Temelín, je to zbytečné,“ uvedl dobře informovaný zdroj.

EBF24

Těžké licencování

ČEZ však kromě přípravy na budování nových jaderných elektráren musí vyřešit i aktuální problémy v Temelíně. Firma se rozhodla vyměnit dodavatele paliva. Americký Westinghouse nahradí po roce 2009 ruský Tvel. Než se však v reaktorech Temelína začnou štěpit ruské palivové tyče, musí Tvel získal licenci od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. A to může být problém. Rusové totiž dle informací týdeníku EURO teprve po několikaměsíčních jednáních a urgencích získali potřebnou technickou dokumentaci od Westinghousu. Američané kromě paliva do Temelínu dodali i digitální systém kontroly a řízení reaktoru. A bez dokumentace a informací k tomuto zařízení lze vyrobit bezproblémové palivo jen stěží. „Zda se to podařilo, uvidíme, až ČEZ začne předkládat licenční dokumentaci od Rusů. Právě tohle považuji za jedno z úzkých míst a očekávám problémy. Úřad má všechny pravomoci k tomu, aby řekl, že takhle to nejde, a licencování nového paliva se může pozdržet. Rozhodně to nebude dříve než před rokem 2009,“ konstatovala šéfka úřadu Dana Drábová.

BOX: Jaderné plány ČEZ
Postavit v Dukovanech novou jadernou elektrárnu.
Rozšířit Temelín a přistavět dva nové bloky.
Získat podíl na dostavbě bulharské jaderné elektrárny Belene.
Zúčastnit se budování dvou nových bloků v rumunské jaderné elektrárně Černavoda.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).