Menu Zavřít

Temelínská mela

5. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Veřejné slyšení v Německu

Česká strana s napětím očekává předem oznámené prohlášení německého ministerstva životního prostředí, vyjadřující nesouhlas se zahájením provozu Jaderné elektrárny v Temelíně, a to kvůli přetrvávajícím bezpečnostním závadám. Proč však ministr Tritin k podobnému prohlášení nevyužil už doby, kdy se objevila některá ze zmíněných závad? Někteří analytici správně vystihli, že načasování protitemelínského vystoupení má Tritinovi, který se i v domácí politice úspěšně stylizoval do role vymýtače jaderné energetiky, přihrát volební body.
S tímto předznamenáním má ve čtvrtek 11. dubna Kužvartovo ministerstvo životního prostředí v Pasově uspořádat veřejné posuzování 78 projektových změn v české elektrárně německou veřejností. Ohlášky akce v Česku vyvolaly melu jak v Ladově hospodě. Pustili se do sebe nejen tradiční rivalové Kužvart a Grégr s ČEZ v první linii, ale přisadil si i Kavan obviněním, že postoj úředníků ministerstva životního prostředí poškozuje české zájmy. „Situace je vážná a bude z ní nutné vyvodit příslušné závěry,“ hřímá Kavan. A publicista Urban, vpuštěný hluboko do vnitřního přediva Černínského paláce, v Hospodářských novinách obviňuje Kužvarta ze snah řídit zahraniční politiku na principech lidové tvořivosti.
Jak uměle nafouklá bublina to byla, dokázalo následné vládní usnesení, které Kužvartově náměstkyni Evě Tylové ukládá vést veřejné slyšení v domluveném termínu a na základě standardních pravidel. I dvě rozkmotřená ministerstva tam musejí vyslat své zástupce a ani investor ČEZ se nemůže ze slyšení vykroutit, ač právě o to ze všeho nejvíce usiloval. Že se všichni při tom ocitnou na horké půdě, není sporu.
Velice bude záležet na tom, kdy Tritin se svým prohlášením proti Temelínu vystoupí. Při veřejném slyšení je to vyloučené. Tam hostitel ze spolkového ministerstva jen účastníky přivítá a zmizí z tribuny. Celá procedura, ač na německé půdě, bude v českých rukou. A bude se týkat jen předmětu jednání, tedy 78 projektových změn. Tritin ovšem může vystoupit jinde a s předstihem. Mělo by to výhodu, že na případné výtky k projednávaným změnám by české ministerstvo mohlo zareagovat ve svém stanovisku ke slyšení. Takové vystoupení by však jistě rozjitřilo kritiky z řad veřejnosti - a německé ministerstvo má na regulérním posuzování vlivů na životní prostředí stejný zájem jako to české.
Skutečnost, že se citlivý proces dostal na program právě v předvolebním období obou zemí, není výsledkem komplotu dvou ekologických ministrů. Zákon, mezinárodní smlouvy i slušnost velí, že měl být na programu předtím, než se na základě nynějších projektů začalo stavět. Tedy před lety. Ale to by nesměli šéfové firmy ČEZ ani ministerstva průmyslu, ať na těchto postech seděl kdokoli, zákony ignorovat. Těm současným uložil dodržování zákonů Vrchní soud. Stejně se ale tváří, jako by si to všechno vymýšlel Kužvart.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).