Menu Zavřít

TENDRY - ŠPATNÝ SIGNÁL DO ZAHRANIČÍ

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Velice negativně se může projevit odstupování zahraničních firem z výběrových řízení pořádaných v Česku. Pro cizinu to podle respondentů Manažerského barometru je špatný signál, který může znamenat, že se země v žebříčku transparentnosti ekonomik posune směrem dolů.

„Myslím si, že tyto případy snižují kredit republiky. Zároveň to ale znamená, že neumíme, nebo nechceme připravit atraktivní nabídky a zajistit standardní průhledný proces. Tady vůbec nezáleží na tom, co si myslíme my, ale jak na nás pohlížejí v zahraničí, soudí jeden z ředitelů.

Padl názor, že kredit země nesnižuje počet odstoupivších zájemců, ale způsob, jakým jsou výběrová řízení vedena. Kromě jiných si to myslí i tento manažer: „Kredit České republiky zhoršuje stav, kdy jsou výběrová řízení různými způsoby odvolávána a stejně tak jej snižují případy, kdy nejsou tendry vůbec vyhlášeny.

Jiný manažer soudí: „Investoři jsou plaší tvorové a v úvodních fázích se rozhodují na základě důvěry, kterou v danou zemi mají. Racionální zhodnocení výhod, pobídek, infrastruktury nebo legislativy přichází až ve druhé fázi. Každá špatná zpráva, a zvláště o nepříliš známé postkomunistické zemi působí negativně. Bohužel se nikdy nedozvíme, kolik investorů zavrhlo tuto zemi hned v prvním čtení.

CIF24

Zajímavý názor na odstupování firem má tento ředitel: „Samozřejmě že nám tento fakt nepomáhá. Ale někdy to vypadá, že i zahraniční společnosti svou abdikací hrají určitou hru. Pak jde o to, nenechat se dotlačit tam, kde nás chtějí mít.

„Vím o několika případech, kdy hlavně američtí investoři mají pocit, že bude velmi obtížné investovat v zemi ovládané špatnými mravy, nedobrou podnikatelskou morálkou a vysokou mírou korupce, uzavírá debatu další manažer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).