Menu Zavřít

Tendr bez soutěže

18. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Lukrativní zakázka má jediného zájemce

PRAHA (rů) – Do soutěže na dodávku tramvají pro Prahu se překvapivě přihlásila jen plzeňská Škoda Holding. Ostatní zájemci tendr vzdali, ač jde o prestižní zakázku v hodnotě 1,3 miliardy korun. Dva z nich, Siemens a Inekon Group, uvedli, že Dopravní podnik hlavního města Prahy (DP) stanovil podmínky soutěže natolik diskriminujícím způsobem, že vůbec nemělo smysl, aby se zúčastnili.
„Princip veřejné soutěže, kdy by se zadavateli mělo dostat více nabídek, aby je mohl vyhodnotit a vybrat tu nejlepší, byl tak naprosto zpochybněn,“ uvádí Inekon. Jako obchodní firma byl prý ze soutěže předem vyřazen podmínkou doložení referencí o „obdobných rozhodujících zakázkách ve výrobě tramvají“. Takový požadavek není ve světě běžný a o velké zakázky tohoto typu se obvykle ucházejí výrobci společně s obchodními a financujícími firmami.
Také český Siemens, který měl o zakázku eminentní zájem (EURO 27/2003), minulý týden uvedl, že do soutěže nešel, protože podmínky předem vyřadily účastníky spojené v konsorciu. Do tendru chtěl jít společně s mateřskou firmou Siemens AG a pražským výrobním závodem - Siemens Kolejová vozidla. Inekon se domnívá, že Dopravní podnik porušil zúžením podmínek zákon o zadávání veřejných zakázek, a proto zadavatele vyzval, aby soutěž neprodleně zrušil.
Technický ředitel DP Tomáš Jílek pro týdeník EURO uvedl, že zadání soutěže posuzovalo pro jeho firmu několik renomovaných právních kanceláří a že žádné závady nenašly. Výběrová komise DP posoudí přeloženou nabídku a výsledek oznámí během několika týdnů.

  • Našli jste v článku chybu?