Menu Zavřít

Téměř jasno

5. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Jedním ze dvanácti zájemců je i dcera ústecké Setuzy

Zatímco v případě prodeje hnědouhelných dolů není poradce a rozhodování je v rukou politiků i vládních úředníků z meziresortní komise, v případě Unipetrolu hraje prim poradenské konsorcium McKinsey/WestLB/EEIP. A ta si na průhlednost potrpí. Je sice jasné, že se taková konstelace z hlediska transparentnosti privatizace Unipetrolu jeví jako pozitivní, nicméně vyskytly se potíže, které do této záležitosti vnášejí nejasnosti. Jediné, co je jasné, je značný zájem investorů: ke konci listopadu se jich přihlásilo dvanáct, mezi nimi i SETA Trading, dceřiná firma ústecké Setuzy (viz tabulka).

Tlačeni termíny.

Prvním problémem nejsou jen termíny k zaslání předběžného zájmu a podávání předběžných nabídek, ale i datum pro vyhlášení short listu. Na posledním zasedání meziresortní komise se rozhodlo o stanovení konečného data pro vyjádření předběžného zájmu – to bylo stanoveno na 12. ledna 2004, což je ovšem den, do kterého mají zájemci podat i indikativní cenové nabídky. Jedná se o docela absurdní, možná i zbytečný způsob řešení. Není přece možné, že některý z investorů vyjádří 12. ledna předběžný zájem, poté s ním poradce tentýž den podepíše dohodu o mlčenlivosti, schválí ho FNM, on koupí za 25 tisíc eur informační memorandum, za pár hodin ho prostuduje a okamžitě nabídne indikativní cenu. Je zarážející, že na zasedání komise navrhli poradci posunutí termínu právě proto, že – jak stojí v zápisu – „řada investorů indikovala, že termín pro předložení nabídek je příliš krátký“. „V termínech problém nevidím. Jsem přesvědčen, že zájemci sami si vytvoří přirozeně takové termíny pro předběžné vyjádření, aby všechno stihli. To jsou podle mě minimálně tři týdny před dvanáctým lednem,“ řekl týdeníku EURO místopředseda FNM a předseda meziresortní komise Pavel Kuta.

Kdo bude rozhodovat?

Potíže s termíny se objevily kolem zařazení zájemců na short list. Týdeník EURO má informace o tom, že poradci investorům postupně sdělují, že seznam postupujících do druhého kola bude vyhlášen 15. ledna. Nicméně další jednání meziresortní komise je plánováno o den později, tedy na 16. ledna. Znamená to, že o tom, kdo postoupí, budou rozhodovat výlučně poradci? „Short list může být vyhlášen až po rozhodnutí komise, to je jedno z pravidel. Předseda komise Pavel Kuta mě ujistil, že short list projedná meziresortní komise a teprve následně bude zveřejněn,“ řekl týdeníku EURO člen komise Ivo Hartmann, náměstek ministra pro místní rozvoj. Následující otázkou týkající se short listu je skutečnost, že procesní dopis zájemcům údajně sděluje, co má být obsahem předběžné nabídky, aniž by meziresortní komise určila jasné podmínky, které mají být pro postup do dalšího kola splněny.
Komise také rozhodla o tom, že na rozdíl od prvního (zrušeného) tendru v roce 2001 „smluvní dokumentace nebude obsahovat žádná nestandardní omezení nakládání s akciemi společnosti Unipetrol, respektive jednotlivými aktivy skupiny Unipetrol“. To znamená, že vítězi soutěže je dovoleno dělit holding, jak bude chtít. Dělit Unipetrol však prakticky chtějí všichni zájemci. S tím souvisí ovšem další nejasnost tendru: neexistuje jednoznačný postup prodeje pohledávek za skupinou Unipetrol, což může mít velký vliv na strukturu transakce.
Vláda nedávno rozhodla, že akcie Unipetrolu a pohledávky za jednotlivými členy skupiny ve výši 4,1 miliardy korun, které byly převedeny na Českou konsolidační agenturu, mají být prodány najednou. Dosud však není jasné, jak má vypadat cenová nabídka: zda bude jedna na pohledávky a druhá na akcie, nebo pouze jedna cena pro všechno. Nejméně šťastnou variantou by bylo podávání nabídek s jednou cenou. „Ta cenová nabídka by měla být podle mého názoru jasně strukturovaná, zvlášť na akcie a zvlášť na pohledávky. Navíc obě ceny mají být reálné, neměla by být nabídka na pohledávky příliš nízká a na akcie příliš vysoká, a naopak. Bude to výzva pro poradce a pro komisi, aby našli optimální řešení,“ řekl týdeníku EURO Pavel Kuta z FNM. V obou krajních případech by totiž hrozily fatální komplikace. Kdyby cena za pohledávky byla nízká, transakci by zcela jistě napadl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z hlediska veřejné podpory. V případě nízké nabídky za akcie by se ale ozvala Komise pro cenné papíry, protože minoritní akcionáři by při povinném výkupu byli ošizeni.

MMF24

Zatím dvanáct do uzávěrky tohoto vydání týdeníku EURO se do soutěže přihlásilo dvanáct zájemců. Meziresortní komise a poté výkonný výbor FNM odsouhlasil na základě doporučení poradců poskytnutí informačního memoranda prvním šesti uchazečům. „Dalších šest zájemců jsme požádali o doplnění potřebných informací,“ řekl týdeníku EURO místopředseda FNM a šéf meziresortní komise Pavel Kuta.

  • Polski Koncern Naftoly Orlen
  • MOL Hungarian Oil and Gas
  • Raiffeisen CEE Private Equity Fund/AIG Emerging Europe Infractructure Fund/SETA Trading
  • ENI (AIP)
  • Shell Europe Oil Products
  • National Company KazMunaiGaz
  • Romar-Oil Ltd.
  • Bohemian Best
  • Lobsters
  • Kazakhan Investment Company Ltd.
  • Penta Finance
  • Vítkovice, Research and Development

Stav k 5. prosince 2003
Pramen: Zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).