Menu Zavřít

TEMELÍN ZATOPIL PAPÍRŮM ČEZ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

PROTICHŮDNÉ NÁLADY stále převládají na zahraničních burzách. Když se začínají objevovat signály mírného růstu a důvěra obchodníků se obnovuje, vynoří se opět stín negativních zpráv od významných společností, což uvrhne rozhodující světové indexy zpátky na sestupnou trajektorii. Ani českým akciím nesvědčí pokračující výprodeje telekomunikačních titulů v Evropě.

Český Telecom, který má nejsilnější zastoupení v indexu pražské burzy PX 50, se přiblížil k dvouměsíčnímu minimu. Během páteční seance se propadl na 434 korun, když ještě před čtrnácti dny se obchodoval na úrovni 525 korun. Vděčí za to pesimismu analytiků na starém kontinentu a ve Spojených státech.

Uznávaná agentura Moody s snížila úvěrový rating France Télécomu. Reagovala tak na zklamání, které přinesl primární úpis mobilní divize Orange. Horší vysvědčení od ní získal i KPN. Obchodníci poukazují, že situace nizozemského a francouzského telekomu snižuje pravděpodobnost expanze firem do střední Evropy. Elektrárenskému koncernu ČEZ uškodily pokračující potíže v Temelíně, které odsunuly komerční spuštění problematické elektrárny.

WT100

Ve Spojených státech se ve čtvrtek po závěru seance na Wall Streetu nahromadilo několik negativních zpráv, které nesvědčí o zotavení trhů v krátkodobém horizontu. Firmy Dell Computer, Hewlett–Packard a Nortel Networks zveřejnily sérii varování o svých hospodářských výsledcích. „Vlny optimismu a pesimismu se střídají velmi rychle. V současném prostředí se klesající trend asi nepřeruší, soudí Petr Posker z ABN Amro.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).