Menu Zavřít

Téměř 300 milionů na kompost. Ministerstvo rozdělilo evropské dotace

17. 5. 2017
Autor: Jiří Koťátko, Mladá fronta

Pokud by ministerstvo životního prostředí schválilo všechny žádosti, vyšlo by to na půl miliardy korun. Ze 315 projektů na pořízení domácích kompostérů, kontejnerů a štěpkovačů jich ale úředníci nakonec schválili jen 132.

„Zájem o dotace byl obrovský. Pětinásobně převýšil vyčleněné finanční prostředky. Největší zájem byl o pořízení domácích kompostérů,“ sumarizuje Lucie Früblingová ze Státního fondu pro životní prostředí ČR. I proto se finální částka navýšila.

„Mezi úspěšné žadatele se řadí například projekt na předcházení vzniku odpadů v Brně, který na pořízení kompostérů, ale i kontejnerů a na re-use centra obdrží dotaci přes 15 milionů korun,“ pokračuje Früblingová. Naprostou většinu projektů pokryly evropské dotace - přesněji tedy 292 milionů korun, zbylých 51,5 milionu půjde z národních zdrojů či rozpočtů samotných žadatelů.

Frýdlant nad Ostravici tak například z EU dostal na kompostéry pro své občany 2,275 milionu, 401 tisíc pak přidá z vlastní kasy. Obec Rotava na Karlovarsku si zase hodlá pořídit štěpkovač a kompostéry za 1,45 milionu, 1,24 milionu získá z evropských dotací.

CIF24

Téměř 865 tisíc také získal portál Nevyhazuj to, který hledá majitele nepotřebným věcem. Jeho prostřednictvím darují lidé staré knížky, nábytek či třeba oblečení.

Dále čtěte:

Létající odpadkové koše. Pasažéři vyprodukují miliony tun odpadu

Porr postavil první kompostárnu v Praze

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).