Menu Zavřít

Temelínské teplo do Budějovic na třetí pokus

1. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas

Po tříleté hibernaci se opět vrací do hry záměr napojit České Budějovice na teplo z jaderné elektrárny Temelín. Dohoda má být hotova do června, kdy bude o projektu hlasovat valná hromada Teplárny České Budějovice. V té době má už být jasné, zda stát podpoří tento projekt dotací z evropských peněz.

Nejedná se o nový záměr, o jeho realizaci se uvažovalo již před listopadem 1989. Nová vlna zájmu přišla v letech 2011 až 2013, kdy 25kilometrové horkovodní potrubí prošlo posouzením EIA a územním řízením. V závěru roku 2013 však vedení Teplárny České Budějovice posoudilo tento projekt jako ekonomicky nevýhodný a uložilo jej „k ledu“.

V posledních týdnech se však znovu vrací do hry. Teplárna České Budějovice závisí na spalování hnědého uhlí ze Sokolovské uhelné, avšak smlouva o dodávkách uhlí končí v roce 2020.Další problém je, že uhelná teplárna nebude v příštím desetiletí plnit přísnější požadavky Evropské unie na vypouštěné emise.


Přečtěte si o energetickém projektu českých vědců:

Studna energie. Výzkumníci z Řeže chtějí uspět s vlastním reaktorem IV. generace

jaderný reaktor


Otevírá se tedy prostor k připojení jihočeské metropole na Temelín. „Projekt je technicky realizovatelný, připravený a má kladné stanovisko EIA. Aktuálně probíhají jednání nejen s městem a Teplárnou České Budějovice, ale také s některými obcemi na plánované trase, které o připojení projevily zájem,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Pokud horkovod opravdu vznikne, půjde o unikátní dílo. Vytápění velkého města z jaderné elektrárny je ve světě výjimečné. ČEZ již nyní z Temelína dodává teplo do paneláků v nedalekém Týně nad Vltavou. Existují též plány na dodávku tepla z Dukovan do Brna, ale vzhledem k větší vzdálenosti města od elektrárny to nevychází příliš výhodně.

WT100


Z energetiky dále čtěte:

Odklon od jádra přinesl Německu více emisí. Málo foukalo

Jaderná soutěž v Česku bez Američanů? Westinghouse prý už žádný reaktor nepostaví

Jádro na vzestupu: loni se spustilo deset reaktorů, polovina z nich v Číně

Jihokorejská jaderná elektrárna Šin-kori. V roce 2016 šel do provozu nový blok s reaktorem APR1400


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).